2020-08-18 07:00:17
Φωτογραφία για Δερμιτζάκης: Δεν καθησυχάζει η μείωση νέων κρουσμάτων. Έως 15.000 ασυμπτωματικοί στην Ελλάδα
Μπορεί τη Δευτέρα τα κρούσματα κοροναϊού να ήταν μειωμένα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες και συγκεκριμένα να έπεσαν για πρώτη φορά μετά πέντε μέρες κάτω από τα 200, ωστόσο η ανησυχία παραμένει στο «κόκκινο». 

Ο λόγος είναι ότι αφενός μετά από Σαββατοκύριακο πάντα υπάρχει μικρή μείωση των κρουσμάτων, ενώ την ίδια στιγμή οι επιστήμονες εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τους ασυμπτωματικούς φορείς του φονικού ιού.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με τους ασυμπτωματικούς στη χώρα μας, ο καθηγητής Γενετικής Πανεπιστημίου Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, προχώρησε σε μια τρομακτική πρόβλεψη. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν έως και 15.000 άνθρωποι, οι οποίοι δεν ξέρουν ότι είναι μολυσμένοι.

Τον παραπάνω προβληματισμό έρχεται να εντείνει και το γεγονός ότι πολύ από τους ασυμπτωματικούς ασθενείς είναι νέοι, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες έχουν μετατραπεί σε «εστία υπερμετάδοσης» μετρώντας τον μεγαλύτερο ποσοστό των συνολικών κρουσμάτων της χώρας μας.


«Το βασικό πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί και ειδικά νέοι και φυσικά αυτοί αποτελούν πηγή του ιού που μπορούν να μολύνουν όσους βρίσκονται κοντά τους» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα, δε, με τον κ. Δερμιτζάκη, ο οποίος μίλησε στον ΣΚΑΙ, το γεγονός ότι τα κρούσματα κινούνται σε αριθμούς από 150 έως 250 σημαίνει ότι έχουμε σταθεροποίηση, και αυτό συνεπάγεται με σταθερή μετάδοση και όχι αυξημένη.

 Ο κ. Δερμιτζάκης ανέφερε πως κάποιος που έρχεται από ταξίδι θα πρέπει τις πρώτες μέρες να είναι πολύ προσεκτικός με κάποια σχετική απομόνωση.

Ο ίδιος σημείωσε πως τα νέα μέτρα, όπως η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, άφησαν «αποτύπωμα» με τη μείωση των κρουσμάτων, ενώ εκτίμησε πως αν τηρηθούν τα υπάρχοντα μέτρα δεν θα γίνουν τοπικά lockdown.

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο καθηγητής υπογράμμισε πως «αρχίζω να βλέπω μια καλύτερη εικόνα αλλά θα ήθελα να υπάρξει σοβαρή μείωση στα κρούσματα και ειδικά στην κοινότητα ώστε να ανοίξουν τα σχολεία, διευκρινίζοντας πως δεν πρέπει να είναι τριψήφιος ο αριθμός και ιδανικά τα κρούσματα να είναι 40, 50 ή 60».
medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ