2020-06-17 09:07:23
Φωτογραφία για Η Intel παρουσιάζει τους Lakefield 3D Stacked Hybrid Core i3 και Core i5
Πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση ενός ξεχωριστού επεξεργαστή που ακούει στο όνομα Lakefield. Οι πρώτες σχετικές φήμες είχαν ακουστεί κατά τη CES 2019 οπότε η Intel προχώρησε στην αποκάλυψη λεπτομερειών για τον νέο τρόπο πακετοποίησης Foveros 3D. Πρόκειται για chip που θα περιλαμβάνουν πυρήνες Core υψηλών επιδόσεων μαζί με Tremont πυρήνες με υψηλή αποδοτικότητα, όλα σε ένα πακέτο με κλίμακα ολοκλήρωσης 10nm και Gen11 iGPU.

Με τη σημερινή ανακοίνωση όλες οι φήμες επιβεβαιώνονται, καθώς και οι λεπτομέρειες για τα νέα chip που θα είναι διαθέσιμα σε OEMs για ultra portable συσκευές. Τα νέα SoCs Core i3-L13G4 και Core i5-L16G7 διαθέτουν 5 πυρήνες, κάτι που ίσως ξενίζει για Intel επεξεργαστές. Το άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι δεν θα υπάρχει υποστήριξη HyperΤhreading. Και τα δύο SoC έχουν 4MB cache, 7W TDP,  iGPU με χρονισμό στα 500 MHz και γρήγορη, ενσωματωμένη στο πακέτο, LPDDR4X-4267 μνήμη.


Η βασική διαφορά των δύο SoC είναι στον χρονισμό του επεξεργαστή και στις μονάδες εκτέλεσης (EU) της iGPU. Έτσι, ο Core i3-L13G4 έχει base CPU clock 800MHz, [single-core] turbo clock 2.8GHz και all-core turbo clock 1.3GHz, ενώ η iGPU έχει 48 μονάδες εκτέλεσης. O Core i5-L16G7 έχει base CPU clock 1.4GHz, single-core turbo clock 3GHz, all-core clock 1.8GHz και η iGPU του διαθέτει 64 μονάδες εκτέλεσης.

Η Intel καταφέρνει να προσφέρει όλο το πακέτο σε διαστάσεις 12x12x1 mm. Σε αυτές τις διαστάσεις περιλαμβάνεται και η μνήμη, κάτι που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται το PCB να έχει επιπρόσθετο χώρο για μνήμη RAM. H Intel δίνει έμφαση στην αποδοτικότητα των νέων chip, καθώς θέλει να τα τοποθετήσει απέναντι σε αντίστοιχες προτάσεις με αρχιτεκτονική ARM. Αυτοί οι επεξεργαστές είναι ικανοί να λειτουργούν στα 2.5mW standby, δηλαδή 91% μείωση ενεργειακών απαιτήσεων σε σχέση με την σειρά Core Y που αντικαθιστούν.

  

Μέχρι τώρα έχει ανακοινωθεί ότι τα δύο αυτά SoC θα χρησιμοποιηθούν από τα  Lenovo ThinkPad X1 Fold και Samsung Galaxy Book S. Το πρώτο είναι ένα Windows 10 PC με αναδιπλούμενη 13,3" OLED οθόνη. Το δεύτερο είναι ένα παραδοσιακό clamshell notebook με 13,3" FHD οθόνη, Core i5-L16G7 SoC και μέχρι 17 ώρες αυτονομία μπαταρίας. Αναμφίβολα αυτή η αυτονομία είναι εντυπωσιακή. Πάντως το ίδιο μηχάνημα με τον επεξεργαστή Snapdragon 8cx πετυχαίνει 23 ώρες αυτονομία. 

Η Intel φαίνεται ότι ανεβάζει στροφές προκειμένου να ανταγωνιστεί στον χώρο των ultra-portables και λεπτών notebooks. Μένει να δούμε πώς στέκονται οι νέοι επεξεργαστές απέναντι στον ανταγωνισμό, τόσο ως προς τις επιδόσεις όσο και ως προς την αποδοτικότητα.

Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ