2020-08-08 18:56:34
Φωτογραφία για Ο όρμος του Αγίου Παντελεήμονα στον Αστακό
ΑΓΙΟΣ  ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ (ΑΣΤΑΚΟΣ)

   Η περιοχή αυτή λίγο έξω από τον Αστακό είναι συνυφασμένη με το ομώνυμο εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα. Η γενιά της 10ετίας του 1980 και έπειτα δεν γνωρίζει καθόλου την ιστορία αυτής της περιοχής.

  Πολλοί Αστακιώτες, επιφανείς επαγγελματίες αλλά και οικονομικά εύρωστοι, κατείχαν μεγάλες εκτάσεις της συγκεκριμένης περιοχής από την δεκαετία του 1950 και μετά οι δε επαγγελματίες (όπως π.χ το περίφημο τυροκομείο του Σαλαγιάννη) δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά σε συνθήκες  με τα σημερινά δεδομένα και την εξέλιξη της τεχνολογίας, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν σχεδόν πρωτόγνωρες. Παρόλα αυτά όμως τα προϊόντα τους (κυρις το τυρί) ήταν εξαιρετικής ποιότητας και με την ακριβή έννοια της λέξης ΑΓΝΑ. Παράλληλα πολλοί επιφανείς Αστακιώτες κατείχαν εκτάσεις , τις οποίες με την πάροδο του χρόνου είτε τις μεταβίβασαν σε συγγενείς τους, είτε προέβησαν σε αγοραπωλησίες.

Το συγκεκριμένο αυτό λιμάνι (όπως αναφέρουν πηγές με γνώση στην ιστορία του) χρησιμοποιούταν ως ασφαλές αγκυροβόλιο μικρών πλοίων και κατά τον 19ο μ.Χ. αιώνα είχαν χτιστεί εκεί αποθήκες και βυρσοδεψεία ως αποτέλεσμα των εμπορικών δραστηριοτήτων που σχετίζονταν με το βελανίδι.

Διαβάστε περισσότερα » ximeronews
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ