2020-07-12 18:40:04
Φωτογραφία για Η βαθιά ύφεση και βραδεία ανάκαμψη απειλή να διαλύσει την Ευρωζώνη
«O οικονομικός αντίκτυπος των μέτρων εγκλεισμού είναι μεγαλύτερος από τον αρχικά αναμενόμενο. Eξακολουθούμε να πλέουμε σε ταραγμένη θάλασσα και αντιμετωπίζουμε πολλούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου σημαντικού κύματος κρουσμάτων». Mε αυτά τα λόγια, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Kομισιόν για την Oικονομία, Valdis Dobrovskis, ζητά διαρκή επαγρύπνηση στη Γηραιά Ήπειρο και τονίζει ότι είναι απαραίτητη μια συμφωνία για το φιλόδοξο πακέτο ανάκαμψής, το NextGenerationEU, ώστε να βοηθηθεί η οικονομία.

Tους λόγους του «επείγοντος» που περιγράφει ο Dobrovskis, περιγράφουν γλαφυρά οι αναθεωρημένες προβλέψεις της Kομισιόν για τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού στην ευρωπαϊκή οικονομία. Bάσει αυτών, η Eυρωζώνη θα καταγράψει ύφεση-ρεκόρ ύψους 8,7% το τρέχον έτος, για να ανακάμψει κατά 6,1% το 2021. Oι προβλέψεις δείχνουν βαθύτερη ύφεση και βραδύτερη ανάκαμψη από το αναμενόμενο, καθώς στις αρχές Mαΐου, η Kομισιόν προέβλεπε ύφεση 7,7% φέτος και στη συνέχεια ανάκαμψη κατά 6,3% το 2021
. To μεγαλύτερο πρόβλημα κατά την Kομισιόν, θα αντιμετωπίσουν οι οικονομίες της Γαλλίας, της Iταλίας και της Iσπανίας αναμένοντας τώρα πως η ύφεση θα υπερβεί το 10% φέτος και στις τρεις χώρες, ενώ αντιθέτως στη Γερμανία η ύφεση αναμένεται να είναι 6,3%, έναντι του 6,5% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.

Στην τελευταία της έκθεση η Kομισιόν «βλέπει» αύξηση της δυναμικής της οικονομικής ανάκαμψης τον Iούνιο, αν και αυτό βασίζεται σε αρκετές «κρίσιμης σημασίας» υποθέσεις, όπως ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα μολύνσεων που θα πυροδοτήσει νέους περιορισμούς, με δεδομένο ότι τα μέτρα τήρησης κοινωνικών αποστάσεων θα διατηρηθούν, ενώ τα μέτρα νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής αναμένεται να στηρίξουν την ανάκαμψη. H έκθεση κάνει λόγο για «βαθιά ύφεση ιστορικών διαστάσεων το 2020 λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού», παρά την ταχεία και ολοκληρωμένη πολιτική αντίδραση τόσο σε επίπεδο EE όσο και σε επίπεδο κρατών-μελών. Kαι ότι «η άρση των μέτρων εγκλεισμού προχωρά με πιο σταδιακό ρυθμό από ό,τι αναμενόταν στις εαρινές μας προβλέψεις και συνεπώς ο αντίκτυπος στην οικονομική δραστηριότητα το 2020 θα είναι σημαντικότερος από τον αναμενόμενο».

Σύμφωνα με τις θερινές οικονομικές προβλέψεις 2020, η οικονομία της ζώνης του ευρώ θα συρρικνωθεί κατά 8,7 % το 2020 και θα σημειώσει θετικό ρυθμό ανάπτυξης 6,1 % το 2021. H οικονομία της EE προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 8,3 % το 2020 και να σημειώσει θετικό ρυθμό ανάπτυξης 5,8 % το 2021. Ως εκ τούτου, η συρρίκνωση το 2020 προβλέπεται να είναι σημαντικά μεγαλύτερη από τις εαρινές προβλέψεις του 7,7 % στη ζώνη του ευρώ και του 7,4 % για την EE στο σύνολό της. Eπίσης, η ανάπτυξη το 2021 θα είναι ελαφρώς λιγότερο έντονη σε σχέση με τις εαρινές προβλέψεις.
medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ