2020-07-21 10:18:02
Φωτογραφία για Κορωνοϊός: Υψηλή θνησιμότητα και δεκάδες ασυμπτωματικοί ηλικιωμένοι εντοπίστηκαν σε Δομές Φροντίδας των ΗΠΑ
Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Οι ένοικοι σε μονάδες φροντίδας βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο νόσησης από το νέο κορωνοϊό και συνηθέστερα εμφανίζουν δυσμενέστερη εξέλιξη της νόσου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης. Τι έδειξαν τα τεστ στις ΗΠΑ για τους ασυμπτωματικούς Την ανάγκη καθολικών ελέγχων σε όλους τους φιλοξενούμενους σε Δομές Φιλοξενίας Ηλικιωμένων ανέδειξε νέα μελέτη, η οποία εντόπισε σ' αυτές υψηλά ποσοστά θνητότητας, αλλά και συρροή "αθόρυβων", δηλαδή ασυμπτωματικών κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Η νέα μελέτη, με θέμα τον ρόλο της γενικευμένης πραγματοποίησης τεστ ελέγχου για το νέο κορωνοϊό έναντι του δειγματοληπτικού ελέγχου, δημοσιεύθηκε στις 14 Ιουλίου 2020 στο επιστημονικό περιοδικό Jama Internal Medicine*.

Στη συγκεκριμένη μελέτη πραγματοποιήθηκαν καθολικά μοριακά τεστ ελέγχου του ιού σε 11 δομές φροντίδας στο Μέριλαντ των ΗΠΑ (doi:10.1001/jamainternmed.2020.3738), σε όλους τους ενοίκους και τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως συμπτωματολογίας. Διαπιστώθηκαν 354 επιπλέον περιπτώσεις ασθενών με COVID-19, απ' όσες είχε ήδη εντοπίσει ο προηγούμενος δειγματοληπτικός έλεγχος μόνο σε ασθενείς με συμπτώματα, ή σε όσους είχαν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Ο πρώτος έλεγχος έγινε από τις τοπικές υγειονομικές αρχές.


Τι απέδειξαν οι πρώτοι και οι δεύτεροι έλεγχοι για COVID-19

Ο αρχικός έλεγχος σε ασθενείς με συμπτώματα πραγματοποιήθηκε σε ρινοφαρυγγικά επιχρίσματα με τη μοριακή τεχνική PCR και παράλληλα γινόταν ενδελεχής καταγραφή των ενδεχόμενων συμπτωμάτων. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του ινστιτούτου Johns Hopkins.

Η αρχική δειγματοληπτική μελέτη σε ενοίκους με συμπτώματα αναγνώρισε 153 κρούσματα στις 11 δομές. Από τους υπόλοιπους 893 ενοίκους που δεν εμφάνιζαν συμπτώματα και ελέγχθησαν στο στάδιο της γενικευμένης δειγματοληψίας βρέθηκαν ακόμη 354 (39.6%) θετικοί για τον ιό SARS-CoV-2. Οι περισσότεροι από αυτούς δε, ήταν πλήρως ασυμπτωματικοί και προφανώς θα συνέχιζαν τη μετάδοση της νόσου αν δεν είχαν διαγνωστεί.

Τα αποτελέσματα αυτά υποδεικνύουν πως ο καθολικός έλεγχος αύξησε τον αριθμό των διαγνωσμένων κρουσμάτων από 153 σε 507. Μάλιστα οι 281 (55.4%) εξ αυτών, ήταν πλήρως ασυμπτωματικοί.

Οι ερευνητές κατέληξαν, λοιπόν, ότι οι δομές αυτές παγκοσμίως αποτελούν “hot spots” για τη μετάδοση του ιού και την συνεπακόλουθη αυξημένη θνητότητα. Επίσης, συμπλήρωσαν στα συμπεράσματά τους ότι ο έλεγχος μόνο επί συμπτωμάτων αποδεικνύεται ανεπαρκής. "Είναι επιτακτική η ανεύρεση πόρων για την πραγματοποίηση περισσότερων ελέγχων σε τέτοιες δομές", καταλήγουν οι επιστήμονες.

* Τα ευρήματα της μελέτης συνοψίζουν oι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος, Καθηγητής Θεραπευτικής και Πρύτανης ΕΚΠΑ.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ