2020-06-03 21:05:26
Φωτογραφία για Τρεις λόγοι που πυροδοτούν την οργή των Αφροαμερικανών
Οι διαδηλώσεις για τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη βίαιη σύλληψή του συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στις ΗΠΑ, παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας και παρά την ισχυρή ανταπόκριση των αστυνομικών δυνάμεων. Τι είναι αυτό που πυροδοτεί την οργή των διαδηλωτών και τους ωθεί στους δρόμους, εκτός από την προφανή αστυνομική βία εις βάρος του Φλόιντ;

Το BBC εξέτασε ορισμένα στατιστικά δεδομένα σχετικά με το έγκλημα και τη δικαιοσύνη στις ΗΠΑ, και τι δείχνουν αυτά για την εμπειρία των Αφροαμερικανών όσον αφορά το νόμο και την τάξη στη χώρα.

1. Οι Αφροαμερικανοί είναι πιο πιθανό να τραυματιστούν θανάσιμα από αστυνομικά πυρά

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τα περιστατικά κατά τα οποία αστυνομικοί έχουν πυροβολήσει θανάσιμα πολίτες, προκύπτει πως οι Αφροαμερικανοί έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητας να πέσουν νεκροί από αστυνομικά πυρά συγκριτικά με άλλους πολίτες.


Το 2019, παρόλο που οι Αφροαμερικανοί αποτελούσαν λιγότερο από το 14% του πληθυσμού (σύμφωνα με επίσημα στοιχεία απογραφής), αντιπροσώπευαν ποσοστό μεγαλύτερο του 23% από τους περίπου 1.000 θανάτους στη χώρα από αστυνομικά πυρά.

2. Περισσότεροι Αφροαμερικανοί συλλαμβάνονται για κατάχρηση ναρκωτικών

Οι Αφροαμερικανοί συλλαμβάνονται για κατάχρηση ναρκωτικών σε πολύ υψηλότερο ποσοστό απ’ ό,τι οι λευκοί Αμερικανοί, μολονότι έρευνες δείχνουν ότι η χρήση ναρκωτικών κινείται σε παρόμοια επίπεδα.

Το 2018, περίπου 750 στους 100.000 Αφροαμερικανούς συνελήφθησαν για κατάχρηση ναρκωτικών, σε σύγκριση με περίπου 350 στους 100.000 λευκούς Αμερικανούς.

Προηγούμενες επίσης έρευνες σχετικά με τη χρήση ναρκωτικών δείχνουν ότι οι λευκοί κάνουν χρήση σε ίδιο ποσοστό με τους Αφροαμερικανούς, αλλά οι Αφροαμερικανοί συνεχίζουν να συλλαμβάνονται σε υψηλότερο ποσοστό.

Συγκεκριμένα, μια μελέτη από την Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) διαπίστωσε ότι οι Αφροαμερικανοί είχαν 3,7 φορές περισσότερες πιθανότητες να συλληφθούν για κατοχή μαριχουάνας απ’ ό,τι οι λευκοί.

3. Περισσότεροι Αφροαμερικανοί φυλακίζονται

Οι Αφροαμερικανοί φυλακίζονται σε ποσοστό πέντε φορές μεγαλύτερο από τους λευκούς Αμερικανούς και σχεδόν διπλάσιο απ’ ό,τι οι Ισπανόφωνοι Αμερικανοί, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία.

Το 2018, οι Αφροαμερικανοί αποτελούσαν περίπου το 13% του πληθυσμού των ΗΠΑ, αλλά αντιπροσώπευαν σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού των φυλακών της χώρας.

Οι λευκοί Αμερικανοί αποτελούσαν περίπου το 30% του πληθυσμού των φυλακών, παρά το γεγονός ότι αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 60% του συνολικού πληθυσμού των ΗΠΑ.

Τα ποσοστά φυλάκισης έχουν μειωθεί για τους Αφροαμερικανούς την τελευταία δεκαετία, αλλά εξακολουθούν να αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού των φυλακών.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ