2020-06-06 17:00:09
Φωτογραφία για ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ: Τσανάκας Λάμπρος του Ιωάννη (1876 – 1975)
Ο κατά κόσμο μπάρμπα Λάμπρος.ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Γράφει ο

Ντίνος Στυλιανός

Αντιπρόεδρος Αμφικτιονίας

Τσανάκας Λάμπρος του Ιωάννη 1876 – 1975

«έτσι νοιώθουμε και εμείς όταν μας παίρνουν την κληρονομιά των προγόνων μας».

   Γεννήθηκε στον Αγιο Βασίλειο Βόνιτσας  και σήμερα Θύρρειο, το έτος 1876.  Νυμφεύτηκε  την Ασπασία Βλαχογιάννη και απέκτησε τρείς κόρες (Πηνελόπη, Ιωάννα και Δήμητρα) και ένα γιό , τον Θανάση. Στον Θανάση  έδωσε αυτό το όνομα γιατί γεννήθηκε στις 2 Μάη, ανήμερα της γιορτής για την ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Αθανασίου.

Πήρε γρήγορα τα γράμματα (έμαθε γραφή και ανάγνωση) και μετά από μόνος του έμαθε να επικοινωνεί στα γερμανικά και στα ιταλικά. Ηταν παρών  σε τρείς  συνεχόμενους πολέμους, αυτόν  του 1897, του 1912 και αυτόν της μικρασιατικής καταστροφής. Στην απελευθέρωση της Πρέβεζας είχε την τιμή να κρατά την σημαία του στρατιωτικού τμήματος που ανήκε.

 Η αγαπημένη του γλώσσα ήταν τα αρχαία Ελληνικά. Με αυτή την γλώσσα επικοινωνούσε με ένα Γερμανό αρχαιολόγο λίγα χρόνια πρίν τον πόλεμο του 1940. Μάλιστα τόσο μεγάλη ήταν η επικοινωνία τους που ο μπάρμπα Λάμπρος στο καθιστικό του σπιτιού του είχε και την φωτογραφία του. Αυτή η φωτογραφία του έσωσε την οικογένεια όταν μια κόρη του μπήκε μπροστά σε μια διένεξη που έγινε στο χωριό ενός συγχωριανού από το Παλιονήσι με τους  γερμανούς.

Διαβάστε περισσότερα » ximeronews
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ