2020-07-05 11:52:09
Φωτογραφία για Κ. Μητσοτάκης στους FT: Δεν θα δεχτούμε νέους αυστηρούς όρους για το Ταμείο Ανάκαμψης
Η Ελλάδα δεν θα αποδεχτεί αυστηρούς όρους όσον αφορά τη χρήση της επείγουσας βοήθειας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού, όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους "Financial Times". "Η Ελλάδα έχει ωριμάσει. Θέλουμε να κάνουμε τις δικές μας μεταρρυθμίσεις", υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός.

Capital.gr

Η εφημερίδα, ακόμη, αναφέρεται στη σκληρή στάση των χωρών του Βορρά (Σουηδία, Ολλανδία, Δανία, Φινλανδία), που εμμένουν στη θέση για δάνεια αντί επιχορηγήσεων, υπενθυμίζοντας παράλληλα και την αντίθετη στάση του Βερολίνου, μέσω της Καγκελαρίου Μέρκελ.

Ο κ. Μητσοτάκης, από την πλευρά του, υπογραμμίζει πως η εξαμηνιαία αξιολόγηση των οικονομικών επιδόσεων της Κομισιόν είναι αρκετή. "Δεν θεωρώ πως είναι απαραίτητοι οι όποιοι πρόσθετοι αυστηροί όροι", επισημαίνει, υπογραμμίζοντας πως κάτι τέτοιο θεωρείται "πολιτικά απαράδεκτο" από τις χώρες του Νότου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σε άλλο σημείο, αναφέρει πως η Ελλάδα έχει μια "επιθετική ατζέντα μεταρρυθμίσεων" που επικεντρώνεται στην πράσινη ανάπτυξη, την ψηφιακή μετάβαση, καθώς και στην ενίσχυση των επενδύσεων, τμήμα των οποίων αποτελούν οι αποκρατικοποιήσεις. "Η πανδημία συνέβαλε στη διάψευση όλων όσοι πίστευαν ότι υπάρχουν εύκολες και απλές λύσεις σε σύνθετα προβλήματα, και εκείνων που θέλουν πάντα να καθιστούν άλλους υπόλογους για τις δικές τους αδυναμίες", προσθέτει ο κ. Μητσοτάκης.

"Ηταν προφανές σε εμένα κάποια στιγμή ότι θα πρέπει να περάσουμε σε πλήρες lockdown. Και η πολιτική απόφαση θα ήταν καλύτερα να ληφθεί νωρίτερα, παρά όταν θα ήταν αργά", αναφέρει ο πρωθυπουργός σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετώπισε η κυβέρνησή του εξαιτίας του κορονοϊού.

Όσον αφορά το θέμα του τουρισμού, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχεται ότι η χώρα θα έχει φέτος "ένα μικρό ποσοστό" των 33 εκατομμυρίων επισκεπτών που υποδέχθηκε πέρυσι. Ωστόσο εκφράζει την βεβαιότητα ότι οι τουρίστες θα αναδείξουν την Ελλάδα σε "κορυφαία επιλογή".

Την Παρασκευή, ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας από το βήμα της Βουλής ανακοίνωσε επιπλέον μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων εξαιτίας της πανδημίας, ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα κατάφερε να επιστρέψει από μια βαθιά οικονομική ύφεση, που διήρκεσε μια δεκαετία, ωστόσο η πανδημία του κορονοϊού προκάλεσε σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις. Η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος κατά 8%-10&%, αλλά να ανακάμψει από το 2021.

Πηγή: Reuters
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ