2020-06-09 10:18:43
Φωτογραφία για Μυρμηγκιές στα παιδιά
Οι μυρμηγκιές (ή μυρμηκίες) είναι καλοήθεις βλάβες του δέρματος που προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Παρατηρούνται σε όλες τις ηλικίες, συχνότερα

όμως στα παιδιά και εφήβους. Επίσης εμφανίζονται συχνότερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Με ποιο τρόπο μεταδίδονται οι μυρμηγκιές;        

Οι μυρμηγκιές εύκολα μπορούν να μεταδοθούν από ένα άτομο σε άλλο, μέσω της άμεσης δερματικής επαφής ή της επαφής του δέρματος με υγρά δάπεδα όπως πισίνες και  ντους. Ο ιός εισβάλει στο δέρμα μέσω μικρών πληγών που δημιουργούνται από μικρογδαρσίματα, δάγκωμα των νυχιών ή σκασμένο δέρμα και προκαλεί γρήγορο πολλαπλασιασμό των κυττάρων  του δέρματος.

Ποια είναι τα συμπτώματα της μυρμηγκιάς;

Αρχικά, οι μυρμηγκιές διακρίνονται σε κοινές, ομαλές-νεανικές και πελματιαίες.

Από τη στιγμή της μόλυνσης του δέρματος από τον ιό, συνήθως περνούν αρκετοί μήνες για να γίνουν ορατές.


Η κοινή μυρμηγκιά είναι η πιο συχνή μορφή. Χαρακτηρίζεται ως σκληρό εξόγκωμα με ανώμαλη επιφάνεια που μοιάζει με κουνουπίδι και εμφανίζεται συνήθως γύρω από τα νύχια, τα δάκτυλα και το πίσω μέρος της παλάμης. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί στα γόνατα, στις κνήμες και στο πρόσωπο. Συνήθως τα εξογκώματα είναι πολλά σε αριθμό και σταδιακά αυξάνονται σε μέγεθος.

Επίσης, είναι πιθανόν να εξαπλωθούν και σε άλλα σημεία του σώματος. Συνήθως δεν προκαλούν κάποιο σύμπτωμα. Πιο σπάνια μπορεί το παιδί να παραπονεθεί για ήπιο πόνο.

Οι ομαλές νεανικές μυρμηγκιές εμφανίζονται κυρίως στο πρόσωπο και προκαλούν κυρίως αισθητικό πρόβλημα.

Οι πελματιαίες μυρμηγκιές εντοπίζονται στο πέλμα του ποδιού και δίνουν την εντύπωση ότι βρίσκονται βαθιά μέσα στο δέρμα. Προκαλούν πόνο όταν το παιδί περπατά.

Τα παιδιά με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μυρμηγκιές.

Ποια είναι η θεραπεία για τις μυρμηγκιές;

Συχνά το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού καταπολεμά τον ιό και οι μυρμηγκιές υποχωρούν αυτόματα, χωρίς θεραπεία. Ωστόσο, εξαιτίας της αυξημένης πιθανότητας μετάδοσης του ιού, προτιμάται η καταστροφή των δερματικών βλαβών με τους εξής τρόπους:

κρυοθεραπεία διαθερμοπηξία Laser σκευάσματα με γαλακτικό ή σαλικυλικό οξύ και κρέμες τρετινοΐνης για το πρόσωπο.

Τι πρέπει να προσέχω σε σχέση με τις μυρμηγκιές;

Εξηγήστε στα παιδιά πόσο ανθυγιεινή συνήθεια είναι το δάγκωμα των νυχιών και επισημάνετε γενικότερα τη σημασία της καλής υγιεινής των χεριών. Συμβουλέψτε παιδί σας να χρησιμοποιεί σαγιονάρες σε δημόσια ντους και πισίνες και να αποφεύγει να τις ανταλλάζει με άλλα παιδιά. Αν κάποιο μέλος της οικογένειας έχει πελματιαίες μυρμηγκιές, απαραίτητο είναι να απολυμαίνεται το ντους ή η μπανιέρα με διάλυμα χλωρίνης πριν χρησιμοποιηθεί από κάποιο άλλο μέλος. Κάθε μέλος της οικογένειας χρειάζεται να έχει τη δική του πετσέτα μπάνιου. Επιλέξτε άνετα και εργονομικά παπούτσια για το παιδί, ειδικά για το μάθημα της γυμναστικής. Ιωάννα Σαουρή, Ειδικ. Παιδίατρος 
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ