2020-07-27 23:26:01
Φωτογραφία για Η Τουρκία βλέπει ένα γεωπολιτικό παράθυρο ευκαιρίας
Ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής εκτίμησε ότι το επόμενο εξάμηνο θα είναι ιδιαίτερα απαιτητικό για την Ελλάδα

«Θα είναι ένα εξάμηνο ιδιαίτερα απαιτητικό για την Ελλάδα, γιατί η Τουρκία είχε εκδηλώσει τις προθέσεις της να προχωρήσει» τόνισε ο Σωτήρης Σέρμπος, Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο,

«Αναμφισβήτητα αυτή τη στιγμή η καγκελάριος Μέρκελ κρατάει την καλύτερη δίοδο επικοινωνίας με τον Τούρκο Πρόεδρο. Είναι η πιο παλιά και αισθάνεται το βάρος της ευθύνης» του κενού που άφησαν οι ΗΠΑ εκτίμησε ο κ. Σέρμπος, παρατηρώντας, μάλιστα, ότι ο η κ. Μέρκελ μίλησε με τον κ. Πομπέο και όχι με τον Πρόεδρο Τραμπ για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με φόντο την τριμερή, «αυτό που έγινε στο Βερολίνο αφορούσε δύο στοιχεία», τόνισε ο κ. Σέρμπος, «δηλαδή αφενός την έναρξη των διερευνητικών επαφών που είναι παγωμένες από το 2016, που για την Ελλάδα μπορεί να περιλαμβάνει μια συζήτηση για ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, εφόσον η Τουρκία δεν μετέχει σε προκλητικές ενέργειες».


Επιπλέον, ο κ. Σέρμπος εστίασε και στην «αδιαμεσολάβητη σχέση» του κ. Ερντογάν με τον Αμερικανικό Πρόεδρο, ενώ παρατήρησε πως τη γερμανική πλευρά εκπροσώπησε στην τριμερή ο Κ. Χέκερ, δηλαδή ο σύμβουλος της καγκελαρίας για το προσφυγικό, «προδίδοντας» τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες.

«Αυτό που ζητήθηκε από την Τουρκία είναι η αποπακετοποίηση των θεμάτων» σημείωσε ο κ. Σέρμπος, επισημαίνοντας την ίδια ώρα πως «αν κάτι είναι ξεκάθαρο από την Ελλάδα είναι ότι από τον Έβρο και μετά η Τουρκία θέλει να αφήνει παντού το αποτύπωμά της». «Πρέπει να προετοιμαζόμαστε σε όλα τα σενάρια» εξήγησε ο ίδιος, δεδομένου ότι «η Τουρκία θεωρεί ότι υπάρχει ένα γεωπολιτικό παράθυρο ευκαιρίας που θέλει να αξιοποιήσει».

Στο πλαίσιο αυτό, «αν κάτι λείπει από την ελληνική εργαλειοθήκη διεθνώς είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει καταθέσει στον ΟΗΕ τις εξωτερικές συντεταγμένες στην υφαλοκρηπίδα» υπογράμμισε ο κ. Σέρμπος και κατέληξε πως «η Ελλάδα θα μπορούσε μέσω μιας στρατιωτικής επίδειξης ισχύος να δείξει ποιο είναι το όριο της».
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ