2020-08-13 09:00:11
Φωτογραφία για Εκατοντάδες νεκροί από τον κοροναϊό, λόγω παραπληροφόρησης, σύμφωνα με νέα μελέτη
Τουλάχιστον 800 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε όλο τον κόσμο λόγω παραπληροφόρησης που σχετίζεται με τον κορωνοϊό τους τρεις πρώτους μήνες του 2020, λένε οι ερευνητές.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Tropical Medicine and Hygiene αναφέρει ότι περίπου 5.800 άτομα εισήχθησαν στο νοσοκομείο ως αποτέλεσμα ψευδών πληροφοριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Πολλοί πέθαναν από την κατανάλωση μεθανόλης ή προϊόντων καθαρισμού με βάση το αλκοόλ. Πίστευαν λανθασμένα πως τα προϊόντα αυτά αποτελούσαν θεραπεία για τον ιό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι η «infodemic», η παραπληροφόρηση δηλαδή γύρω από την πανδημία, εξαπλώθηκε εξίσου γρήγορα με τον ίδιο τον ιό, με θεωρίες συνωμοσίας, φήμες, πολιτιστικά και γεωγραφικά στίγματα.

Πολλά από τα θύματα είχαν ακολουθήσει συμβουλές που έμοιαζαν με αξιόπιστες ιατρικές πληροφορίες, όπως η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων σκόρδου ή η κατάποση μεγάλων ποσοτήτων βιταμινών, ως τρόπος πρόληψης της μόλυνσης, λένε οι συγγραφείς της μελέτης. Άλλοι έπιναν ουσίες όπως ούρα αγελάδας.


Όλες αυτές οι ενέργειες είχαν «δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις» στην υγεία τους, λένε οι ερευνητές.

Το κείμενο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι ευθύνη των διεθνών οργανισμών, των κυβερνήσεων και των πλατφορμών μέσων μαζικής ενημέρωσης και των social media να καταπολεμήσουν αυτήν την «infodemic».

 Οι διαδικτυακές φήμες οδήγησαν σε επιθέσεις όχλων στην Ινδία και μαζικές δηλητηριάσεις στο Ιράν, αναφέρεται ενδεικτικά.  

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βοηθούν επίσης τους απατεώνες να εκμεταλλευτούν την πανδημία, πουλώντας αναποτελεσματικές «θεραπείες» που ισχυρίζονται ότι απομακρύνουν τον ιό και προτρέπουν τους χρήστες να δώσουν χρήματα με αντάλλαγμα ένα «θαυματουργό συμπλήρωμα», το οποίο, στην πραγματικότητα, είναι αραιωμένη χλωρίνη.

Καθώς εμφανίζονται τα εμβόλια, υπάρχει η περαιτέρω απειλή ότι οι υπερασπιστές κατά των εμβολίων θα χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα που παρέχεται από τα social media για να πείσουν τους ανθρώπους να μην προστατεύσουν τον εαυτό τους, αναφέρει σε άλλο σημείο η μελέτη

Παρά τις εταιρείες στα social media, που αφαιρούν ή επισημαίνουν παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με τα εμβόλια, πρόσφατες δημοσκοπήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες έδειξαν ότι το 28% των Αμερικανών πιστεύουν ότι ο Μπιλ Γκέιτς θέλει να χρησιμοποιήσει εμβόλια για την εμφύτευση μικροτσίπ σε ανθρώπους.

Η επίτευξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου κορωνοϊού θα μπορούσε να υπονομευθεί εντελώς από την παραπληροφόρηση, ανέφεραν οι γιατροί στο BBC.

Mε πληροφορίες του BBC 
medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ