2020-05-09 10:40:11
Φωτογραφία για Κορωνοϊός: Σε 15 ημέρες η αξιολόγηση των πρώτων μέτρων – Ποιοί δείκτες μας ανησυχούν
Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Στις αρχές του επόμενου δεκαπενθημέρου οι επιστήμονες θα έχουν την πρώτη εικόνα για την επίδραση της μερικής άρσης των μέτρων στην εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον καθηγητή παθολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα.

Καμία αύξηση δεν έχει παρουσιαστεί μέχρι στιγμής στους επιδημιολογικούς δείκτες που καταγράφουν την πορεία των κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων στη χώρα, σύμφωνα με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο ειδικός δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία των πρόσφατων μέτρων, ενώ παράλληλα οι επιστήμονες βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή.

Δείτε επίσης - Κορωνοϊός: 13 νέα κρούσματα τα 6 σε χώρους συνάθροισης – Τα συλλυπητήρια για τον Δημήτρη Κρεμαστινό

Τις πρώτες επιπτώσεις της μερικής επανεκκίνησης της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας στη χώρα οι επιδημιολόγοι θα τις έχουν εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου. Ο κ. Τσιόδρας διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι ο αναπαραγωγικός ρυθμός της επιδημίας (R0) παραμένει στο χαμηλότερο σημείο, το οποίο οι επιστήμονες θεωρούν όριο ασφαλείας:


«Μέρα με την ημέρα ο αναπαραγωγικός ρυθμός της πανδημίας (σ.σ. R0) εξακολουθεί να παραμένει αρκετά κάτω από το 1. Εμείς, ως επιστήμονες, παρακολουθούμε και εισηγούμαστε την εφαρμογή κάποιων περιοριστικών μέτρων αν δούμε ότι υπάρχει αύξηση σε επιδημιολογικά δεδομένα που αφορούν στην πανδημία», ανέφερε ο καθηγητής, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο, να αλλάξει ο σχεδιασμός που έχει ανακοινωθεί, σε περίπτωση που ανατραπούν τα δεδομένα.

Τσιόδρας: Ποιοί δείκτες είναι το "καμπανάκι" για την εξάπλωση της επιδημίας

Οι επιστήμονες βρίσκονται με τα μάτια στραμμένα στα νούμερα συγκεκριμένων δεικτών, τα οποία εάν αυξηθούν θα σημάνουν αυτόματα την ανάγκη λήψης μέτρων περιορισμού, για τη συγκράτηση της επιδημίας. Ποιοί είναι οι δείκτες αυτοί; Ο Σωτήρης Τσιόδρας αποκάλυψε συγκεκριμένα:

«Εκτός από το R0 είναι και η κατάληψη σε κλίνες ΜΕθ, η κατάληψη σε κλίνες νοσηλευτικών μονάδων οι οποίες σχετίζονται με τον ιό. Είναι πολλές οι παράμετροι που παρακολουθούμε, είμαστε σε επιφυλακή, δεν έχουμε δει αυτή τη στιγμή κάποια αύξηση. Δεν μπορώ να σας πω από τώρα, ότι 15 μέρες μετά θα μπορούμε να πούμε με σιγουριά τι γίνεται, όμως θα ξέρουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια προς τα πού πάμε», σημείωσε.

Επίσης, κατέστησε σαφές ότι πρωταρχικός στόχος της Επιτροπής αλλά και της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας παραμένει η προστασίας της δημόσιας Υγείας και δευτερευόντως το «άνοιγμα» της οικονομίας . Επισήμανε, επίσης, για μια ακόμη φορά τη σημασία της εφαρμογής των μέτρων προστασίας, προκειμένου να συνεχίσει να οδεύει η χώρα στο δρόμο προς την κανονικότητα.

Δείτε επίσης - Τσιόδρας: Πως να μην μπερδεύετε τα συμπτώματα της αλλεργίας με αυτά του κορωνοϊού

Τσιόδρας: "Η επίδραση του καλοκαιριού στον ιό, δεν θα είναι αρκετή"

Ο καθηγητής εξέφρασε την αιδιοδοξία ότι το καλοκαίρι δεν αποκλείεται να λειτουργήσει αποθαρρυτικά για τον ιό, αν και η αύξηση της θερμοκρασίας και η παραμονή των πολιτών περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους, δεν θα φτάσει από μόνη της:

"Εγώ λέω πως μακάρι το καλοκαίρι να έχει θετικές επιπτώσεις στην κυκλοφορία του ιού. Η επίδραση του καλοκαιριού στον ιό, πιθανολογείται πως από μόνη της δεν θα είναι αρκετή για τη μηδένιση των μεταδόσεων

του ιού. Δεν θέλω όμως να μιλάω με πιθανότητες. Θα περιμένουμε και θα δούμε".

Ποιος είναι ο αστάθμητος παράγοντας; Κυρίως η συμπεριφορά και η αυτοσυγκράτηση του κόσμου, ως προς την τήρηση των μέτρων υγιεινής και αποστάσεως.

"Απλά όλα αυτή τη στιγμή εξαρτώνται από τη συμπεριφορά μας και πορεία της επιδημίας στη χώρα μας θα εξαρτηθεί από την εθελούσια συμμόρφωση με βασικούς κανόνες υγιεινής στην καθημερινή πράξη. Αυτούς που ήδη οι περισσότεροι από εμάς, και εύχομαι να είναι όλοι, εφαρμόζουμε"

Τσιόδρας: "Έξω πάνε καλά - Μέσα οι πολίτες πειθαρχούν στα μέτρα"

Λαμβάνοντας υπόψη τα ενθαρρυντικά μηνύματα που έρχονται από άλλες χώρες, οι οποίες ξεκίνησαν νωρίτερα από την Ελλάδα την αποκλιμάκωση των μέτρων, ο κ. Τσιόδρας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα πάμε καλά», με την προϋπόθεση πάντα ότι ακολουθούνται οι σχετικές οδηγίες.

«Βλέπουμε με αισιοδοξία ότι κάποιες από τις χώρες που υλοποίησαν την άρση των μέτρων πιο νωρίς από εμάς είναι σε σχετικά καλό δρόμο και αυτό μας δίνει μια καλή αίσθηση για τη συνέχεια. Θα δούμε όμως. Το μήνυμα παραμένει το ίδιο: είμαστε σε επιφυλακή, συμμετέχουμε σε αυτήν την προσπάθεια του ανοίγματος της κοινωνίας όλοι μαζί, προσέχουμε τη συμπεριφορά μας και αν συνεχίσουμε έτσι, θα πάμε καλά», κατέληξε ο καθηγητής.

Πειθαρχημένοι στις συστάσεις εμφανίζονται οι έλληνες πολίτες, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος επισήμανε ότι από τη Δευτέρα μέχρι σήμερα, και μετά τις απαραίτητες συστάσεις και ελέγχους που έχουν γίνει, υπάρχει μία ανατροπή του τοπίου, σε σχέση με την «αντικοινωνική» συμπεριφορά που παρατηρήθηκε αρχικά σε ελάχιστες περιπτώσεις (υπαίθρια πάρτι σε take away καταστήματα, συγχρωτισμός σε πλατείες κλπ).

«Τα πρώτα 24ωρα της δεύτερης φάσης δείχνουν ότι η ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται συντριπτικά την κρισιμότητα της κατάστασης και την ανάγκη τήρησης των κανόνων. Κατανοεί ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διαφυλάξουμε όσα έχουμε πετύχει και να προχωρήσουμε με σιγουριά στα επόμενα βήματα», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ