2020-05-02 02:40:29
Φωτογραφία για Αρση μέτρων: Γιατί οι ηλικιωμένοι θα μπορούν να πάνε στα χωριά τους μετά τις 18 Μαΐου -Οι εξηγήσεις Τσιόδρα, Χαρδαλιά
Απαντήσεις για το αν, πως και πότε θα μπορούν να πάνε στα χωριά τους οι ηλικιωμένοι, έδωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς / Φωτογραφία: Intime, ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για την προτροπή της κυβέρνησης προς συνταξιούχους και ηλικιωμένους να πάνε στα χωριά και τα εξοχικά τους μετά την άρση των μέτρων, ερωτήθηκαν στη χθεσινή ενημέρωση του υπ. Υγείας για τον κορωνοϊό οι αρμόδιοι υφυπουργοί.

Παράλληλα, τέθηκε και το ερώτημα τι θα γίνει σε περίπτωση που νοσήσουν άνθρωποι που θα πάνε στα εξοχικά τους κατά την καλοκαιρινή περίοδο, όταν και αναμένεται τα χωριά να γεμίσουν από κόσμο.

Αρχικά, ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε πως ασχέτως από την μετακίνηση του πληθυσμού, τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία της Επικράτειας θα συνεχίσουν να λειτουργούν με βάση τις οδηγίες που υπάρχουν από την στιγμή που εξαπλώθηκε ο κορωνοϊός στη χώρα, με τον Νίκο Χαρδαλιά να παίρνει την σκυτάλη.


Χαρδαλιάς: Στα εξοχικά με συγκεκριμένες διαδικασίες και όρους

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, τόνισε πως από τις 18 Μαΐου θα μπορούν να μεταβούν στα εξοχικά τους, αλλά κάτω από συγκεκριμένες διαδικασίες και πρωτόκολλα που θα γίνουν γνωστά ως τότε.

«Η πρόθεση είναι μετά τις 18/5, ειδικά σε κάποιες μεγάλες ηλικίες, να δώσουμε τη δυνατότητα να μεταβούν στα εξοχικά τους, κάτω από συγκεκριμένες διαδικασίες, κάτω από συγκεκριμένους όρους, που όλα αυτά θα προκύψουν μέσα από τα επιδημιολογικά φορτία και τους πολλαπλασιαστές που εκείνη την περίοδο θα έχουν κατοχυρωθεί για την κάθε περιοχή. Αρα προφανώς όλα αυτά θα γίνουν με ξεκάθαρους κανόνες και πρωτόκολλα, που ο στόχος δεν είναι απλά και μόνο να στείλουμε τους ανθρώπους αυτούς στα χωριά τους και να νοσήσουν», είπε ξεκάθαρα ο κ. Χαρδαλιάς.

«Ο στόχος είναι να τους δώσουμε διέξοδο και ψυχικό και ψυχολογικό, σε όλη αυτή την προσπάθεια που έχουν κάνει εδώ και πάρα πολλές εβδομάδες. Άρα, υπομονή μέχρι τις 18 Μαΐου. Έχουμε μπροστά μας ένα βουνό να ανέβουμε και νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά», συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας πως αυτό ισχύει για τα χωριά και όχι για τα νησιά.

Τσιόδρας: Διακοπές με βασικό γνώμονα την προστασία των ηλικιωμένων

Από την πλευρά του ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε: «Δεν πάνε στα χωριά οι άνθρωποι για να κολλήσουν το ιό. Μακάρι να μπορέσουν να πάνε στα χωριά, για να μην κινδυνεύουν τόσο από την κυκλοφορία του ιού στα μεγάλα αστικά κέντρα, τα οποία ήταν κατά κάποιο τρόπο, λειτούργησαν και σαν επίκεντρα της επιδημίας στη χώρα μας. Αυτή ήταν η στρατηγική. Δε νομίζω ότι θα τα καταφέρουν όλοι, αλλά όσο περισσότεροι το καταφέρουν και επιλέξουν αυτοί το να ζήσουν αυτό το καλοκαιρινό διάστημα στο χωριό τους, σε συνθήκες πολύ καλύτερες, πολύ μεγαλύτερης ευκαιρίας για έξοδο στην ύπαιθρο, για αραίωση. Όχι για συνωστισμό στο καφενείο, προς Θεού, έτσι; Δεν πάνε στο χωριό για να κολλήσουν τον ιό, πάνε στο χωριό για να μην κολλήσουν τον ιό. Φυσικά και πρέπει να υπάρχει επάρκεια, όπως ανάφερε ο Υπουργός, στο σύστημα υγείας στην Περιφέρεια και αυτό είναι από τις πρώτες μας προτεραιότητες σαν σύστημα υγείας. Αλλά οι ηλικιωμένοι δεν πάνε στο χωριό για να κολλήσουν. Ούτε εμείς θα πάμε στο χωριό για να τους κολλήσουμε, ούτε αυτό είναι το μήνυμα. Και οι διακοπές όταν γίνουν, θα πρέπει να γίνουν με βασικό γνώμονα την προστασία των ηλικιωμένων. Να μην σας πω ότι όταν πάμε εμείς εκεί αυτοί θα πρέπει να έρθουν εδώ».

Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/ellada/arsi-metron-hardalias-pote-pane-ilikiomenoi-sta-horia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ