2020-05-03 20:01:59
Φωτογραφία για Μόσιαλος: Για τη Θεία Κοινωνία, τη μετάλλαξη του ιού και ένα δεύτερο «κύμα» το φθινόπωρο
Μπορεί εκατομμύρια Έλληνες να προετοιμάζονται για τη σταδιακή, αργή και μακρόσυρτη επιστροφή στην κανονικότητα από αύριο Δευτέρα, ωστόσο ο φόβος  για ένα δεύτερο κύμα του κοροναϊού στην Ελλάδα αλλά και για μία πιθανή μετάλλαξη του ιού δεν έχει εκλείψει.

Ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics και σύµβουλος της κυβέρνησης για την αντιµετώπιση του Covid-19 Ηλίας Μόσιαλος δίνει απαντήσεις για όλα όσα απασχολούν τις πολίτες για την επόμενη μέρα της πανδημίας.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει ενδεχόμενο μετάλλαξης του ιού και ενός δεύτερου κύματος από το φθινόπωρο στην Ελλάδα, ο κ. Μόσιαλος τόνισε μιλώντας στο ΕΘΝΟΣ.

«Οι ιοί μπορεί να μεταλλάσσονται συνεχώς, αλλά οι περισσότερες τροποποιήσεις στον γενετικό τους κώδικα δεν επιφέρουν σημαντική διαφορά στη δομή τους.

Η πραγματική ανησυχία μας έγκειται στο εάν ο ιός μεταλλαχθεί τόσο ώστε το εμβόλιο να μη λειτουργεί. Οσο για το δεύτερο κύμα, μπορούμε να κάνουμε μόνο υποθέσεις για το εάν θα επανέλθει το Φθινόπωρο, εφόσον η νόσος γίνει εποχική τις επόμενες εβδομάδες. Αν συμβεί όμως, θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για την επόμενη φάση».


Για τη Θεία Κοινωνία

Αναφερόμενος στη Θεία Κοινωνία, τόνισε πως «η γνώμη μου είναι πως θα πρέπει να αποφευχθεί με τη σημερινή της μορφή, μέχρι να έχουμε ασφαλές εμβόλιο».

Θα πρέπει να εξεταστεί εάν μπορεί, πρόσθεσε, να γίνει με διαφορετικό και ασφαλή τρόπο.

«Να τονίσω εδώ πως ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος έχει καλέσει τους πιστούς να γίνουν οι ίδιοι Κοινωνία και να γίνουν δωρητές αίματος και πλάσματος. Αυτή είναι μια έμπρακτη απόδειξη αγάπης για τον συνάνθρωπό μας».

Για τα σενάρια υπουργοποίησής του

Ο κ. Μόσιαλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα σενάρια που ακούγονται για πιθανή υπουργοποιήσή του και στο αν του έγινε σχετική πρόταση από τον πρωθυπουργό Κυριακό Μητσοτάκη.

«Στη χώρα μας μας αρέσουν γενικώς τα σενάρια. Είμαστε από τις λίγες χώρες που γίνονται δημοσκοπήσεις δύο και τρεις εβδομάδες μετά τις εκλογές, ενώ δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα. Δεν μου έγινε πρόταση από τον πρωθυπουργό.

Η συνεργασία μου με την κυβέρνηση είναι σε επιστημονικό επίπεδο, δεν έχει πολιτικές προεκτάσεις. Αυτό που είναι σημαντικό, όμως, δεν είναι οι υπουργικές θέσεις, αλλά το κατά πόσο μπορεί κανείς από τη θέση που βρίσκεται να βοηθήσει πραγματικά τη χώρα του. Οπως προσπαθούν να κάνουν πολλοί επιστήμονες αυτό το διάστημα».
medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ