2020-07-17 11:15:38
Φωτογραφία για ΥΠΕΝ: Ανοίγει ο δρόμος για τη νομιμοποίηση αυθαίρετων οικισμών στον Υμηττό
Κατά το πρότυπο της πολεοδόμησης στο Μάτι θα νομιμοποιηθούν οι αυθαίρετοι οικισμοί στον Υμηττό, μια διαχρονική πληγή για το βουνό που για δεκαετίες δέχεται κάθε λογής

πιέσεις από τις καταπατήσεις, την αυθαίρετη δόμηση με άδειες αναψυκτηρίου ή πολιτιστικού κέντρου και τις διαρκείς παραχωρήσεις δημοσίων εκτάσεων.

Τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, ξεδιπλώνει η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την προστασία του Υμηττού που δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση, σε μια προσπάθεια να μπει μια τάξη στην αναρχία και τις χρήσεις γης της περιοχής.

Με βάση τη ΣΜΠΕ, δημιουργείται μια νέα ζώνη, η ΣΤ στην οποία θα μπορούν να ενταχθούν με νόμιμο τρόπο αυθαίρετοι οικισμοί όπως το Χέρωμα του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και οι οικισμοί Σκάρπεζα και Κίτσι – Θήτι του Δήμου Κρωπίας. Πρόκειται για οργανωμένους αυθαίρετους οικισμούς, οι οποίοι «φύτρωσαν» στον Υμηττό πριν το Προεδρικό Διάταγμα προστασίας του 1978.


Για τους οικισμούς αυτούς, ο Οργανισμός Αθήνας (ΟΡΣΑ) είχε εισηγηθεί την εξαίρεσή τους από την περιοχή προστασίας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας σύνταξης του ΠΔ 2011, το οποίο στην συνέχεια (2017) κατέπεσε με επτά διαδοχικές αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ. Το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε γνωμοδοτήσει το 2011 ότι δεν ήταν νόμιμοι και για το λόγο αυτό, δεν εξαιρέθηκαν από τις ζώνες προστασίας του Υμηττού.

Με τον νέο σχεδιασμό, οι αυθαίρετοι οικισμοί παραμένουν στην περιοχή προστασίας. Ωστόσο για την πολεοδόμησή τους προτείνεται η δημιουργία Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, όπως έγινε και στο Μάτι, με σκοπό να επιλεγούν ποια τμήματα μπορούν να παραμείνουν στον Υμηττό και ποια μπορούν να κατεδαφιστούν. Για τις εκτάσεις δασικού χαρακτήρα εντός της Ζώνης ΣΤ ισχύουν οι διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με την μελέτη, οι μεγάλες οικιστικές συσπειρώσεις εντοπίζονται κυρίως σε περιοχές εντός της Ζώνης Β΄. Ενδεικτικά, αναφέρονται τα οικιστικά σύνολα έξω από το όριο του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Γλυφάδας (Γύρισμα Τερψιθέας, Ανάληψη, Οικοδομικός Συνεταιρισμός Καφεπωλών, Οικοδομικός Συνεταιρισμός Πολιτικών Υπαλλήλων του Υπουργείου Στρατιωτικών), στην οικιστική συγκέντρωση έξω από τα όρια της Βάρης (Χέρωμα, το οποίο αποτελεί τμήμα του αγροκτήματος Βάρης – κληροτεμάχια που παραχωρήθηκαν κατά τη δεκαετία του 1930) και οι οικιστικές συσπειρώσεις στο Κορωπί (Κίτσι – Θήτι και Σκάρπιζα που αναπτύσσονται εκατέρωθεν της λεωφόρου Βάρης – Κορωπίου).

Τον Υμηττό επισκέφτηκε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνοντας ότι η ζώνη υψηλής προστασίας αυξάνεται κατά 1.240 στρέμματα, επεκτείνεται ο Πυρήνας των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή – Ιλισσίων κατά 445 στρέμματα και αυξάνεται η περιοχή προστασίας του ορεινού όγκου κατά 238 στρέμματα. Με τη ΣΜΠΕ Υμηττού προβλέπεται νέα ζωνοποίηση προστασίας του ορεινού όγκου του Υμηττού ως εξής:

1. Ζώνη Α – Υψηλή προστασία της φύσης και των μνημείων που υποδιαιρείται στη Ζώνη Α1 και στη Ζώνη Α2. Στη Ζώνη Α1 επιτρέπονται μόνο χρήσεις που είναι συμβατές ή κρίνονται απαραίτητες για τις ανάγκες προστασίας της περιοχής, όπως έργα αντιπυρικής προστασίας, πυροσβεστικοί κρουνοί, πυροφυλάκια, εργασίες δασικής διαχείρισης, χάραξη μονοπατιών και ποδηλατικών διαδρομών. Επιτρέπονται οι ήπιες ανασχετικές παρεμβάσεις σε ρέματα και η μελισσοκομία. Στη Ζώνη Α2 ισχύουν όλα όσα προβλέπονται στη Ζώνη Α1 με την προσθήκη στις χρήσεις της γεωργικής χρήσης, χωρίς τη δυνατότητα ανέγερσης γεωργικών αποθηκών ή οποιουδήποτε άλλου τύπου δόμησης.

2. Ζώνη Β – Περιφερειακή ζώνη προστασίας που καθορίζεται ως περιοχή γεωργικής χρήσης, εκπαίδευσης και υπαίθριας αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού.

3. Ζώνη Γ Καθορίζεται ως περιοχή προστασίας αρχαιολογικών χώρων. Επιτρέπεται η γεωργική χρήση και η ανέγερση γεωργικών αποθηκών εμβαδού έως 30 τ.μ., κατά τις διατάξεις της αρχαιολογικής νομοθεσίας.

4. Ζώνη Δ – Μητροπολιτικά πάρκα Γουδή και Ιλισίων. Καθορίζεται ως περιοχή σύνδεσης του ορεινού οικοσυστήματος με την πόλη, εντός της οποίας ιδρύονται το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή (Δ – Γουδή) και το Μητροπολιτικό Πάρκο Ιλισίων (Δ – Ιλισίων).

5. Ζώνη Ε – Υποδιαιρείται στις Ζώνες: Ε1 – Αθλητισμός – Πολιτισμός – Αναψυχή, Ε2 – Εκπαίδευση – Έρευνα, Ε3 – Κοιμητήρια, Ε4 – Εγκαταστάσεις Ηλεκτρικής Ενέργειας και Ε5 – Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.

6. Ζώνη Στ όπου οριοθετούνται οι υφιστάμενοι οικισμοί.

Να σημειωθεί ότι με τις νέες ρυθμίσεις και τους περιορισμούς των Ζωνών προστασίας, μπαίνουν φραγμοί και σε άλλα σημεία στο βουνό.

Για παράδειγμα τα λατομεία εντός των Ζωνών προστασίας κηρύσσονται ανενεργά και επιβάλλεται η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος εντός τριών ετών από τη δημοσίευση του ΦΕΚ του ακυρωθέντος ΠΔ του 2011 (ακυρώθηκε το 2017).

Επίσης εντός πέντε ετών από τη δημοσίευση του ΦΕΚ επιβάλλεται η μετεγκατάσταση βιομηχανικών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων και εγκαταστάσεων παραγωγής αποθήκευσης και εμπορίας υλικών. Παράλληλα όλα τα νομίμως υφιστάμενα κτίρια και εγκαταστάσεις, των οποίων η χρήση δεν επιτρέπεται από τον νέο σχεδιασμό προστασίας, παραμένουν, μπορούν να επισκευάζονται αλλά όχι να επεκτείνονται.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ