2020-07-22 17:47:51
Φωτογραφία για Αγιά Σοφιά: Τα επόμενα βήματα για την καταγγελία της μετατροπής σε τζαμί συμφώνησαν Δένδιας-Μενδώνη
Σε μια «ομπρέλα συγκεκριμένων ενεργειών» για την προστασία της Αγίας Σοφίας μετά την μετατροπή της σε τζαμί από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Τον κατάλογο θα δημιουργήσει εργασίας, «η οποία, μέσα σε ένα δεκαήμερο, θα προτείνει, σαν αποτέλεσμα της σύσκεψης και της ανταλλαγής απόψεων που ακούστηκαν εδώ σήμερα, έναν συγκεκριμένο χάρτη ενεργειών, τον οποίον, αφού υιοθετήσουμε από κοινού, θα υλοποιήσουμε το αμέσως προσεχές διάστημα».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, η πρέσβης της Ελλάδος στην Unesco Μαρία Διαμαντοπούλου, η πρόεδρος της ελληνικής εθνικής επιτροπής για την Unesco, Αικατερίνη Τζιτζικώστα και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Οι δηλώσεις των δύο υπουργών έχουν ως εξής:

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Πραγματοποιήσαμε, σήμερα, μαζί με την Υπουργό Πολιτισμού, την κυρία Λίνα Μενδώνη, σύσκεψη με θέμα την Αγία Σοφία, παρουσία και της Αντιπροσώπου μας στην UNESCO.


Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν συνιστά ελληνο-τουρκική διαφορά.

Εντούτοις, βέβαια, για εμάς τους Έλληνες, έχει ιδιαίτερη σημασία και αξία το μνημείο αυτό.

Γι’ αυτό το λόγο, έχουμε αποφασίσει να αναδείξουμε το ζήτημα μέσα από διεθνείς πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε, ως Ευρωπαίοι πολίτες και ως πολίτες της παγκόσμιας κοινότητας, συνομιλώντας με όλους τους διεθνείς Οργανισμούς, προεξάρχουσας βεβαίως της UNESCO.

O σκοπός μας είναι να προστατεύσουμε αυτό το μνημείο που έχει πανανθρώπινη αξία. Άλλωστε, ως τέτοιο είχε καταγραφεί και στην UNESCO.

Την οικουμενικότητα του μνημείου της Αγίας Σοφίας ανέδειξαν οι αντιδράσεις της παγκόσμιας κοινότητας.

Θέλουμε, λοιπόν, να δημιουργήσουμε μία ομπρέλα συγκεκριμένων ενεργειών, οι οποίες θα κατατείνουν στην αποτελεσματική προστασία του υπεραιωνόβιου αυτού μνημείου. Καταλήξαμε με την κυρία Υπουργό στο να δημιουργήσουμε μία ολιγομελή ομάδα εργασίας, η οποία, μέσα σε ένα δεκαήμερο, θα προτείνει, σαν αποτέλεσμα της σύσκεψης και της ανταλλαγής απόψεων που ακούστηκαν εδώ σήμερα, έναν συγκεκριμένο χάρτη ενεργειών, τον οποίον, αφού υιοθετήσουμε από κοινού, θα υλοποιήσουμε το αμέσως προσεχές διάστημα.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, κυρία Υπουργέ, για την παρουσία σας και τη μεγάλη συνεισφορά του Υπουργείου Πολιτισμού, όχι μόνο στη σημερινή σύσκεψη, αλλά και σε αυτά που έπονται.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Λ. ΜΕΝΔΩΝΗ: Ευχαριστώ πολύ κύριε Υπουργέ.

Ευχαριστώ πολύ για τη σημερινή συνάντηση και την πρόσκλησή σας να βρεθούμε, εδώ, τα επιτελεία των δύο Υπουργείων, προκειμένου να δούμε από κοινού πώς θα προχωρήσουμε, έτσι όπως είπατε, με την ομάδα εργασίας, με συγκεκριμένες προτάσεις, για το ιδιαίτερα σοβαρό θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε ισλαμικό τέμενος.

Προφανώς, όπως ήδη ελέχθη από τον Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Ν. Δένδια, δεν είναι ένα θέμα που απασχολεί τις δύο χώρες.

Η Αγία Σοφία είναι από τα σημαντικότερα ανθρώπινα δημιουργήματα, είναι από τα σημαντικότερα μνημεία, τα οποία συγκεντρώνουν πλήθος οικουμενικών αξιών. Αυτές οι οικουμενικές αξίες είναι που κινδυνεύουν να χαθούν από τη μετατροπή του μνημείου σε θρησκευτικό τέμενος.

Θεωρώ ότι το επίπεδο της συζήτησης ήταν τέτοιο που δημιουργεί προοπτικές, η ελληνική κυβέρνηση, στο σύνολό της, να χειριστεί διεθνώς το συγκεκριμένο θέμα

Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει την πρωτοβουλία αυτή τη στιγμή.

Το Υπουργείο Πολιτισμού, είναι προφανές ότι, στο μέρος των δικών του αρμοδιοτήτων, θα στηρίξει απολύτως την εθνική αυτή προσπάθεια.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Διάψευση για Βανδή...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Διάψευση για Βανδή...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ