2020-04-24 08:27:11
Φωτογραφία για Σύνοδος ΕΕ: Συμφώνησαν σε Ταμείο Ανάκαμψης, διαφώνησαν αν θα στηθεί με δάνεια ή επιχορηγήσεις
Έγιναν βήματα προόδου, αλλά δεν επετεύχθη ομοφωνία, όπως αναμενόταν. Οι αποφάσεις μετατέθηκαν για τον Μάιο ώστε να βρεθεί συμβιβασμός και για τον προϋπολογισμό της ΕΕ

-Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα του τουρισμού και κατήγγειλε τις τουρκικές προκλήσεις

Αρκετά βήματα μπροστά, τα οποία ωστόσο δεν στάθηκαν ικανά για να επιφέρουν την απαιτούμενη ομοφωνία τόσο για το ύψος όσο και για την προέλευση που θα έχουν οι πόροι του νέου Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, έκαναν οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη χθεσινή Σύνοδος Κορυφής.

Αν και όλοι συμφώνησαν για τη δημιουργία του νέου Ταμείου που θα στοχεύει στην υπέρβαση της οικονομικής ύφεσης που προκαλείται από το lockdown το οποίο επέβαλε η επέλαση της πανδημίας του κορωνοϊού, το δίλημμα «δανεισμός ή επιχορηγήσεις» που χωρίζει τις βόρειες από τις νότιες χώρες της Ένωσης δεν βρήκε ικανοποιητική απάντηση.

Παρόλο που η Σύνοδος ολοκληρώθηκε, όπως αναμενόταν, χωρίς κείμενο συμπερασμάτων, κοινή συνισταμένη των εντυπώσεων που άφησε είναι ότι επετεύχθη πρόοδος σε σχέση με τις προηγούμενες ανεπιτυχείς απόπειρες να βρεθεί συμβιβασμός.


Οι οριστικές αποφάσεις μετατέθηκαν για το Μάιο, αλλά το γεγονός ότι συνδέθηκε το νέο Ταμείο Ανάκαμψης με τον προϋπολογισμό της Ένωσης, που επίσης είναι σε εκκρεμότητα λόγω διαφωνιών ανάμεσα σε όσους συνεισφέρουν σε αυτόν και σε όσους είναι αποδέκτες των κονδυλίων του, εκτιμάται ότι αποτέλεσε σημαντικό βήμα προόδου.

Οι χώρες του Νότου, με επικεφαλής τη Γαλλία, επέμειναν στην παροχή επιχορηγήσεων προς τα κράτη-μέλη ώστε να μην διογκωθεί περαιτέρω το χρέος τους, και σε ένα πακέτο τουλάχιστον 1 τρισ. ευρώ.

Από την άλλη οι λεγόμενοι «φειδωλοί» του Βορρά (Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία) που στις αρχές του χρόνου είχαν αντιταχθεί σθεναρά στην αύξηση των πόρων του προϋπολογισμού της Ένωσης, αυτοί τη φορά τάχθηκαν υπέρ της ενίσχυσης των χωρών που επλήγησαν από τον κορωνοϊό μέσω δανειακών διευκολύνσεων.

Μητσοτάκης: Όχι άλλο χρέη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τοποθέτησή του στη Σύνοδο Κορυφής, τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την επείγουσα συγκρότηση ενός Ταμείου Ανάκαμψης (Recovery Fund) επιπροσθέτως της λειτουργίας του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.

Δήλωσε σύμφωνος με την άποψη ότι το Ταμείο αυτό πρέπει να είναι πολύ μεγάλο (huge) να χρηματοδοτηθεί με κάποιου είδους κοινό εργαλείο μακροπρόθεσμου χρέους, να λειτουργήσει εμπροσθοβαρώς και να εστιάσει πρωτίστως σε επιχορηγήσεις προς τα κράτη μέλη παρά σε δάνεια.

Προειδοποίησε τους ομολόγους του ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε περαιτέρω αύξηση του λόγου χρέους προς Α.Ε.Π.» και τόνισε ότι μια στρατηγική η οποία δεν θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος κάθε χώρας, θα ήταν προς το συμφέρον όλων των χωρών κι όχι μόνο πράξη αλληλεγγύης. Η Ευρώπη, τόνισε, δεν πρέπει να κάνει, για άλλη μια φορά, «πολύ λίγα, πολύ αργά» (too little, too late).

Ταυτόχρονα διατύπωσε προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ πρόταση για την επεξεργασία από την Κομισιόν μιας πολύ συγκεκριμένης πρότασης για την επανέναρξη των αεροπορικών συνδέσεων, το συντομότερο δυνατόν, υπογραμμίζοντας, ότι η Ενιαία Αγορά δεν υφίσταται μόνο για να υποστηρίζει την ελεύθερη διακίνηση αγαθών, αλλά έχει ως πυλώνα και την ελεύθερη μετακίνηση προσώπων.

Δίνοντας έμφαση στον τουρισμό, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να υπάρξει κοινή δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να δοθεί έγκαιρα θετικό σήμα στην τουριστική αγορά «Όταν μιλάμε για ευρωπαϊκή στήριξη, μια χειροπιαστή απόδειξη θα ήταν να στηριχθεί ο τουρισμός στις χώρες του Νότου», είπε και κάλεσε όλες τις πλευρές να εργαστούν με ταχύτητα.

Επανέλαβε, εξάλλου, την πρότασή του για μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση όσον αφορά τις πατέντες ενός πιθανού εμβολίου κατά του κορωνοϊού προκειμένου να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση των κρατών-μελών σε αυτό όταν θα φτάσουμε στη φάση της μαζικής παραγωγής εμβολίων.

Ο πρωθυπουργός έθεσε επίσης για μια ακόμη φορά και το θέμα των τουρκικών προκλήσεων, τονίζοντας ότι πρέπει να σταλεί ένα καθαρό μήνυμα προς την Τουρκία για τις προκλητικές ενέργειες της τόσο στο Αιγαίο όσο κι έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ένταση των τουρκικών παραβιάσεων με υπερπτήσεις οι οποίες αναβαθμίζουν το επίπεδο των προκλήσεων από τη γείτονα, ιδιαίτερα μετά και την πρόσφατη αποτυχία της στην προσπάθεια να παραβιάσει τα σύνορα στον Έβρο.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ