2020-08-01 09:00:14
Φωτογραφία για Λινού Αν πάνω από το 50% του πλανήτη χρησιμοποιούσε μάσκα ο ιός θα είχε εξαφανιστεί σε 2 μήνες
«Περαιτέρω αύξηση θα έχουμε, παρόλα αυτά οι αριθμοί είναι ακόμα μικροί, εκείνο που δεν θέλουμε να συμβεί είναι να μην συμβεί ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Καινούργια μέρα» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη, η καθηγήτρια επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο της Αθήνας, πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Αθηνά Λινού

Ερωτηθείσα για τη χρήση μάσκας με φίλτρο, η κ. Λινού διευκρίνισε «ότι η γενική άποψη είναι ότι η μάσκα με φίλτρο δεν επιτρέπει στον κοροναϊό να μπει αλλά συνήθως οι μάσκες αυτές επιτρέπουν να βγει κάτι».

«Στα χειρουργεία απαγορεύεται να χρησιμοποιούν οι γιατροί αυτές τις μάσκες, χρησιμοποιούν τις κλασικές χειρουργικές μάσκες», σημείωσε η ίδια.

Ερωτηθείσα αν την φοβίζει ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα κοροναϊού μέσα στον Αύγουστο, η καθηγήτρια επιδημιολογίας δήλωσε ότι «περαιτέρω αύξηση θα έχουμε, παρόλα αυτά οι αριθμοί είναι ακόμα μικροί, εκείνο που δεν θέλουμε να συμβεί είναι να μην συμβεί ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού, να γίνουν τα κρούσματα τόσο πολλά που εκτός του άλλων να μην μπορεί να τα διαχειριστεί το σύστημα υγείας».


«Αυτός ο κίνδυνος υπάρχει όταν έχουμε μεγάλες εστίες διασποράς και όταν έχουμε να κάνουμε με έναν ιό ο οποίος μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα», εξήγησε η κ. Λινού.

«Επίσης λόγω του Αυγούστου και του καύσωνα οι άνθρωποι θα χρησιμοποιήσουν πάρα πολύ τα κλιματιστικά σε μαζικούς χώρους και εκεί δεν υπάρχει καμία ασφάλεια ότι το κλιματιστικό δεν θα επαναφέρει τον ιό στο κλιματιζόμενο περιβάλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι ανοιχτά παράθυρα και πόρτες αλλά να χρησιμοποιούμε και μάσκα», τόνισε επιπρόσθετα.

Για τη χρήση της μάσκας, η κ. Λινού ανέφερε ότι «αν η μάσκα, ιδιαιτέρα η χειρουργική μάσκα, προκαλούσε κάτι το πιο απλό είναι ότι όλοι οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό θα είχαν αρρωστήσει».

«Πριν αρχίσω να συστήνω ότι χρειάζεται μάσκα σε όλους τους δημόσιους χώρους δηλαδή οποτεδήποτε είμαστε έξω από το σπίτι μας, κοίταξα πολύ αναλυτικά τις οδηγίες του αμερικάνικού οργανισμού υγείας. Εκεί λοιπόν περιγράφει τις περιπτώσεις κατά τις οποίες ίσως δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τη μάσκα και οι κύριες περιπτώσεις είναι, παιδιά κάτω των 2 ετών», διευκρίνισε η καθηγήτρια.

«Μάσκα όταν κολυμπάμε και μάσκα σε άτομα τα οποία έχουν κινητικά ή νοητικά προβλήματα και δεν μπορούν να τη βγάλουν σε περίπτωση που χρειαστεί να τη βγάλουν. Με όσα ξέρουμε αυτή τη στιγμή και με εμπειρία που έχουμε από όλα τα νοσοκομεία παγκοσμίως δεν προκαλεί απολύτως καμία βλάβη η μάσκα», εξήγησε η κ. Λινού.

Μάλιστα η ίδια επισήμανε ότι «υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι αν σε όλο τον πλανήτη περισσότερο από το 50% χρησιμοποιούσε συστηματικά μάσκα όλες τις ώρες παντού, θα είχε εξαφανιστεί μέσα σε 2 μήνες ο ιός».

«Δεν αξίζει τον κόπο να οδηγηθούμε σε μια έστω ήπια επιδημία, να κάνουμε lockdown, να έχουμε φτώχεια και πείνα τον Οκτώβριο και να επιβαρύνουμε μετά με άλλους τρόπους την υγεία όλου του πληθυσμού», δήλωσε χαρακτηριστικά.
medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ