2020-05-20 02:08:45
Φωτογραφία για Σημαντική απόφαση ΣτΕ για τα πνευματικά δικαιώματα
Απέρριψε την αίτηση ακύρωσης της προσωρινής ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων - ΕΥΕΔ που κατατέθηκε από την «Αυτοδιαχείριση».

Μια σημαντική απόφαση, που σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής στον χώρο της διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων, εκδόθηκε σήμερα από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Πρόκειται για την απόρριψη της αίτησης ακύρωσης της ΕΥΕΔ, προσωρινής ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, που κατατέθηκε από την «Αυτοδιαχείριση», οργανισμό που δραστηριοποιείται στον ίδιο χώρο.

Να θυμίσουμε πως η ΕΥΕΔ δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια, με κρατική πρωτοβουλία, προκειμένου να καλυφθεί, προσωρινά, μέχρι να ετοιμαστεί ο νέος οργανισμός από τους ίδιους τους δημιουργούς, το τεράστιο κενό που δημιουργήθηκε μετά την ανάκληση άδειας λειτουργίας της ΑΕΠΙ λόγω οικονομικών ατασθαλιών. Υπεύθυνος για για ελέγχει τη νέα αυτή υπηρεσία ορίστηκε ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), όργανο του υπουργείου Πολιτισμού.


Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της «Αυτοδιαχείρισης», το ΣτΕ έκρινε πως η λειτουργία της ΕΥΕΔ, η οποία ολοκληρώνεται τον Ιούνιο όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, είναι νόμιμη και συμβαδίζει με τους σχετικούς όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτόχρονα απέρριψε τον ισχυρισμό ότι ανάθεση της ΕΥΕΔ στον ΟΠΙ οδηγεί σε κίνδυνο κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης και νόθευσης της δομής της αγοράς.

Να σημειωθεί εδώ πως υπέρ της νομιμότητας της ΕΥΕΔ είχαν ταχθεί, με παρεμβάσεις τους προς το ΣτΕ, δεκάδες δημιουργοί μεταξύ των οποίων ο Θάνος Μικρούτσικος, που έφυγε τον Δεκέμβριο από τη ζωή, ο Σταύρος Ξαρχάκος κ.α.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ