2020-05-28 21:35:37
Φωτογραφία για Βίντεο Μαλακάσα: Οι σκηνές, τα μαγκάλια και το.... περίπτερο!
Δομές προσφύγων στη Μαλακάσα, ώρα δέκα το πρωί της Τετάρτης. Οι πρόσφυγες ανοίγουν τις σκηνές τους και το θέαμα που αντικρίζουμε είναι αποκαρδιωτικό. Οικογένειες που στοιβάζονται μέσα σε ελάχιστα τ.μ, κυριολεκτικά μέσα στα λασπόνερα, εκτεθειμένοι στα τερτίπια του καιρού. Όταν κάνει ζέστη, φεύγουν από τη δομή και ψάχνουν για δροσιά στα πλατάνια, πάνω στο βουνό. Ενίοτε, όπως είχαμε αποκαλύψει χθες σε σχετικό ρεπορτάζ, ανάβουν φωτιές στο δάσος και στήνουν υπαίθρια μπάρμπεκιου με κίνδυνο να ξεσπάσει πυρκαγιά.

Όταν κάνει κρύο, μένουν στις σκηνές και ζεσταίνονται με αυτοσχέδια μαγκάλια. Κι εδώ ο κίνδυνος να ξεσπάσει κάποια φωτιά, είναι μεγάλος. Δίπλα στα μαγκάλια, μεγάλες κατσαρόλες για να μαγειρεύουν, τοποθετημένες πάνω σε κρεβάτια.

Ένας μετανάστης, κάνει νόημα να τον ακολουθήσουμε. Μας περνάει μέσα από τις σκηνές που είναι καρφωμένες στα λασπόνερα. Δύσκολα να χωνέψεις ότι εκεί μέσα ζουν γυναικόπαιδα χειμώνα- καλοκαίρι.


Μερικές δεκάδες μέτρα παρακάτω αντικρίζουμε μια άλλη γειτονιά, πιο περιποιημένη. Όσοι μένουν εδώ θεωρούνται προύχοντες διότι κοιμούνται σε κοντέινερ. Στο κέντρο της γειτονιάς, δεσπόζει η πιο σουρεαλιστική εικόνα. Ένα αυτοσχέδιο περίπτερο, όπου μπορείς να βρεις σχεδόν τα πάντα. Από ενεργειακά ποτά σε ψυγείο, μέχρι τσιγάρα, αλεύρι, συσκευασμένα τρόφιμα και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς.

Την φαινομενική ηρεμία που επικρατεί διακόπτουν οι φωνές διαμαρτυρίας από μια ομάδα μεταναστών. Δεν μπορείς να καταλάβεις τι λένε, όμως καταλαβαίνεις πολλά από την αντίδραση ενός αξιωματικού του ελληνικού στρατού, ο οποίος υπηρετεί στο διπλανό στρατόπεδο.

«Παιδιά, τι συμβαίνει;» ρωτά. «Αν είναι να πέσει ξύλο πάλι, να τρέξουμε να γλιτώσουμε» προσθέτει. Είναι πασιφανές ότι ο στρατός δεν ασχολείται με όσα συμβαίνουν στο διπλανό οικόπεδο. Εδώ δεν ασχολούνται οι υπεύθυνοι της δομής, που έχουν ξεχάσει να φτιάξουν τη βλάβη στην ηλεκτρονικά κινούμενη πόρτα με αποτέλεσμα οι μετανάστες να βγαίνουν ανεξέλεγκτα. Κάποιοι απ’ αυτούς την βγάζουν στην κεντρική πλατεία του χωριού, ιδανικός τόπος για να λύσουν και τις διαφορές τους. Το ξύλο πέφτει σύννεφο όμως δεν χρησιμοποιούν τις γροθιές τους. Βλέπετε, τα καδρόνια είναι πιο αποτελεσματικά.

Την προσεχή Κυριακή, οι κάτοικοι της Μαλακάσας θα συγκεντρωθούν και θα διαδηλώσουν, ζητώντας από την πολιτεία να λάβει μέτρα προτού είναι αργά.

«Είμαστε 500 και οι μετανάστες κοντεύουν να φτάσουν τις 4.000 χιλιάδες λέει ο αντιδήμαρχος, Κωνσταντίνος Λίτσας. Οι κάτοικοι φοβούνται για τα χειρότερα. Ήδη έχουν οχυρώσει τα σπίτια τους με συρματοπλέγματα για να γλιτώσουν το πλιάτσικο. Ανησυχούν ότι μόλις ζεστάνει πάλι ο καιρός θα ξεχυθούν όλοι έξω από τη δομή, σαν τα μυρμήγκια. Κι ανάμεσα στους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες και τα γυναικόπαιδα τους, βρίσκονται κι αυτοί που το μάτι τους γυαλίζει. Τους είδαμε από κοντά ...
anatakti
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ