2020-07-16 22:11:47
Φωτογραφία για Ο συλλέκτης με τις 100 φανέλες του Παναθηναϊκού
Ο Παρασκευάς Σπηλιόπουλος διατηρεί στη συλλογή του πάνω από 100 φορεμένες φανέλες από παίκτες του Παναθηναϊκού και ξεχωρίζει στο G-Weekend τις αγαπημένες του, τις πιο

σπάνιες, αλλά και εκείνες που κρύβουν μια ιδιαίτερη ιστορία!

Kάθε φανέλα του Παναθηναϊκού αποτελεί και ένα μάθημα ιστορίας. Ο νεαρός οπαδός του «Τριφυλλιού» εδώ και αρκετά χρόνια συλλέγει φανέλες των «πρασίνων». Φορεμένες από τη δεκαετία του '70 μέχρι την σημερινή εποχή. Ένα ακριβό, αλλά συνάμα υπέροχο χόμπι με το οποίο επανέρχονται οι μνήμες διατηρώντας ζωντανό ένα μικρό κομμάτι την ιστορίας. Στην προκειμένη περίπτωση του Παναθηναϊκού.

Το να ανακαλύψεις μια φορεμένη φανέλα φαντάζει ως κυνήγι χαμένου θησαυρού. Όπως σημειώνει στο G-Weekend ο Παρασκευάς Σπηλιόπουλος χρειάστηκε να αγοράσει από δημοπρασία που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Φρανκ ντε Μπουρ τη φανέλα που φόρεσε ο Χουάν Χοσέ Μπορέλι στα ημιτελικά με τον Άγιαξ (1996), αλλά και να αποκτήσει την αντίστοιχη του Κώστα Μπατσινίλα στο επικό 5-1 επί της Χόνβεντ το 1987, η οποία είχε καταλήξει για 30 χρόνια από την βαλίτσα ποδοσφαιριστή της ουγγρικής ομάδας στα χέρια υπαλλήλου του αεροδρομίου! Η φανέλα του πρωταθλητή Ευρώπης με τον Παναθηναϊκό το 1996, Ντομινίκ Γουίλκινς ασφαλώς και αποτελεί ένα από από τα πιο αξιοζήλευτα κομμάτια της συλλογής του.

Πώς ξεκίνησες να μαζεύεις φανέλες του Παναθηναϊκού; Ποια ήταν η πρώτη φανέλα της συλλογής σου;

«Μια φίλη μου, η Νικόλ, μέσω του πατέρα της είχε πάρει το 2011 την φανέλα του Μπιάρσμιρ, του πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού, την οποία μου έκανε δώρο επειδή ήξερε πως είμαι Παναθηναϊκός
. Αρκετά χρόνια αργότερα την βρήκα σε ένα συρτάρι και θυμήθηκα την ιστορία. Ένιωσα δέος σκεπτόμενος πως αυτή η φανέλα είναι ένα μικρό, απειροελάχιστο κομμάτι της ιστορίας του Παναθηναϊκού.

Αυτή ήταν η αφορμή για να ξεκινήσω να συλλέγω φανέλες. Όταν έπιασα στα χέρια μου την φανέλα, συνειδητοποίησα πως είχε μεγάλη αξία, αφού είχε φορεθεί σε αγώνα. Κάπως έτσι, τότε σε ηλικία 17 ετών άρχισα να ψάχνω με σκοπό να προσθέσω και άλλες φανέλες στη συλλογή μου. Όταν μπήκα στον συλλεκτικό κύκλο, η πρώτη φανέλα που έπεσε στα χέρια μου ήταν του Ζιλμπέρτο Σίλβα στο ματς με την Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προκριματικά του Champions League. Ήταν η πρώτη που βρήκα μόνος μου, όταν άρχισα να ψάχνω για φανέλες».

Πόσες φανέλες αριθμεί η συλλογή σου; Είναι όλες του Παναθηναϊκού;

«Αυτή τη στιγμή στη συλλογή μου έχω περίπου 110-120 φανέλες, εκ των οποίων οι 100 είναι του Παναθηναϊκού και περίπου 10-20 από άλλες ομάδες. Μαζί με τον προπονητικό εξοπλισμό ξεφεύγει το νούμερο γι' αυτό ας παραμείνουμε στις φανέλες. Η αγαπημένη μου είναι του Ντομινίκ Γουίλκινς από την πορεία του Παναθηναϊκού το '96 μέχρι το πρώτο ευρωπαϊκό.

Είναι η φανέλα που φορούσε εκείνη τη χρονιά. Τότε στο μπάσκετ φορούσαν 3-4 φανέλες ανά σεζόν και μάλιστα η ευρωπαϊκή έχει διαφορές σε σχέση με τη φανέλα του πρωταθλήματος. Για παράδειγμα το νούμερο δεν φέρει το σήμα της Nike, αλλά είναι αυτούσιο σε αντίθεση με το πρωτάθλημα, ενώ επίσης δεν υπάρχει το σήμα της ελληνικής λίγκας. Υπάρχουν διαφορές, είναι όπως είπα από το πρώτο ευρωπαϊκό, οπότε έχει μεγάλη συναισθηματική αξία για μένα γι' αυτό και την ξεχωρίζω».

Ποια θεωρείς την πιο σπάνια φανέλα και ποια έχει την μεγαλύτερη συναισθηματική αξία για σένα;

«Η πιο σπάνια φανέλα για μένα είναι του νταμπλ της σεζόν 1983/84, αλλά πρόκειται για την εκτός έδρας. Είχε τυπωθεί για να φορεθεί σε αγώνες του Παναθηναϊκού, αλλά τελικά δεν χρησιμοποιήθηκε. Αυτό δεν υποβαθμίζει την αξία τη, αλλά αντιθέτως πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο μοντέλο. Είναι η λευκή φανέλα με την χορηγία της Citroen, μια πολύ ιδιαίτερη φανέλα.

Η φανέλα αυτή φορέθηκε και την σεζόν 1982/83 και απλά τυπώθηκε το σήμα της Citroen την αμέσως επόμενη σεζόν με σκοπό να την φορέσουν οι παίκτες του Παναθηναϊκού στα εκτός έδρας ματς, κάτι που τελικά δεν έγινε ποτέ. Εκτιμώ πως πρόκειται για φανέλα, η οποία κοστίζει εκατοντάδες ευρώ. Εάν την είχε στην κατοχή του κάποιο μεγάλο όνομα του Παναθηναϊκού εκείνης της εποχής θα μπορούσε να το ποσό να ξεπερνάει τα 1.000 ευρώ. Υπάρχουν και άλλες φανέλες πιο ακριβές. Όπως για παράδειγμα η φανέλα του Μπορέλι στον ημιτελικό με τον Άγιαξ, η οποία έρχεται με πιστοποίηση από τον Φρανκ Ντε Μπουρ. Την πήρα από την δημοπρασία που έκανε ο ίδιος, όταν έδινε ορισμένες φανέλες από την συλλογή του και μάλιστα είχε γράψει πως η συγκεκριμένη φανέλα φορέθηκε στον αγώνα Παναθηναϊκός-Άγιαξ.

Φαίνεται και από την κάμερα του αγώνα, αφού με το που τελειώνει το ματς ο σκηνοθέτης κάνει κοντινό πλάνο στον Μπορέλι και τον Ντε Μπουρ που αλλάζουν φανέλες. Η φανέλα αυτή φορέθηκε από έναν σούπερ σταρ του Παναθηναϊκού στα ημιτελικά του Champions League και έχει την πιστοποίηση ενός από τους μεγαλύτερους σέντερ μπακ της Ευρώπης».

Ο στόχος σου μέσα από αυτή την συλλογή ποιος είναι;

«Έχει περάσει πολλά στάδια η στόχευση μου με την συλλογή. Ο αρχικός στόχος είναι να κρατήσω ζωντανές κάποιες αναμνήσεις με ποδοσφαιριστές που εκτιμούσα και έχω δει στο γήπεδο. Να μπορέσω να κρατήσω τις αναμνήσεις με κάτι υλικό, το οποίο έχει παιχθεί εκείνη την εποχή Να καλύψω τους αγαπημένους μου παίκτες, τις αγαπημένες μου σεζόν, τις αγαπημένες εμφανίσεις που έχω ζήσει εγώ.

Όταν αυτό άρχισε να παίρνει έκταση, ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένα μεγάλο συνεχές που θα καλύπτει την ιστορική πορεία του Παναθηναϊκού. Όσο συνεχίζει να παίρνει έκταση σκοπός μου είναι όλες αυτές οι φανέλες κάποια στιγμή να εκτεθούν κάπου. Είτε σε συνεργασία με την ΠΑΕ Παναθηναϊκός όταν αυτό καταστεί εφικτό με την δημιουργία μουσείου, είτε εάν μπορέσω εγώ ο ίδιος δίχως καμία σκέψη για κέρδος, αφού τότε δεν θα ήταν συλλογή, αλλά εμπόριο, να μπορέσω εγώ να είμαι κάποια στιγμή σε θέση να τα εκθέσω.

Οπότε στόχος είναι να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο η συλλογή μου και να την μοιράζομαι πιο εύκολα με περισσότερο κόσμο».

Πόσο εύκολο είναι να βρεις όλες αυτές τις φανέλες;

«Όλες οι φανέλες που έχω και οι 100 έχουν φορεθεί. Δεν με ενδιαφέρουν οι φανέλες της μπουτίκ. Όχι πως δεν έχουν αξία, αλλά η φιλοσοφία της συλλογής είναι να προέρχονται από αγώνες των παικτών του Παναθηναϊκού. Είναι πολύ δύσκολο να βρεις αυτές τις φανέλες. Πολύ συχνά βρίσκονται ξεχασμένες σε σπίτια συγγενών των αθλητών. Ανθρώπων που τις έχουν πάρει από την δεκαετία του '80 και έκτοτε έμειναν στα συρτάρια. Είναι πολλές φανέλες, δυσεύρετες και χαμένες. Κάποιες τις έχω βρει από ποδοσφαιριστές από το εξωτερικό, οι οποίες από τα ευρωπαϊκά ματς κόντρα στον Παναθηναϊκού παραχωρήθηκαν σε συλλέκτες του εξωτερικού.

Είναι πιο εύκολο να πείσεις κάποιον από το εξωτερικό να σου δώσει φανέλα του Παναθηναϊκού, εάν για παράδειγμα την έχει βρει από παίκτη της Στουρμ Γκρατς όταν αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό, από το να βρεις έναν οπαδό του Παναθηναϊκού που έχει κάποια φανέλα στην κατοχή του. Κυρίως είναι ξεχασμένες, αλλά σιγά-σιγά βγαίνουν στην επιφάνεια. Είναι κυνήγι θησαυρού, γίνεσαι κάτι σαν ντετέκτιβ για να τις ανακαλύψεις».

Υπάρχει κάποια ξεχωριστή ιστορία για το πως μια φανέλα του Παναθηναϊκού έφτασε στα χέρια σου;

«Μια ωραία ιστορία αφορά την φανέλα του Κώστα Μπατσινίλα από το ματς του Παναθηναϊκού με την Χόνβεντ, το 5-1 στο ΟΑΚΑ. O Μπατσινίλας σε εκείνο το ματς έκανε το 5-1 έπειτα από πάσα του Σαραβάκου. Μια μέρα μου ένας κύριος μεγάλης ηλικίας μου έστειλε μήνυμα λέγοντας μου πως έχει την συγκεκριμένη φανέλα.

Ο άνθρωπος αυτός εργαζόταν ως υπάλληλος στο αεροδρόμιο του Ελληνικού σε εταιρία που είχε αναλάβει τις πτήσεις από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Ουσιαστικά φόρτωνε και ξεφόρτωνε βαλίτσες. Έτσι μετά την αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με την Χόνβεντ φόρτωαε τις βαλίτσες της αποστολής της Χόνβεντ που αναχωρούσε από την Ελλάδα και άθελα του όπως τοποθετούσε τις αποσκευές των Ούγγρων, μια βαλίτσα άνοιξε και αντίκρισε μέσα στα πράγματα του ποδοσφαιριστή της Χόνβεντ και την φανέλα του Κώστα Μπατσινίλα, την οποία είχε ανταλλάξει μετά την λήξη του παιχνιδιού. Ο άνθρωπος αυτός το 1987 πήρε τη φανέλα, ενώ ο ποδοσφαιριστής της Χόνβεντ πέταξε για την πατρίδα του. Την κράτησε μέχρι το 2017 όπου με βρήκε μέσω ενός κοινού γνωστού. Ήταν πολύ τυχαίο όλο αυτό.

Κανονικά αυτή η φανέλα θα ήταν θαμμένη σε κάποιο ντουλάπι στην Ουγγαρία».

Αποτελεί κάθε φανέλα ένα ξεχωριστό μάθημα ιστορίας;

«Χάρη σε αυτή τη συλλογή έχω μπει στη διαδικασία να ψάξω την ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και του Παναθηναϊκού, γνωρίζοντας εποχές που δεν έχω ζήσει. Για παράδειγμα με τη φανέλα του Μπατσινίλα, κάθισα να δω τι έγινε σε εκείνα τα ματς, πότε σκόραρε ο Παναθηναϊκός. Αναβιώνω με τη φανέλα εκείνη την εποχή».

Πηγή: gazzetta.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ