2020-06-05 15:13:19
Φωτογραφία για Mόνο οι κόκκινες γαρίδες απομένουν για την υπογραφή της ΑΟΖ
Η Ρώμη επιδιώκει σαφή δέσμευση ότι μετά την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Ιόνιο οι Ιταλοί ψαράδες θα διατηρήσουν το δικαίωμα αλίευσης στη ζώνη μεταξύ των 6 και 12 ναυτικών μιλίων από τις ακτές των νησιών - Στην Αθήνα ο Λουίτζι Ντι Μάιο στις 9 Ιουνίου

Πολλοί αριστερίζοντες, αυτοπροσδιοριζόμενοι και ως αναρχικοί, κάθε φορά που η Τουρκία επιχειρεί να επαναφέρει τη θεωρία των γκρίζων ζωνών και να δημιουργήσει θέμα περί υποτιθέμενης αδιευκρίνιστης κυριαρχίας σε νήσους ή νησίδες του αρχιπελάγους, εκτοξεύουν το σύνθημα «Το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του» και τορπιλίζουν τον διάλογο οδηγώντας σε αδιέξοδα μονοπάτια ακόμη και συζητήσεις μεταξύ φίλων.

Mπορεί να μοιάζει παραδοξολογία, όμως και στην περίπτωση του Ιονίου πελάγους κάποιοι «γκοσίστες» θα μπορούσαν να επιχειρηματολογήσουν ότι το Ιόνιο ανήκει στα οστρακόδερμά του - και πιο συγκεκριμένα στις περιζήτητες κόκκινες γαρίδες του, τις οποίες αλιεύουν μανιωδώς Ιταλοί ψαράδες!


Πώς, όμως, συνδέεται η παρουσία της κόκκινης γαρίδας στο Ιόνιο με τους Ιταλούς ψαράδες και τις διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (AOZ) ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία;

Τα οστρακόδερμα, όπως οι καραβίδες, τα καβούρια και οι αστακοί, κυρίως όμως οι μεγάλες κόκκινες γαρίδες που ζουν στο Ιόνιο και τα αποθέματά τους -ειδικά στα ανοικτά της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς-, είναι πολύ μεγαλύτερα απ’ ό,τι στην υπόλοιπη Μεσόγειο. Οι Ιταλοί ψαράδες λοιπόν υποστηρίζουν ότι έχουν ιστορικά δικαιώματα αλιείας και επιδιώκουν με κάθε τρόπο να διατηρήσουν το δικαίωμα που έχουν κατοχυρώσει ακόμη και στην περίπτωση που τα ελληνικά χωρικά ύδατα επεκταθούν από τα 6 ναυτικά μίλια, που είναι σήμερα, στα 12, όπως δικαιούται η Ελλάδα επί τη βάσει των προβλέψεων της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Με την ισχύουσα Κοινή Αγροτική Πολιτική, τα κράτη-μέλη έχουν το δικαίωμα να περιορίσουν την αλίευση σε μια ζώνη 12 ν.μ. από την ακτογραμμή μέχρι το 2022. Οι Ιταλοί ψαράδες φοβούνται ότι αν η ελληνική κυβέρνηση προχωρήσει σε επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν.μ., αυτομάτως θα χάσουν το δικαίωμα της αλίευσης στη ζώνη που σήμερα εκτείνεται από το όριο των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 6 μίλια από την ακτογραμμή των νησιών του Ιονίου μέχρι τα 12 ν.μ., περιοχή που σήμερα ανήκει στα διεθνή ύδατα και είναι ελεύθερη για το κυνήγι της μεγάλης κόκκινης γαρίδας! Με απλά λόγια, η Ρώμη επιδιώκει να λάβει σαφή δέσμευση από την Αθήνα ότι ακόμη και μετά την οριοθέτηση της ΑOZ ανάμεσα στην Ιταλία και την Ελλάδα οι ψαράδες από τη γειτονική χώρα θα διατηρήσουν το δικαίωμα της αλίευσης στη ζώνη μεταξύ των 6 και 12 ναυτικών μιλίων από τις ακτές των νησιών του Ιονίου.

Στις δύσκολες διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία, διαδικασία που ξεκίνησε το 2013 όταν υπουργός Εξωτερικών ήταν ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, οι ενστάσεις που συνήθως θέτουν οι διπλωμάτες από τη γειτονική χώρα αφορούν το δικαίωμά τους στην αλίευση μέχρι τη ζώνη των ελληνικών χωρικών υδάτων των 6 ναυτικών μιλίων από τις ακτές των νησιών του Ιονίου.

Προτεραιότητα

«Η οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο είναι στις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο STAR. «Η χώρα έχει καθυστερήσει να ρυθμίσει αυτά τα θέματα. Νομίζω ότι είναι ο καιρός τώρα να βρούμε λύσεις με τις όμορες χώρες μας, ιδίως με τις όμορες φιλικές χώρες μας», τόνισε ο κ. Δένδιας, αλλά απέφυγε να προβλέψει πότε και πώς θα ολοκληρωθεί η συζήτηση με την ιταλική κυβέρνηση «διότι υπάρχουν πάρα πολλές λεπτομέρειες», όπως ήταν η ακριβής διατύπωσή του.

Κι όμως, η βασική λεπτομέρεια που δεν επιτρέπει τη μετατροπή της ελληνοϊταλικής συμφωνίας του 1977 για οριοθέτηση της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας σε συμφωνία για προσδιορισμό της ΑΟΖ των δύο χωρών στο Ιόνιο πέλαγος είναι οι μεγάλες κόκκινες γαρίδες! Εκτός από βασικό συστατικό της ιταλικής συνταγής με γαρίδες «Fra Diavolo», τα οστρακόδερμα πωλούνται πανάκριβα στις ιχθυαγορές, αφού η τιμή τους μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 40 ευρώ το κιλό!

Πριν από λίγα 24ωρα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, συνομίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης με την ομόλογό του στο ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών Ελιζαμπέτα Μπελόνι. Πολλοί διπλωμάτες θεωρούν ότι η κυρία Μπελόνι είναι ίσως το πρόσωπο με τη μεγαλύτερη επιρροή στο ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών. Πέραν της ιταλικής γλώσσας την οποία ομιλεί, το κρίσιμο ερώτημα είναι αν ο κ. Δεμίρης μίλησε και στη... γλώσσα των Ιταλών ψαράδων, ώστε να πείσει τη γενική γραμματέα του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών για τα αμοιβαία οφέλη από την οριστικοποίηση της συμφωνίας για ΑΟΖ. Κατά πληροφορίες, οι ελληνοϊταλικές διαβουλεύσεις έχουν φτάσει στην ανταλλαγή σχεδίων συμφωνίας, όπου η κάθε πλευρά ενημερώνεται για τις ακριβείς θέσεις της άλλης και εκφράζει τις αντιρρήσεις της ή αλλιώς διατυπώνει τη σύμφωνη γνώμη της.

Το ερώτημα αν οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει τόσο ώστε να βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας στο Ιόνιο πέλαγος, γεγονός που θα σηματοδοτήσει και την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, θα απαντηθεί πολύ σύντομα. Στη σκακιέρα των κινήσεων στην ευρύτερη περιοχή, ένα ενδεχόμενο deal της Ελλάδας με την Ιταλία για την ΑΟΖ στο Ιόνιο αναμένεται να ισχυροποιήσει τα ελληνικά επιχειρήματα και για άλλες αντίστοιχες εκκρεμείς υποθέσεις, απομακρύνοντας και το στίγμα που ακολουθεί υπηρεσιακά στελέχη της ελληνικής διπλωματίας ότι δεν συμφωνούν στο παραμικρό για να κλείσουν εκκρεμή ζητήματα με γειτονικές χώρες, θεωρώντας ότι έτσι δεν θα μπορούν να κατηγορηθούν από κανέναν και για τίποτα Στην Αθήνα ο Λουίτζι Ντι Μάϊο στις 9 Ιουνίου

Το θέμα της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας θα συζητηθεί κατά την επίσκεψη του ιταλού υπουργού Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, στην Αθήνα στις 9 Ιουνίου.

Το ζήτημα της εξέλιξης των διαπραγματεύσεων τέθηκε και σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο Νίκος Δένδιας και ο Ντι Μάιο τη Δευτέρα.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ