2020-06-13 02:27:29
Φωτογραφία για «Ευρώπη»: Το νόμισμα του 1934, οδηγός για το σημερινό ευρώ!
Η καταπληκτική επινόηση ενός Γάλλου εφευρέτη που προηγήθηκε της εποχής της

Ξεφυλλίζοντας παλιές εφημερίδες, συναντά κανείς τα πιο απίθανα πράγματα και ιστορίες. Ευκαιρία να σκεφθεί πως τίποτε δεν ήρθε στον κόσμο μας ουρανοκατέβατο. Όλα έχουν μια κάποια μικρή αρχή στο παρελθόν... Γι΄αυτό αξίζει, πέρα από νοσταλγικές ευαισθησίες, να το ¨σκαλίζουμε¨.

«Ο κ. Αρσέ είνε μηχανικός μεταλλείων. Κατά τας αρχάς του παγκοσμίου πολέμου (σ.σ. εννοεί τον πρώτο) εφεύρε ένα ταχυβόλον χαρακωμάτων πράγμα που επέφερε αληθή επανάστασιν εις την στρατιωτικήν τέχνην. Αλλά το όνομά του έγινε κυρίως γνωστόν από την κατ΄επανάληψιν τεθείσαν και πάντοτε αποτυχούσαν υποψηφιότητά του ως βουλευτού.

Τώρα πάλιν ανεκάλυψεν ότι είνε εύκολον να σωθή ο κόσμος αρκεί ν΄αλλάξη νομισματικόν σύστημα. Και επειδή όλος ο Γαλλικός Τύπος ασχολείται με τας ιδέας του κ. Αρσέ, ας ίδωμεν και ημείς τι είνε αυταί αι ιδέαι.


-Η ¨Ευρώπη¨, είπεν εις συνέντευξίν του προς Παρισινήν συνάδελφον, είνε η σωτηρία του κόσμου. Το σημερινόν νομισματικόν σύστημα είνε πλέον αποδεδειγμένον ότι εχρεωκόπησε. Τι είνε χρυσός; Τίποτε. Μία συμβατική αξία. Αν όμως δημιουργήσωμεν ένα νόμισμα με αληθινήν αξίαν τα πράγματα θ΄αλλάξουν. Το νόμισμα αυτό ημπορεί να είνε από ό,τι δήποτε και κυρίως από ό,τι ανταποκρίνεται προς τας ανάγκας της ζωής.

»Η ¨Ευρώπη¨ είνε μονάς που αξίζει τριάντα εκατοστά ενός γραμμαρίου χρυσού, 2 κιλά χάλυβος, 2 κιλά σίτου, 200 γραμμάρια κρέατος και άλλα μερικά είδη. Εξ αυτών εκλέγει ο καθείς ό,τι έχει ανάγκην.

»Το νόμισμά μου, συνέχισε, κυκλοφορεί ήδη εις το Συζελύ, την πολίχνην της οποίας είμαι Δήμαρχος. Οι χωρικοί εις τας δοσοληψίας των χρησιμοποιούν την ¨Ευρώπη¨ από πολλών ετών. Αλλά και εις το Ωμπερβιλλιέ υπάρχουν καταστήματα που δέχονται το νόμισμα αυτό.

Ο Γάλλος δημοσιογράφος δεν έχασε καιρόν. Κατηυθύνθη εις το Ωμπερβιλλιέ όπου είδε καταστήματα τα οποία εις τας προσόψεις των είχαν επικολλημένην έντυπον δήλωσιν ότι δέχονται το νόμισμα ¨Ευρώπης¨.

Εμπήκε εις το κατάστημα και ηρώτησε τον διευθυντήν του διατί δέχεται το περίφημον νόμισμα.

-Έχω εμπιστοσύνην εις την ¨Ευρώπην¨απήντησε.

Την ώραν εκείνην επλησίασεν ένα πρόσωπον, έτεινε ένα χαρτονόμισμα ¨Ευρώπη¨και είπε:

-Θέλω κρασί, βούτυρον και αυγά,

Του έδωσε τα πράγματα που ήθελε και ρέστα εις χαρτονομίσματα πάλιν ¨Ευρώπη¨.

-Βλέπετε, είπε πάλιν ο καταστηματάρχης, το πρώτον βήμα έγινε. Να είσθε βέβαιος, όταν θα επιβληθή παντού η ¨Ευρώπη¨, θα επανέλθη η ευτυχία και ο πλούτος.

Ήδη ο εφευρέτης της νέας αυτής χρηματικής μονάδος έχει φάει τα σίδερα διά να επιβάλη την χρήσιν της ¨Ευρώπης¨ προς αντικατάστασιν των φράγκων, στερλινών, μάρκων, λιρεττών κλπ. Το σύστημά του, που εφαρμόζει με αρκετήν επιτυχίαν σ΄ένα χωριουδάκι, ονειρεύεται να το γενικεύση σε όλην την Ευρώπην και να την εξαγάγη μ΄αυτόν τον τρόπον από το οικονομικόν χάος στο οποίον παραδέρνει.

Για τη στιγμή έχει βολιδοσκοπήσει το Βέλγιον και την Γερμανία, όπου ελπίζει ότι αι όλως δυσμενείς οικονομικαί συνθήκαι θα του επιτρέψουν να επιβάλη την ¨Ευρώπη¨ του. Γενικώς πιστεύει ότι σε λίγο καιρό το οικονομικό σύστημά του θα έχη κατακτήσει την Ευρώπην.

Το μόνον δυσάρεστον για τον κ. Αρσέ και το κοσμοσωτήριον πείραμά του είνε ότι όλοι αρνούνται να τον πάρουν στα σοβαρά. Τον θεωρούν για μισότρελλο, και τα οικονομολογικά του σχέδια ως ουτοπίες.

Κι΄όμως υπάρχει μια παροιμία που λέει πως μόνον από ένα τρελλό μπορεί να σωθή ο τρελλός σημερινός κόσμος...»

(Άρθρο του ανταποκριτή της εφημερίδας ¨Ελεύθερος Άνθρωπος¨ στο Παρίσι, 1934)

Θωμάς Σιταράς, Αθηναιογράφος-Συγγραφέας, FB: Σιταράς Θωμάς)

Το βιβλίο του Θωμά Σιταρά ¨Ξεφυλλίζοντας παλιές εφημερίδες¨ (Τα καλύτερα της Παλιάς Αθήνας), κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΣ (Αθήνα, 2018).
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
VW T-Roc Cabriolet
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
VW T-Roc Cabriolet
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ