2020-06-14 12:07:48
Φωτογραφία για Κορονοϊός: Πως θα γίνονται από αύριο τα τεστ στα νησιά
Ανοίγει διάπλατα από αύριο τις πύλες της η χώρα μας, αφού ξεκινούν οι πτήσεις από δεκάδες χώρες. Η λίστα με τις χώρες περιλαμβάνει τόσο αυτές που έχουν πάρει πράσινο φως από τα Ευρωπαϊκά όργανα, όσα και από άλλες Ευρωπαϊκές, παρότι είχαν πολλά κρούσματα.

Άλλωστε επισήμως από χθες και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κήρυξε την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Δείτε ΕΔΩ για την επίσκεψή του στη Σαντορίνη και το Νοσοκομείο του νησιού που επισκέφθηκε: «Στο Νοσοκομείο Σαντορίνης σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης- Δείτε τους εσωτερικούς χώρους που ετοιμάσθηκαν (ΦΩΤΟ)»

Στο πλαίσιο αυτό ξεκινά και ο εργαστηριακός έλεγχος στα νησιά τόσο με τη μεταφορά δειγμάτων σε μεγάλα εργαστήρια της Αθήνας, όσο και τοπικά.

Τα τεστ στα νησιά

Εξάλλου ένας βασικός άξονας του επιχειρησιακού σχεδίου της κυβέρνησης για την προστασία της χώρας μετά το άνοιγμα του τουρισμού είναι η διεξαγωγή εργαστηριακού ελέγχου στα νησιά ώστε να εντοπίζεται γρήγορα το πιθανό κρούσμα, να απομονώνεται και να γίνεται άμεσα η ιχνηλάτηση των επαφών του.


Στο πλαίσιο αυτό μεταφέρονται μοριακοί αναλυτές σε νησιά.

Τα περισσότερα δείγματα βέβαια θα ελέγχονται στην ενδοχώρα κατά τον υπουργό Υγείας, ωστόσο σε έκτακτη περίπτωση θα γίνονται και στα νησιά, κάτι που θα αυξήσει την ασφάλεια των νησιών. Ήδη, έχουν εγκατασταθεί μοριακοί αναλυτές σε νησιά, με στόχο να καλυφθούν πάνω από είκοσι.

Νησιά όπως η Μύκονος, η Ζάκυνθος, η Κέρκυρα, τα Κύθηρα, η Λήμνος, η Σκιάθος, η Κεφαλονιά, θα έχουν μοριακό αναλυτή.

Το πρόβλημα πάντως με τα τεστ φαίνεται πως εντοπίζεται στη μεταφορά των δειγμάτων στην ενδοχώρα και τις καθυστερήσεις που μπορεί να προκύψουν. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Λήμνου Θωμά Λούκα, υπάρχουν νησιά που δεν μπορούν να εξετάσουν το δείγμα.

Όπως αναφέρει: «Στο νησί της Λήμνου, ο μόνος φορέας που λαμβάνει δείγματα για μοριακό έλεγχο του νέου κορονοϊού (PCR), είναι το νοσοκομείο (δεν γίνεται στα ιδιωτικά εργαστήρια). Τα δείγματα αυτά δεν εξετάζονται εδώ, αλλά πρέπει να ταξιδεύουν στα εργαστήρια αναφοράς των Αθηνών, με αποτέλεσμα στην καλύτερη περίπτωση να έχουμε απαντήσεις την επόμενη ημέρα».
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ