2020-05-01 09:46:11
Φωτογραφία για «Επινοητικότητα», το όνομα ρομποτικού ελικοπτέρου που θα πετάξει στον Άρη το 2021
Το όνομα Ingenuity (Επινοητικότητα), που έδωσε η μαθήτρια γυμνασίου Βανίζα Ρουπάνι από την Αλαμπάμα, θα φέρει το πρώτο ρομποτικό ελικόπτερο, το οποίο θα πετάξει σε άλλο πλανήτη. Το ελικόπτερο θα εκτοξευθεί με προορισμό τον Άρη φέτος το καλοκαίρι μαζί με το -επίσης «βαφτισμένο» από μαθητή- ρομποτικό ρόβερ Perseverance (Επιμονή) της αποστολής Mars 2020 της αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).Η NASA είχε διοργανώσει σχετικό διαγωνισμό ονοματοδοσίας και επελέγη τελικά το εν λόγω όνομα για το ελικόπτερο, το οποίο θα κινείται με ηλιακή ενέργεια στον ουρανό του Άρη. Το Ingenuity, βάρους 1,8 κιλών, θα προσαρτηθεί στο κάτω μέρος του Perseverance και όταν φθάσει στον γειτονικό πλανήτη, τον Φεβρουάριο του 2021, θα αυτονομηθεί ανοίγοντας τα φτερά του. Θα κάνει σύντομες δοκιμαστικές πτήσεις στη διάρκεια ενός μήνα, ανοίγοντας τον δρόμο για τη μελλοντική εναέρια εξερεύνηση του Άρη από πιο εξελιγμένα ελικόπτερα, τα οποία θα διαθέτουν και επιστημονικά όργανα.


Το Ingenuity δοκιμάστηκε επιτυχώς στο Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια. Τώρα γίνεται, μαζί με το Perseverance, η τελική συναρμολόγησή τους στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα. Η εκτόξευσή τους θα γίνει με πύραυλο Atlas V της United Launch Alliance από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ.

Η αποστολή Mars 2020 θα αναζητήσει ίχνη παλαιάς ή τωρινής ζωής στον «κόκκινο» πλανήτη και γι’ αυτόν τον σκοπό θα συλλέξει δείγματα, τα οποία για πρώτη φορά θα σταλούν στη Γη προκειμένου να αναλυθούν από τους επιστήμονες εξονυχιστικά.

Παύλος Δρακόπουλος – https://www.amna.gr/home/article/453802/Ingenuity-to-onoma-rompotikou-elikopterou-pou-tha-petaxei-ston-Ari-to-2021 – https://mars.nasa.gov/technology/helicopter/
tinanantsou.blogspot.gr
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τα ακρότατα των άστρων
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τα ακρότατα των άστρων
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ