2020-05-04 13:02:23
Φωτογραφία για Ξεκινούν τα χειρουργεία στο ΕΣΥ – Αγκάθι τα υποχρεωτικά τεστ για τον κορονοϊό
Ξεκινούν σήμερα να λειτουργούν σταδιακά τα χειρουργεία στο δημόσιο τομέα, ενώ αντίστοιχα ξεκινούν και τα χειρουργεία στις ιδιωτικές κλινικές παρότι εκεί είχε ήδη …παρακαμφθεί η οδηγία για τη απαγόρευση.

Επανέρχονται οι λίστες χειρουργείου

Οι χειρουργικές επεμβάσεις στα δημόσια νοσοκομεία με βάση τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας θα πρέπει να γίνονται στο 50% σε σχέση με τον αριθμό που πραγματοποιούνταν το 2019.

Στο πλαίσιο αυτό ξεκινά να τίθεται και πάλι σε εφαρμογή η «λίστα χειρουργείου» σε κάθε νοσοκομείο ξεχωριστά, όπου είχαν μπει σε σειρά προτεραιότητας οι ασθενείς που χρειάζονταν επέμβαση πριν την υγειονομική κρίση.

Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας για την επόμενη ημέρα στο ΕΣΥ, η λίστα θα παρακολουθείται ηλεκτρονικά κεντρικά από το υπουργείο Υγείας, αλλά και τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ), ώστε να μην παρακάμπτεται η σειρά προτεραιότητας. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά: «Πότε ξεκινούν τα τακτικά χειρουργεία στο ΕΣΥ- Τι δηλώνει η Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών»


Πρώτοι για «νυστέρι» θα μπούνε όσοι αναμένουν να χειρουργηθούν μεγαλύτερο διάστημα αλλά και οι χρονίως πάσχοντες. Ειδικές επιστημονικές ομάδες ανά νοσοκομείο, θα κρίνουν με επιστημονικά κριτήρια ποιοι πρέπει να προηγηθούν με βάση τον έλεγχο που θα γίνει στους φακέλους των ασθενών.

Στόχος είναι πρωτίστως να μειωθούν οι αναμονές στις λίστες χειρουργείων από όσους είχαν εγγραφεί πριν από την υγειονομική κρίση.

Τα υποχρεωτικά τεστ

Ωστόσο μεγάλο αγκάθι για την έναρξη λειτουργίας των χειρουργείων αποτελούν τα υποχρεωτικά τεστ για τον κορονοϊό που πρέπει να γίνονται στους ασθενείς πριν την επέμβαση. Τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής φαίνεται πως έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν τα απαραίτητα τεστ.

Ωστόσο το ζήτημα είναι ότι ο εργαστηριακός έλεγχος πρέπει να γίνεται πριν την επέμβαση αλλά είναι άγνωστο εάν τα αποτελέσματα θα έρχονται έγκαιρα ώστε να ξεκινά άμεσα και το χειρουργείο.

Η αναμονή αυτή φαίνεται ότι προβληματίζει τους ιθύνοντες λένε πηγές στο HealthReport.gr, ενώ αντίστοιχο αγκάθι υπάρχει και στα μικρότερα νοσοκομεία που πρέπει να στέλνουν εκτός το δείγμα για να λάβουν το αποτέλεσμα.

Σε ότι αφορά τα νοσοκομεία της περιφέρειας εκεί φαίνεται ότι τα προβλήματα είναι ακόμη μεγαλύτερα για την πραγματοποίηση επέμβασης, καθώς στις περισσότερες πόλεις το δείγμα θα πρέπει να σταλεί χιλιόμετρα μακριά όπου υπάρχει εγκεκριμένο εργαστήριο.

Οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας επιχειρούν να επιλύσουν το πρόβλημα βρίσκοντας μία φόρμουλα, μεταφέρουν καλά γνωρίζοντες στο HealthReport.gr, γι αυτό άλλωστε οι επεμβάσεις το πρώτο διάστημα θα είναι περιορισμένες.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ