2020-06-12 10:43:12
Φωτογραφία για Στη δημοσιότητα σήμερα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα νησιά – Τι μέτρα θα ληφθούν
Σήμερα θα ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία των νησιών από την επιδημία του κορονοϊού. Στις 4 το απόγευμα ο υπουργός Υγείας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα παρουσιάσουν στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης το Σχέδιο για την ενίσχυση των Υγειονομικών Δομών στη νησιωτική χώρα.

HR

Άλλωστε η χώρα ανοίγει τις πύλες της τη Δευτέρα για πτήσεις από 29 χώρες, γι αυτό και ξεκινά η θωράκιση των νησιών έναντι του κορονοϊού.

Οι δύο υπουργοί θα ανακοινώσουν σήμερα τις ακριβείς λεπτομέρειες των πρωτοκόλλων που θα ισχύσουν για τη νησιωτική χώρα, που θα κινούνται σε τρεις άξονες: στη στήριξη των δομών υγείας που υπάρχουν ήδη, στις αεροδιακομιδές, αλλά και στα πολλαπλά τεστ που θα γίνονται στις ύποπτες περιπτώσεις.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση σκοπεύει με διαδικασίες εξπρές να ενισχύσει με προσωπικό τις δομές υγείας στα νησιά, ώστε στην πρώτη φάση τουλάχιστον να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε πιθανά περιστατικά του ιού. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά ποιο ρόλο θα παίξουν τα μεγάλα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας: “Κορονοϊός: Ποια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας ετοιμάζονται στα νησιά για πιθανά κρούσματα”


Με βάση το σχέδιο οι μικρές μονάδες υγείας θα διασυνδέονται με τα μεγάλα νοσοκομεία που υπάρχουν σε νησιά, ώστε αν χρειασθεί να μεταφέρονται ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα.

Τα βασικά νοσοκομεία μέσω των οποίων θα απλωθεί η υγειονομική ομπρέλα στα μικρότερα νησιά είναι εκείνα που διαθέτουν μονάδες αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ) ή και ΜΕΘ.

Το σχέδιο περιλαμβάνει και μεταφορά πιθανώς κρουσμάτων στην ηπειρωτική χώρα καθώς κάθε νησιά θα διασυνδέεται με το άμεσα σχετιζόμενο νοσηλευτικό ίδρυμα που υπάρχει στην ενδοχώρα. «Το ενιαίο υγειονομικό σχέδιο για τα νησιά μας, προβλέπει έναν ακτινωτό σχεδιασμό συνεργασίας, στήριξης και διασύνδεσης των μεγάλων Νοσοκομείων αναφοράς της ενδοχώρας με τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία των νησιών μας» ανέφερε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας.

Επίσης με βάση το υπουργείο Υγείας θα δοθούν όλα τα ατομικά μέσα προστασίας στις υγειονομικές μονάδες των νησιών όπως μάσκες, γάντια, προστατευτικές στολές κ.λ.π. ώστε να είναι προετοιμασμένες.

Οι αεροδιακομιδές

Ένας άλλος βασικός άξονας του σχεδιασμού περιλαμβάνει και την αεροδιακομιδή των πιο σοβαρών περιστατικών σε μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας. Λόγω και των περιορισμένων πτητικών μέσων που υπάρχουν, η κυβέρνηση σκοπεύει ακόμη και να ναυλώνει από ιδιωτικές εταιρείες αεροσκάφη εάν κριθεί σκόπιμο.ΦΩΤΟ: HealthReport.gr

Οι αεροδιακομιδές παρότι είναι συνηθισμένες στη χώρα μας λόγω της γεωγραφικής κατανομής, υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες γι αυτό και αν χρειασθεί θα αξιοποιηθούν και πλωτά μέσα για τη μεταφορά ασθενών σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας.

Και αυτό διότι τα πτητικά μέσα είναι άκρως περιορισμένα και «δανεικά» από το στρατό, αφού το ΕΚΑΒ δεν διαθέτει πια δικά του πτητικά μέσα.

Τα τεστ

Παράλληλα έχουν ετοιμασθεί και τα μικρά εργαστήρια σε διάφορα νοσοκομεία και κέντρα υγείας σε νησιά, όπου θα μπορούν να γίνονται τεστ για τον κορονοϊό ώστε να διαπιστώνεται εάν κανείς πάσχει από covid-19 και να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα σε άμεσο χρόνο.

Ήδη έχουν εξασφαλιστεί οι εργαστηριακές υποδομές ώστε το αποτέλεσμα να βγαίνει άμεσα.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ