2020-07-27 22:35:41
Φωτογραφία για Φωτιά στο Μάτι - Δημήτρης Λιότσιος: Ο επίμονος επιπυραγός
Ποιος είναι ο πραγματογνώμονας που είπε «όχι» στην εντολή να θάψει το Μάτι

Στα λεξικά του μέλλοντος, για τις φράσεις αργκό, το «άσε τον Parker της Παγώνας»

θα μπορούσε να μπει δίπλα στο λήμμα «συγκάλυψη» ή σε εκείνο της λέξης «εκβιασμός». Ακούγοντας τον διάλογο Ματθαιόπουλου - Λιότσιου ελάχιστοι πρόσεξαν τη συγκεκριμένη αναφορά, που είναι όμως αποκαλυπτική της προηγούμενης γνωριμίας των δύο ανδρών. Ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος και ο επιπυραγός που έλαβε την εντολή της Εισαγγελίας να συντάξει την πραγματογνωμοσύνη για το Μάτι υπηρέτησαν μαζί στην Κόρινθο πριν από μία δεκαετία.

Οταν ο αξιωματικός, που άκουγε τον επικεφαλής του Σώματος όπου υπηρετεί να του δίνει εντολή να θάψει τον θάνατο 102 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και πολλών παιδιών, ακόμη και νεογέννητων, ήταν παντρεμένος. Και είχε δεχτεί ως δώρο από τη σύζυγό του Παγώνα έναν στυλό Parker. Αυτόν που ο Βασίλης Ματθαιόπουλος αναγνώρισε στα χέρια του στις διαδοχικές επισκέψεις του υφισταμένου του στο Κέντρο Επιχειρήσεων για την αναζήτηση και συγκέντρωση των στοιχείων της τραγωδίας.


Ο Δημήτρης Λιότσιος γεννήθηκε το 1975 στη Λάρισα, το πρώτο παιδί μιας πενταμελούς οικογένειας με τρία αγόρια. Μεγάλωσε στη Ναύπακτο, όπου ήταν η δουλειά του πατέρα του και μετά τον στρατό (υπηρέτησε στο Μηχανικό), έχοντας επαγγελματικό δίπλωμα οδήγησης, δούλεψε ως χειριστής βαρέων οχημάτων σε χωματουργικές εργασίες και οδηγός τουριστικών λεωφορείων. Τη μοίρα του άλλαξε ο νόμος Πεπονή για τη δημιουργία του ΑΣΕΠ, καθώς ήταν από τους πρώτους που πέτυχαν σε διαγωνισμό και εντάχθηκε στις τάξεις της Πυροσβεστικής το 1996. Δούλεψε τέσσερα χρόνια ως πυροσβέστης και το 2000 πέρασε με Πανελλήνιες Εξετάσεις στη Σχολή Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ως νεαρός ανθυποπυραγός το 2004 τοποθετήθηκε στην Κόρινθο. Κάτοικοι τον θυμούνται τα καλοκαίρια να περιπολεί με μια ντακότα (μικρό πυροσβεστικό όχημα με δεξαμενή νερού 500 λίτρων) και να σβήνει τις φωτιές προτού αυτές πάρουν έκταση. Επόμενοι σταθμοί στην καριέρα του ήταν η ΕΜΑΚ, το Κιάτο, επιστροφή στην Κόρινθο (όπου κάποια στιγμή συνέπεσε με υποδιοικητή τον Βασίλη Ματθαιόπουλο, εξ ου και οι γνώσεις του για την τότε οικογενειακή του κατάσταση) και η Αθήνα, όπου διεύρυνε τις γνώσεις του υπηρετώντας, μεταξύ άλλων μάχιμων θέσεων, στο Ανακριτικό.

Το 2017 στη Μάνδρα ο Δημήτρης Λιότσιος δέθηκε με σχοινί και έσωσε τους πολίτες που είχαν εγκλωβιστεί σε λεωφορείο σε γέφυρα της εθνικής οδού, το οποίο λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά. Το 2013 στην Κόρινθο ήταν ο πρωταγωνιστής στην εξιχνίαση της υπόθεσης που είχε συγκλονίσει την τοπική κοινωνία, όταν ένας 65χρονος είχε βάλει ο ίδιος φωτιά στο σπίτι του για να κάψει την 55χρονη σύζυγό του. Το 2011 έσωσε στο Κιάτο μια κοπέλα που επιχειρούσε να αυτοκτονήσει, ενώ λίγα χρόνια νωρίτερα είχε σώσει από βέβαιο θάνατο ανάπηρο ηλικιωμένο σπάζοντας την πόρτα του σπιτιού του.

Την ημέρα της τραγωδίας στο Μάτι ήταν περιπολία ως «Κρόνος Ελευσίνας» σε περιοχές της Δυτικής Αττικής και παρακολουθούσε μέσω ασυρμάτου τις επιχειρήσεις σε Κινέτα και Πεντέλη. Οταν του τηλεφώνησαν από την Εισαγγελία να αναλάβει την πραγματογνωμοσύνη δεν το σκέφτηκε στιγμή. Γνωρίζοντας, προφανώς, ότι η υπόθεση θα τον έφερνε αντιμέτωπο με συναδέλφους και ανωτέρους του. Πάνω απ’ όλα, όμως, για τον επίμονο επιπυραγό είναι το Σώμα και η αλήθεια. Το απέδειξε λέγοντας «όχι» στις πιέσεις και τις απειλές που δέχτηκε. Μετά το Μάτι συνέταξε τα πορίσματα για την Κινέτα και τη φωτιά στη Σιδηρούντα Χίου (2016) και αυτή την περίοδο έχει αναλάβει την έρευνα για τη μεγάλη πυρκαγιά στα Μαστιχοχώρια (την ίδια χρονιά).
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ