2020-07-07 00:33:21
Φωτογραφία για Λιβύη: Βίντεο από την επίθεση στην τουρκική βάση - Με αντίποινα απειλεί η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας
Άγνωστα πολεμικά αεροσκάφη άνοιξαν πυρ εναντίον αεροπορικής βάσης όπου έχουν σταθμεύσει τουρκικά στρατεύματα

Με αντίποινα απειλεί η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας στη Λιβύη (GNA) όσους βρίσκονται πίσω από την επιδρομή πολεμικών αεροσκαφών ξημερώματα Κυριακής εναντίον αεροπορικής βάσης που πρόσφατα κατελήφθη από τις δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης λιβυκής κυβέρνησης με την βοήθεια της Τουρκίας.

Την ίδια ώρα, αιγυπτιακό κανάλι δημοσίευσε βίντεο το οποίο, όπως υοστηρίζει, δείχνει τη στιγμή του χτυπήματος, ενώ σύμφωνα με τον δημοσιογράφο «εννέα ισχυρές επιδρομές στόχευσαν τα τουρκικά συστήματα αεροπορικής άμυνας και κατέστρεψαν τρία ραντάρ στην αεροπορική βάση Αλ Ουατίγια».

Όπως επιβεβαίωσε η λιβυκή κυβέρνηση εθνικής κυβέρνησης, τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν από άγνωστα αεροσκάφη.

«Ο βομβαρδισμός το βράδυ Σαββάτου προς Κυριακή στη βάση Αλ Ουατίγια διεξήχθη από άνανδρη ξένη αεροπορία που υποστηρίζει τον εγκληματία πολέμου (στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ επικεφαλής του λιβυκού εθνικού στρατού) σε μια απελπισμένη προσπάθεια να καταγάγει ηθική νίκη», υποστήριξε ο υφυπουργός Άμυνας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, Σάλαχ αλ Νάμρους.


Αν και δεν κατονόμασε τη ξένη χώρα στην οποία ανήκαν τα αεροσκάφη, διεμήνυσε ότι θα υπάρξουν «αποτρεπτικά αντίποινα, στον σωστό τόπο και την πιο κατάλληλη ώρα».

Σύμφωνα με ΜΜΕ που πρόσκεινται στον στρατάρχη Χάφταρ, και τα οποία επικαλέστηκαν στρατιωτικές πηγές, οι επιδρομές έγιναν από «άγνωστα» αεροσκάφη με στόχο το τουρκικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας εγκατεστημένο στη βάση Αλ Ουατίγια.

Στην Τουρκία, ανώτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε τον βομβαρδισμό, χωρίς όμως να επιβεβαιώσει πως υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες. Ο ίδιος τόνισε ότι υπέστη ζημιά στρατιωτικό υλικό, όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή».

Αυτόπτης μάρτυρας στην πόλη Ζιντάν που βρίσκεται κοντά στη βάση αλ Ουατίγια δήλωσε ότι ακούστηκαν εκρήξεις από την κατεύθυνση της βάσης.

Η τουρκική υποστήριξη ήταν ζωτικής σημασίας για την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) στην απόκρουση της επίθεσης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) με προηγμένο σύστημα αεράμυνας και πλήγματα από drones που στόχευσαν τις γραμμές ανεφοδιασμού του Χαφτάρ και συγκεντρώσεις στρατευμάτων.

Τουρκική πηγή ανέφερε τον προηγούμενο μήνα πως η Τουρκία βρισκόταν σε συνομιλίες με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας για τη δημιουργία δύο βάσεων στη Λιβύη, μία εκ των οποίων στην Ουατίγια, τη σημαντικότερη αεροπορική βάση στη δυτική Λιβύη.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είχε μεταβεί στην Τρίπολη για συνομιλίες με τη κυβέρνηση εθνικής ενότητας την Παρασκευή και το Σάββατο και ο Ακάρ δεσμεύτηκε να κάνει ό,τι ήταν απαραίτητο για να βοηθήσει, ανέφερε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Ο λιβυκός εθνικός στρατός (LNA) υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Ρωσία και την Αίγυπτο. Κατά την προέλασή του προς την Τρίπολη πέρυσι, υποστηρίχθηκε από αεροπορικά πλήγματα της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Τον προηγούμενο μήνα οι ΗΠΑ ανέφεραν πως η Ρωσία είχε στείλει τουλάχιστον 14 MiG-29 και Su-24 σε βάση του κυβέρνησης εθνικής ενότητας μέσω Συρίας, όπου αφαιρέθηκαν τα ρωσικά τους διακριτικά.

Η τουρκική εμπλοκή στη Λιβύη έχει επίσης εξοργίσει την Ελλάδα και τη Γαλλία με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν να προειδοποιεί για νέες κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας.

Η κυβέρνηση της εθνικής ενότητας και ο λιβυκός στρατός ενότητας κινητοποιούν τώρα δυνάμεις στο νέο μέτωπο μεταξύ των πόλεων της Μισράτα και της Σύρτης.

Από την πλευρά της, η Αίγυπτος προειδοποίησε πως οποιαδήποτε τουρκική προσπάθεια για την κατάληψη της Σύρτης, την οποία ο λιβυκός εθνικός στρατός κατέλαβε τον Ιανουάριο, θα επέφερε απευθείας επέμβαση του στρατού της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά την κατάληψη της βάσης Αλ Ουατίγια, οι δυνάμεις του Χαφτάρ κατηγορούν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας ότι την παρέδωσε στην Τουρκία.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ