2020-07-08 07:26:35
Φωτογραφία για Πανεπιστήμια μετά την πανδημία: Τηλεκπαίδευση, πλαφόν στους φοιτητές και απώλειες δισ.
Πλαφόν στον αριθμό φοιτητών στα κάμπους, τηλεκπαίδευση και κοιτώνες καραντίνας σε Harvard, Princeton, Οξφόρδη και Κέιμπριτζ- Πόσα χάνουν από την πανδημία-Πώς θα ανοίξουν το φθινόπωρο

Με το θέμα της βίζας για τους ξένους φοιτητές να αποτελεί τον άγνωστο Χ μετά τις ανακοινώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, τα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα εν μέσω πανδημίας. Τα Πανεπιστήμια του Harvard και του Princeton θα φέρουν πίσω τους φοιτητές το φθινόπωρο, αλλά δεν θα επιστρέψουν όλοι ταυτόχρονα. Αυτό είναι ένα από τα μέτρα που λαμβάνουν τα μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν ανοικτά τα κάμπους αλλά την ίδια ώρα να κρατήσουν φοιτητές και καθηγητές ασφαλείς εν μέσω πανδημίας.

Το Harvard θα κινηθεί το φθινόπωρο με έναν συνδυασμό τηλεκπαίδευσης και περιορισμού του αριθμού των φοιτητών στα campus. Το πανεπιστήμιο σχεδιάζει να φέρει έως και το 40% των προπτυχιακών φοιτητών στην πανεπιστημιούπολη για το πρώτο εξάμηνο, ανάμεσά τους όλους τους πρωτοετείς φοιτητές
. Και το Princeton θα καλωσορίσει τους προπτυχιακούς φοιτητές στην πανεπιστημιούπολη το φθινόπωρο σε μειωμένες αριθμούς. Οι τελειόφοιτοι θα γίνουν ξανά δεκτοί το εαρινό εξάμηνο. Το Princeton προσφέρει επίσης έκπτωση 10% στα δίδακτρα για τη σχολική χρονιά. Και τα δύο πανεπιστήμια θα δώσουν έμφαση στην τηλεκπαίδεση. Στο Harvard όλα τα μαθήματα θα παραδίδονται ΚΑΙ στο Διαδίκτυο ακόμα και για τους φοιτητές που ζουν στην πανεπιστημιούπολη.

Οσοι φοιτητές επιστρέψουν στην πανεπιστημιούπολη θα υποβάλονται σε τακτικά τεστ για κορωνοϊό καθ ‘όλη τη διάρκεια του εξαμήνου. Το Harvard έχει ήδη διαμορφώσει κατάλληλα κοιτώνες καραντίνας. Στο Princeton η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους εκτός από τους κοιτώνες. Οι προπτυχιακοί φοιτητέςπου επιστρέφουν στην πανεπιστημιούπολη πρέπει να υπογράψουν αυτό που το πανεπιστήμιο αποκαλεί «κοινωνική σύμβαση» – το οποίο περιγράφει τη δέσμευσή τους να ακολουθήσουν τα πρωτόκολλα υγείας και ασφάλειας που έχουν σχεδιαστεί.

Την περασμένη εβδομάδα, το Πανεπιστήμιο Yale ανακοίνωσε ένα παρόμοιο σχέδιο για τον περιορισμό του αριθμού των ατόμων στην πανεπιστημιούπολη. To Yale θα ανοίξει ξανά το φθινόπωρο χωρίς τους τελειόφοιτους που ζουν στην πανεπιστημιούπολη. Καθώς τα κρούσματα αυξάνονται σταθερά στην περιοχή του Λος Άντζελες, το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι εγκατέλειψε τα σχέδια για την επιστροφή προπτυχιακών φοιτητών στα αμφιθέατρα και θα προσφέρει τα περισσότερα μαθήματα στο διαδίκτυο.

Στον «αέρα» οι ξένοι φοιτητές

Αντιμέτωποι με απέλαση από τις ΗΠΑ είναι οι ξένοι φοιτητές, των οποίων τα πανεπιστήμια θα παραδίδουν από τη νέα χρονιά αποκλειστικά διαδικτυακά μαθήματα λόγω κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η αμερικανική κυβέρνηση «δεν θα χορηγεί βίζες σε φοιτητές εγγεγραμμένους σε προγράμματα (σπουδών) που γίνονται εξ ολοκλήρου μέσω Διαδικτύου και η συνοριοφυλακή δεν θα τους επιτρέπει την είσοδο στην επικράτεια», διεμήνυσε η ομοσπονδιακή αστυνομική υπηρεσία η οποία είναι αρμόδια για τη μετανάστευση και τα τελωνεία (Immigration and Customs Enforcement, ICE) σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Οι φοιτητές οι οποίοι βρίσκονται ήδη στην αμερικανική επικράτεια «θα είναι υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουν τη χώρα, ή να λάβουν άλλα μέτρα, όπως να μετεγγραφούν σε σχολή όπου τα μαθήματα παραδίδονται με φυσική παρουσία, για να διατηρήσουν το καθεστώς νόμιμης παραμονής» που απολαύουν. Αν όχι, ρισκάρουν να «αντιμετωπίσουν διαδικασία απέλασης», ξεκαθάρισε η ICE.

Οταν τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα επιλέγουν «υβριδικό» μοντέλο λειτουργίας, θα πρέπει να φροντίζουν οι ξένοι σπουδαστές που φοιτούν σε αυτά να εγγράφονται στον μέγιστο αριθμό μαθημάτων που παραδίδονται με φυσική παρουσία, ώστε να μπορούν να διατηρήσουν το δικαίωμα νόμιμης παραμονής στη χώρα. Αυτό δεν αφορά όσους σπουδάζουν αγγλικά ή παρακολουθούν προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης.

«Η βαρβαρότητα αυτού του Λευκού Οίκου δεν γνωρίζει κανένα όριο», δήλωσε ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς. «Οι ξένοι φοιτητές απειλούνται, είναι αντιμέτωποι με την επιλογή είτε να ρισκάρουν τη ζωή τους πηγαίνοντας στις τάξεις είτε να απελαθούν», συμπλήρωσε. «Το χειρότερο είναι η αβεβαιότητα», επισήμανε από τη δική του πλευρά ο Γκονθάλο Φερνάντεθ, 32χρονος ισπανός διδακτορικός φοιτητής στη σχολή οικονομίας του πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσινγκτον. «Δεν ξέρουμε αν θα κάνουμε μαθήματα το επόμενο τρίμηνο, αν πρέπει να γυρίσουμε σπίτια μας, ή αν θα μας διώξουν» Το μέτρο αφορά τις βίζες F1 (ακαδημαϊκές σπουδές) και M1 (επαγγελματική κατάρτιση). Περίπου 1,2 εκατ. φοιτητές και σπουδαστές διέθεταν τέτοιες βίζες τον Μάρτιο, στην πλειονότητά τους Ασιάτες (υπήκοοι Κίνας, Ινδίας, Νότιας Κορέας), σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Υποχρεωτικά τεστ και κοιτώνες καραντίνας

Πανεπιστήμια όπως το Κέιμπριτζ και η Oξφόρδη θα ακολουθήσουν έναν συνδυασμό μαθημάτων στο πανεπιστήμια και διαδικτυακά. Υπάρχει πρόβλεψη για ειδικούς χώρους καραντίνας ενώ είναι υποχρεωτικά τα τεστ κορωνοιού για φοιτητές και διδακτικό προσωπικό.

Πλήρη δίδακτρα και με κλειστά κάμπους

Πλήρη δίδακτρα, που το ύψος τους ξεπερνάει τα 10.000 ευρώ, καλούνται να πληρώσουν οι φοιτητές των βρετανικών πανεπιστημίων ακόμα και αν τα ιδρύματα είναι κλειστά και όλα τα μαθήματα παραδίδονται μέσω διαδικτύου. Η βρετανική κυβέρνηση απέρριψε τα αιτήματα των αντιπρυτάνεων για οικονομική ενίσχυση. Τα πανεπιστήμια είχαν ζητήσει επιπλέον χρηματοδότηση για έρευνα ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων λιρών ώστε να αντισταθμίσουν τις απώλειες από την αναμενόμενη μείωση των φοιτητών από το εξωτερικό κατά την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

Τα βρετανικά πανεπιστήμια αναμένεται να έχουν μεγάλες απώλειες στα έσοδα από τους ξένους φοιτητές που πληρώνουν, κατά μέσο όρο, περισσότερα από 6.000 $ ετησίως από τους βρετανούς και τους φοιτητές της ΕΕ. Σύμφωνα με αναλυτές οι απώλειες μπορεί να εκτοξευτούν στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για τη Βρετανική ακαδημαϊκή κοινότητα. Yπολογίζεται ότι μόνο τα πανεπιστήμια της Ουαλίας αναμένεται να χάσουν 98 εκατ. στερλίνες το ακαδημαϊκό έτος 2020-21.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το νέο ψηφιακό κλειδί της Apple
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το νέο ψηφιακό κλειδί της Apple
Ford GT Roadster
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ford GT Roadster
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ