2020-06-01 23:00:08
Φωτογραφία για Η Κίνα παίρνει την εκδίκησή της τρολλάροντας ανελέητα τον Τραμπ
Κινέζοι αξιωματούχοι και κρατικά μέσα ενημέρωσης επιτέθηκαν επανειλημμένα στον αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τις βίαιες διαμαρτυρίες που έχουν ξεσπάσει στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα τον πρόεδρο ως υποκριτή λόγω της υποστήριξης που είχε εκφράσει στις διαδηλώσεις του Χονγκ Κονγκ.

Σε ένα tweet το οποίο απευθυνόταν στην εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτέιγκους, η ομόλογος της στο υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, Hua Chunying, έγραψε: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» (I can’t breathe), αναφερώμενος στα τελευταία λόγια του Τζόρτζ Φλόιντ πριν χάσει τη ζωή του κατά τη διάρκεια κράτησης του από τις αστυνομικές αρχές στη Μινεάπολη.

Νωρίτερα, η Ορτέιγκους είχε σχολιάσει ότι η κινεζική κυβέρνηση «παραβίασε κατάφωρα τις υποσχέσεις της προς τον λαό του Χονγκ Κονγκ» με το σχέδιο νόμου που θέλει να επιβάλλει για την ασφάλεια στην πόλη.

«Μετά από μόλις τρεις ημέρες ταραχών στη Μινεάπολη, ο Πρόεδρος Τραμπ απείλησε να πυροβολήσει διαδηλωτές», σχολίασε στο ίδιο επικριτικό ύφος το εθνικιστικό ταμπλόιντ Global Times, κάνοντας στην ουσία αναφορά στο tweet του Τραμπ ότι «όταν ξεκινά η λεηλασία, ξεκινούν οι πυροβολισμοί».


Ως αντιπαραβολή, η εφημερίδα ανέφερε ότι στους πάνω από έξι μήνες βίαιων διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ, μόνο ένας διαδηλωτής πυροβολήθηκε όταν χτύπησε το χέρι ενός αξιωματικού, ο οποίος τράβηξε το περίστροφο υπηρεσίας του για αυτοάμυνα. Ο διαδηλωτής έζησε, συμπληρώνουν οι Global Times.

Την ίδια ημέρα που το Πεκίνο επέκρινε τις ΗΠΑ, η αστυνομία στο Χονγκ Κονγκ απαγόρευσε μια μαζική συγκέντρωση για τη σφαγή στην πλατεία Τιενανμέν το 1989, αναφέρουν οι FT.

Η αστυνομία επικαλέστηκε των περιορισμούς λόγω Covid-19 για την απαγόρευση της ετήσιας συγκέντρωσης.

Ο Lau Cha-kei, αστυνομικός του Χονγκ Κονγκ, δήλωσε στη Sina Weibo, (το αντίστοιχο Twitter της Κίνας): «Όταν υπήρξε η ίδια κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ πέρισυ, η σκληρή μας αστυνομική απάντηση ονομάστηκε καταστολή της ελευθερίας, αναφερόμενος στο κύμα διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ το 2019.

Το Twitter έχει αποκλειστεί από το καθεστώς λογοκρισίας της Κίνας, αν και πολλοί διπλωμάτες το χρησιμοποιούν συνήθως για να κατακρίνουν αξιωματούχους των ΗΠΑ και άλλους.

Για την Κινεζική προπαγάνδα και τους θεσμούς της, η είδηση των διαδηλώσεων στις ΗΠΑ ήταν το καλύτερο timing, καθώς ενώ ο Τραμπ προσπαθούσε να επικεντρώσει την προσοχή του κόσμου στα μέτρα της Κίνας για το Χονγκ Κονγκ, υποστηρίζοντας ότι θα υπάρξει «έλλειψη αυτονομίας», μέσα σε 24 ώρες οι περισσότεροι τίλοι και τα πρωτοσέλιδα γέμισαν με βίαιες σκηνές από τις ΗΠΑ.

Ο Χου Χιτζίν, εκδότης των Global Times, εξαπόλησε χλεύη για τα σχόλια της Νάνσι Πελόσι, Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία είπε ότι οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ ήταν «ένα όμορφο θέαμα». \

«Το« όμορφο θέαμα» που ανέφεραν οι πολιτικοί των ΗΠΑ τελικά επεκτάθηκε από το Χονγκ Κονγκ και στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Χου στο Twitter.

«Θέλω να ρωτήσω την Πρόεδρο Πελόσι και τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο: «Θα έπρεπε το Πεκίνο να υποστηρίξει τις διαμαρτυρίες στις ΗΠΑ όπως τις ταραχές στο Χονγκ Κονγκ;» έγραψε.

Πολλοί Κινέζοι χρήστες του διαδικτύου, ωστόσο, σημείωσαν την ειρωνεία οι διπλωμάτες και τα μέσα ενημέρωσης του Πεκίνου να έχουν πρόσβαση στο Twitter, ενώ κανονικά δεν μπορούν.

Σημειώνεται ότι οι πολίτες πρέπει να χρησιμοποιήσουν ειδικό λογισμικό, το οποίο θεωρείται παράνομο, για να αποφύγουν το καθεστώς λογοκρισίας στο διαδίκτυο της Κίνας.

Σε απάντηση στο tweet της Hua, ορισμένοι έγραψαν στο Sina Weibo (το αντίστοιχο Twitter της Κίνας): «Δεν μπορώ να κάνω tweet» αναφερώμενοι με ειρωνικό τρόπο στο καθεστώς της χώρας.

Το σχέδιο της Κίνας για το Χονγκ Κονγκ

Το κινεζικό κοινοβούλιο τάχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα υπέρ του να προχωρήσει η νομοθεσία για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, που ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας στην πόλη και χώρες της Δύσης φοβούνται ότι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το ειδικό καθεστώς αυτονομίας της και τις ελευθερίες της.

Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Βρετανία καταδίκασαν την κίνηση του Πεκίνου, χαιρετίζοντας το Χονγκ Κονγκ ως «προμαχώνα της ελευθερίας». Το Ηνωμένο Βασίλειο άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν προοπτικές για ιθαγένεια σε περισσότερους κατοίκους από το Χονγκ Κονγκ εάν το Πεκίνο πιέσει περισσότερο την κατάσταση.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, είχε ανακοινώσει ότι θα «αντιδράσει έντονα», δίνοντας οδηγίες στην κυβέρνησή του προκειμένου να εκκινήσει τη διαδικασία τερματισμού των ειδικών εμπορικών εξαιρέσεων που απολάμβανε το Χονγκ Κονγκ.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, είχε θέσει υπό αμφισβήτηση το εμπορικό καθεστώς που έχει χορηγηθεί από τις ΗΠΑ στην πρώην βρετανική αποικία λόγω της αυτονομίας της, καθώς σύμφωνα με τον αμερικανό ΥΠΕΞ, το Χόνγκ Κόνγκ δεν είναι το ίδιο αυτόνομο σε σχέση με το παρελθόν.

Από την πλευρά της, η ΕΕ δεν έχει κάνει κάποια κίνηση αλλά διατηρεί τις παραδοσιακές διπλωματικές εκφράσεις ανησυχίας.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ