2020-05-13 11:18:02
Φωτογραφία για Ρεκόρ νέων τεστ για κορονοϊό έγιναν το προηγούμενο 24ωρο
Σε υψηλά επίπεδα βρίσκεται ο δείκτης αντιστοιχία διενέργειας τεστ ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Από Γιώργος Σακκάς - Healthmag.gr

Μεταξύ των χωρών με τον καλύτερο δείκτη αναλογίας θετικών τεστ προς επιβεβαιωμένα κρούσματα βρίσκεται η χώρα, γεγονός το οποίο δείχνει σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας την σωστή επιτήρηση της επιδημίας. Μάλιστα το προηγούμενο 24ωρο διενεργήθηκαν 6.691 νέα τεστ, αριθμός ρεκόρ. Ίσως κάποια από τα τεστ αυτά να είχαν προηγηθεί και να ανακοινώθηκαν χθες, αλλά όπως φαίνεται η Ελλάδα αγγίζει πλέον το υψηλότερο επίπεδο διενέργειας τστ που μπορεί να κάνει σε ημερήσια βάση, κι αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό.

Όπως ανέφερε χθες ο Υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο δείκτης επιβεβαιωμένο κρούσμα και πόσα τεστ έχουν γίνει ανά κρούσμα, σχετίζεται με την ιχνηλασιμότητα ενός κρούσματος και καταδεικνύει πόσο καλά εφαρμόζεται η διαδικασία αυτή της ιχνηλασιμότητας σε μία χώρα.


Και ο δείκτης αυτός διαρθρώνεται από στοιχεία που συλλέγονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, του ECDC. Και στον πίνακα αυτόν, σε ευρωπαϊκό κατ’ αρχήν επίπεδο η χώρα μας είναι στις πρώτες θέσεις. Είναι ένας δυναμικός πίνακας που αλλάζει μέρα με την ημέρα, ανάλογα με τη διενέργεια της ιχνηλασιμότητας και των τεστ.

«Έχουμε βρεθεί αρκετές ημέρες στην πρώτη θέση. Και σε κάθε περίπτωση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο βρισκόμαστε στις πρώτες θέσεις. Ο δείκτης αυτός δείχνει ότι κάνουμε πολύ καλά τη δουλειά μας, σε ό,τι αφορά την ιχνηλασιμότητα των κρουσμάτων» επεσήμανε ο υφυπουργός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα αναφέρθηκαν τα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των διεξαχθέντων ελέγχων για COVID-19 ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα μεταξύ κάποιων ευρωπαϊκών χωρών, με βάση τα οποία η Ελλάδα πραγματοποιεί περί τα 33 τεστ ανά θετικό κρούσμα, όταν η Πολωνία διεξάγει 28 τεστ.

Περίπου στα ίδια επίπεδα με την Πολωνία είναι η Ουγγαρία, με 27,9 τεστ ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα. Ακόμη πιο πίσω είναι η Πορτογαλία με 19 τεστ, η Αυστρία με 18,4 τεστ και η Γερμανία με 17, ακολουθεί η Ρουμανία με 15,2 τεστ, η Σερβία με 11,6 τεστ ανά θετικό κρούσμα, η Ιταλία με 10,6 τεστ, η Ιρλανδία με 9,9 τεστ, η Σουηδία με 6,7 τεστ ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα. Ακόμη πιο πίσω είναι οι ΗΠΑ με 6,4 τεστ ανά θετικό κρούσμα και η Βρετανία με 5,3 τεστ.

Όπως τονίζει πάντως ο συντάκτης της έρευνας καμία χώρα δεν γνωρίζει τον πραγματικό αριθμό των πολιτών της που έχουν προσβληθεί από τον SARS-COV-2. Αυτό που γνωρίζουν, προφανώς, είναι πόσοι από όσους έχουν εξεταστεί έχουν προσβληθεί. Συνεπώς, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που είναι εξετάστηκαν και βρέθηκαν θετικοί, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, δεν αποτελεί το σύνολο των πολιτών που έχουν μολυνθεί από τον ιό, ο οποίος είναι κατά πολύ υψηλότερος.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ