2020-07-30 15:00:31
Φωτογραφία για Ιός Δυτικού Νείλου: Νέο κρούσμα στις Σέρρες
Νέο κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου εντοπίστηκε στο Γόνιμο Σερρών, και συγκεκριμένα

σε μια 87χρονη γυναίκα, σύμφωνα με τον Νομίατρο Σερρών Αναστάσιο Αναστασιάδη που μίλησε στην ΕΡΤ Σερρών.

Χθες Τετάρτη υπήρξαν δύο ύποπτα περιστατικά αλλά μετά από τις εξετάσεις που έγιναν θετική βρέθηκε μόνο η 87χρονη γυναίκα η οποία νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Σερρών.

Αυτό είναι το τρίτο κρούσμα στις Σέρρες καθώς στις 23 Ιουλίου εντοπίστηκαν δύο κρούσματα σε δύο γυναίκες ηλικίας 42 και 82 ετών. Η 42χρονη γυναίκα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Σερρών, με την υγεία της να παρουσιάζει συνεχώς βελτίωση ενώ η ηλικιωμένη κατέληξε.

Τα βασικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια

Το υπουργείο Υγείας -με αφορμή τα νέα περιστατικά του ιού του Δυτικού Νείλου, που κατεγράφησαν την τελευταία εβδομάδα- τονίζει ότι θα πρέπει να δοθεί προσοχή στα μέτρα ατομικής προφύλαξης. Επίσης, και ο Ιατρικός Σύλλογος εφιστά την προσοχή στα μέτρα ατομικής προφύλαξης από τα κουνούπια.


Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει πλέον εγκατασταθεί στην Ελλάδα και περιστατικά της νόσου αναμένονται το επόμενο χρονικό διάστημα καθ’ όλη τη διάρκεια της κυκλοφορίας των κουνουπιών, λόγω καλοκαιριού. Ταυτόχρονα, ο ιός παρουσιάζει ενδημικότητα με εποχικές εξάρσεις και συχνά απρόβλεπτη γεωγραφική εξάπλωση.

Ο ιός μεταδίδεται μεταξύ των πτηνών μέσω δήγματος μολυσμένων κουνουπιών, τα οποία μπορούν να μολύνουν, παρεμπιπτόντως, ανθρώπους και άλλα θηλαστικά. Οι άνθρωποι θεωρούνται αδιέξοδοι ξενιστές (“dead-end hosts”) της νόσου και δεν συμμετέχουν στην αλυσίδα μετάδοσης.

Η πλειοψηφία των ατόμων, που μολύνονται από τον ιό, δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτομα (λιγότερα από 1%) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή παράλυση).

Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Συνιστώμενα μέτρα προστασίας

Με στόχο την προφύλαξή σας από τα κουνούπια, το υπουργείο Υγείας συνιστά:

- Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης)

- Τοποθετήστε στις σε παράθυρα και πόρτες αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες) και χρησιμοποιείστε κουνουπιέρες, ανεμιστήρες ή κλιματιστικά.

- Απομακρύνετε το στάσιμο νερό από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, υδρορροές, μέσα και έξω από το σπίτι σας, στα μπαλκόνια, στην αυλή, στο χωράφι σας (έτσι, βοηθάτε ουσιαστικά τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης στην καταπολέμηση των κουνουπιών).

- Αποφύγετε κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών, πότισμα των φυτών κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες.

- Κατά το δυνατό καλύψτε το σώμα σας με κατάλληλα ενδύματα που προστατεύουν το σώμα.

- Εξασφαλίστε την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας ειδικά από τους ηλικιωμένους, τα άτομα με ειδικές ανάγκες καθώς και κάθε άλλο άτομο δεν είναι ικανό για την προσωπική του φροντίδα.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ