2020-08-17 00:05:27
Φωτογραφία για Ο Covid-19 ...και η πραγματική οικονομία
Δεν είναι υπερβολή αν ισχυριστούμε ότι ελάχιστοι επιχειρηματίες φέτος το καλοκαίρι κατάφεραν να ξεκλέψουν κάποιες μέρες διακοπών, αφού το μυαλό τους είναι στραμμένο στον Σεπτέμβριο και τι θα επιφέρουν τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οι σοβαρές και υγιείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα-οι οποίες δυστυχώς αν συγκριθούν με τους Ευρωπαϊκούς ανταγωνιστές τους δεν ξεπερνούν τις 250- έχουν ήδη καταρτίσει σχέδιο Β σε περίπτωση που τα τοπικά lockdown σε διάφορες περιοχές της χώρες γενικευτούν και απαιτηθεί ολοένα και περισσότερος αριθμός πολιτών να παραμείνει σπίτι του και να πραγματοποιεί τηλεργασία, αλλά και να αγοράζει τα είδη πρώτης ανάγκης μέσω του διαδικτύου.

Αυτό σημαίνει ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις έχουν υπογράψει μονοετή και διετή συμβόλαια με μεγάλες εταιρείες courier που θα μπορούν να μεταφέρουν τα προϊόντα τους μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο ή και παραπάνω, ανάλογα την ζήτηση, για να καλύψουν τις ανάγκες των νοικοκυριών.


Ταυτόχρονα, οι προσλήψεις που γίνονται αυτό το διάστημα στις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις και θυγατρικές πολυεθνικών επιχειρήσεων που βρίσκονται στην Ελλάδα ενημερώνουν τους νεοπροσληφθέντες εργαζόμενους ότι πιθανότατα το τελευταίο τετράμηνο του 2020 να απαιτηθεί από τις 25 ημερολογιακές εργάσιμες κάθε μήνα τις περισσότερες εξ’ αυτών να εργαστούν από το σπίτι λόγω του covid-19.

Οι διοικήσεις των επιχειρήσεων έχουν ετοιμάσει νέους στόχους-προς το χειρότερο- για τον ετήσιο κύκλο εργασιών και την κερδοφορία τους, αφού γνωρίζουν ίσως και από ένστικτο, αλλά και από την εμπειρία τους από το καλοκαίρι του 2015 των capital control, ότι η ψυχολογία των νοικοκυριών είναι στο ναδίρ και οι περισσότεροι πολίτες ανησυχούν για το εργασιακό τους μέλλον, αφού αν εξαιρεθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι βρίσκονται εν αναμονή για το αποτέλεσμα της ύφεσης του ΑΕΠ που θα επιφέρει ο covid-19 στο τέλος της χρονιάς.

Το 2020 όση προσδοκία και αν είχαμε ότι είναι χρονιά συμμετρίας (η επόμενη θα είναι το 2121) δυστυχώς αποδείχτηκε τουλάχιστον έως τα 2/3 της χρονιάς ότι έφερε μαζί του μόνο άγχος, ανησυχία και φόβο για έναν εξωτερικό εχθρό που ακόμη και σήμερα δεν γνωρίζουμε πως θα καταπολεμηθεί. Τουλάχιστον, οι επιχειρήσεις έμαθαν να είναι ευέλικτες και να παλεύουν πάνω στο πεδίο της μάχης και της πραγματικής οικονομίας

του κ.Αν.Ντόκα
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ