2020-07-24 11:04:12
Φωτογραφία για SOS για τους καρχαρίες εκπέμπουν επιστήμονες
Δραματική μείωση του αριθμού των καρχαριών που βρίσκονται κοντά σε κοραλλιογενείς υφάλους καταγράφουν οι επιστήμονες ύστερα από πολυετή έρευνα.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι στο 20% των σημείων όπου διενεργήθηκε η μελέτη, δεν εντοπίστηκε ούτε για δείγμα το σαρκοβόρο ψάρι.

Η μελέτη διήρκεσε τέσσερα χρόνια, όπως αναφέρει το BBC, με τους ερευνητές να επιστρατεύουν τηλεχειριζόμενες κάμερες και εκατοντάδες εθελοντές για να φέρουν εις πέρας το επιστημονικό τους έργο.

Στο 19% των κοραλλιογενών υφάλων (ένας στους πέντε), οι καρχαρίες είχαν εξαφανιστεί, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση του πληθυσμού των σαρκοβόρων ψαριών που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα την μελέτη τους.

Στο επίκεντρο οι καρχαρίες που βρίσκονται κοντά σε υφάλους

Πριν από περίπου πέντε χρόνια, οι θαλάσσιοι βιολόγοι Μάικ Χάιτχαους και Ντέμιαν Τσάπμαν του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Φλόριντα ξεκίνησαν μια μεγάλη έρευνα που ονομάζεται «Global FinPrint».


Η ομάδα επικεντρώθηκε στους καρχαρίες που βρίσκονται κοντά σε υφάλους επειδή είναι πιο εύκολο να εντοπιστούν από αυτούς - όπως οι μπλε καρχαρίες - που κόβουν βόλτες στην ανοικτή θάλασσα.

Έξι ερευνητές ανέλαβαν την μελέτη στοιχείων από διάφορα σημεία του πλανήτη με την συνδρομή 120 επιστημόνων.

«Τρομακτικό, αλλά όχι μη αναμενόμενο»

Αναλύοντας περίπου 18.000 ώρες βίντεο από 371 τροπικούς υφάλους και με την βοήθεια τουλάχιστον 700 εθελοντών, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, σε 69 υφάλους - ή περίπου το 19% των υφάλων που λήφθηκαν ως δείγματα- οι κάμερες δεν κατέγραψαν ούτε έναν καρχαρία, όπως αναφέρει η επιστημονική ομάδα στην επιθεώρηση «Nature».

«Είναι πολύ τρομακτικό, αλλά όχι μη αναμενόμενο », λέει η Σόνια Φόρντχαμ, πρόεδρος της οργάνωσης «Shark Advocates International», σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας.

Ωστόσο, οι καρχαρίες παραμένουν εν αφθονία στην απομακρυσμένη Γαλλική Πολυνησία. Οι Μπαχάμες, ωστόσο, μπορούν να επαίρονται ότι έχουν στα ύδατά τους τους περισσότερους καρχαρίες.

Παρόλο που το έργο «Global FinPrint» έχει ολοκληρωθεί, οι ερευνητές σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα τους για να μελετήσουν τον ρόλο των καρχαριών στο οικοσύστημα του υφάλου όταν αυτοί εξαφανιστούν.

Αιτία η υπεραλίευση

Η μελέτη δείχνει ότι η υπεραλίευση οδηγεί στον αφανισμό των σαρκοβόρων ψαριών στα ύδατα οκτώ χωρών. Ωστόσο, ορισμένοι ύφαλοι σε άλλες περιοχές του πλανήτη είχαν άφθονους καρχαρίες, γεγονός που σημαίνει ότι τα μέτρα για την προστασία τους μπορούν να λειτουργήσουν.

«Αυτή η μελέτη είναι μια τουριστική δύναμη», λέει ο Νικ Ντάλβι, βιολόγος συντήρησης στο Πανεπιστήμιο «Simon Fraser».

«Είναι η πιο ολοκληρωμένη μελέτη που έχει γίνει ποτέ για να δούμε τον πληθυσμό των καρχαριών», προσθέτει η Έλεν Πίκιτς, θαλάσσια βιολόγος στο Πανεπιστήμιο Stony Brook.

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι η υπεραλιεία έχει εξαντλήσει σημαντικά τους πληθυσμούς καρχαριών σε κοραλλιογενείς υφάλους. Όπως συμβαίνει και με τα άλλα μεγαλόσωμα ψάρια, έτσι και οι καρχαρίες είναι ευεπίφοροι στην υπεραλίευση επειδή μεγαλώνουν αργά και δεν έχουν πολλούς απογόνους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η ζήτηση για τα πτερύγια των καρχαριών έχει αυξηθεί μαζί με την κατανάλωση του κρέατός τους από μια αναπτυσσόμενη ασιατική μεσαία τάξη. Σε κάποια μέρη του πλανήτη, κυρίως σε ψαροχώρια, οι πολίτες του καταναλώνουν αρκετό κρέας καρχαρία καθώς άλλα είδη ψαριών έχουν μειωθεί.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ