2020-08-28 12:48:32
Φωτογραφία για Άλκης Ζοπόγλου: Από την Ελβετία στη διεύθυνση του Cosmopolis στην Καβάλα
Παρά τα προβλήματα με τα κρούσματα το φεστιβάλ Cosmopolis στην Καβάλα συνεχίζει τις δράσεις του με τη σημερινή εμφάνιση των Χειμερινών Κολυμβητών και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Άλκης Ζοπόγλου εξηγεί το όραμά του

Ο Άλκης Ζοπόγλου είναι από τις περιπτώσεις που θες να συναντάς συχνότερα στη χώρα μας αφού, αντί να εγκαταλείπει τα πατρώα εδάφη, επιστρέφει σε αυτά αφήνοντας τη διευθυντική του θέση σε πετυχημένα φεστιβάλ της Ελβετίας για να πραγματοποιήσει το μεγάλο του πολιτιστικό όραμα. Και παρότι στο άκρως πρωτότυπο φεστιβάλ που λέγεται Cosmopolis στην πανέμορφη Καβάλα περιμέναμε φέτος μια σειρά από μεγάλα ονόματα από το εξωτερικό, οι αναβολές δεν τον πτόησαν τον καλλιτεχνικό διευθυντή και έτσι κατάφερε να το προσαρμόσει στα σημερινά δεδομένα δίνοντας ποιότητα και χρώμα. Χτες οι κάτοικοι της Καβάλας κατάφεραν να απολαύσουν ένα πραγματικά μεγάλο πολυθέαμα ενώ σήμερα θα χαρούν στα πλαίσια του Cosmoworld τους Χειμερινούς Κολυμβητές στο Πάρκο Φαλήρου.


Κύριε Ζοπόγλου, καταφέρατε, παρά τα προβλήματα, να διοργανώσετε ένα από τα πιο πετυχημένα φεστιβάλ στη χώρα- το Cosmopolis- και σε μια από τις πιο όμορφες πόλεις. Πώς είναι η κατάσταση τώρα στην Καβάλα μετά τα πρόσφατα κρούσματα;

Είναι αλήθεια πως η Καβάλα είναι μια μαγευτική πόλη. Από όποια πλευρά και αν την δεις την ερωτεύεσαι σαν να είναι η πρώτη φορά που την βλέπεις. Ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, μια πόλη που φιλοξένησε πλήθος λαών και το παρελθόν της είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το μέλλον της. Σε αυτά τα πλαίσια το Cosmopolis, ένα φεστιβάλ που περιδιαβαίνει τις κουλτούρες των λαών από όλο τον κόσμο, έχει έναν πολύ σοβαρό λόγο ύπαρξης.

Φέτος, είναι η αλήθεια πως όχι μόνο η Καβάλα, αλλά κάθε σημείο του πλανήτη έχει ταλαιπωρηθεί από τα γεγονότα. Θεωρώ πως, αν εξαιρέσουμε μια πολύ μικρή έξαρση που σημειώθηκε πριν ένα μήνα περίπου, η πόλη αντέδρασε με σύνεση και έχουμε μέχρι τώρα μια πάρα πολύ καλή εικόνα. Ο κόσμος συμπεριφέρεται με υπευθυνότητα και η κοινωνική δραστηριότητα συνεχίζεται ομαλά. Τηρούνται πάντοτε αυστηρά, όλα τα απαραίτητα μέτρα και έτσι τα κρούσματα είναι σχεδόν μηδενικά.

Το Cosmopolis είναι ένα πολύπτυχο φεστιβάλ και εκτός από τις συναυλίες διαθέτει και τα τμήματα CosmoLights, CosmoYouth και CosmoEvents. Τι έχουμε να περιμένουμε από αυτά;

Ναι πράγματι είναι μια γιορτή της μουσικής, των τεχνών, της γνωριμίας, του αλληλοσεβασμού και της συμμετοχικότητας. Η πολυπολιτισμικότητα, η εξωστρέφεια και η αίσθηση της χαράς και του γλεντιού διαχέονται μέσα στην πόλη.

Φέτος, εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών αναγκαστήκαμε να αποκλείσουμε τις δρομικές δραστηριότητες του φεστιβάλ (CosmoEvents), που εκ των πραγμάτων δεν θα ήμασταν ικανοί να ελέγξουμε σωστά.

Κρατήσαμε μόνο τις συναυλίες που έχουμε την δυνατότητα να τις περιορίσουμε και να τις ελέγχουμε, το CosmoYouth Radio (μια δράση ζωντανής ενημέρωσης του κοινού από μια ομάδα νέων της πόλης) και το CosmoLights που είναι ένας διαγωνιστικός θεσμός projection mapping, στην τεράστια όψη του ιστορικού κτιρίου της κεντρικής δημοτικής καπναποθήκης της Καβάλας. Είναι ο πρώτος διαγωνιστικός θεσμός στην χώρα μας και φέτος έχουμε κατορθώσει να συγκεντρώσουμε 23 συμμετοχές από 14 χώρες του κόσμου (Ταϊβάν, Βραζιλία, Τουρκία, Ιταλία, Αίγυπτο, Μεξικό, Μαρόκο, Κολομβία, Γαλλία, Ινδονησία, Ισπανία, Ουκρανία, Αγγλία και Ελλάδα).

Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ πως ακόμη και με τις περικοπές δράσεων που έχουν γίνει το ενδιαφέρον είναι πάρα πολύ μεγάλο. Ευελπιστώ του χρόνου να είμαστε στην ευχάριστη θέση να υλοποιήσουμε και τις 20 ακόμη δράσεις που είχαμε προγραμματίσει και που γι αυτές δούλεψαν πλήθος φορέων, οργανώσεων αλλά και ιδιωτών.

Ήταν για εσάς ένα στοίχημα το Cosmopolis εν μέσω κορονοιου. Θεωρείτε ότι το έχετε κερδίσει δίνοντας τη σφραγίδα του πολιτισμού;

Ήταν μια συνθήκη απρόβλεπτη για όλους τους ανθρώπους που εργάζονται στον πολιτισμό. Είχε γίνει, όπως ανέφερα και πρίν, ένας διαφορετικός προγραμματισμός που αναγαγκαστήκαμε να τον αλλάξουμε αρκετές φορές στην πορεία. Συχνά έπρεπε να περιμένουμε την εβδομαδιαία ενημέρωση για να ξέρουμε πως θα προχωρήσουμε.

Παρ’ όλα αυτά το καινούργιο μοντέλο του Cosmopolis, που φέτος για πρώτη φορά παρουσιάζεται, θεωρώ πως έχει ήδη κερδίσει την αποδοχή του κόσμου αλλά και των καλλιτεχνών. Τα σχόλια από κάθε πλευρά είναι πάρα πολύ θετικά και αυτό μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε με την ίδια αλλά και με περισσότερη ενέργεια ώστε να δημιουργηθεί εν τέλει ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ στην Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, ένα φεστιβάλ που θα βάλει δυναμικά το στίγμα του στον χάρτη της περιοχής.

Πόσο εύκολο είναι να επιμένει κανείς στην ποιότητα-και μάλιστα τη στιγμή που τα περισσότερα φεστιβάλ τροποποιούν το πρόγραμμά τους;

Η ποιότητα είναι το βασικό συστατικό της διοργάνωσης και πάντα κινούμαστε με αυτό το δεδομένο. Συμφωνώ ότι υπάρχει μια τάση προς το δημοφιλές που ίσως δεν πληρεί πάντα τις προδιαγραφές ποιότητας, αλλά θεωρώ ότι όντας ο ίδιος καλλιτέχνης, έχω ανεπτυγμένο σε ικανό βαθμό αυτό το κριτήριο επιλογής που διαφυλάσσει τον θεσμό από υπερβολές και ακρότητες.

Το μεγάλο στοίχημα για μένα είναι να κινούμε ανάμεσα στα δύο άκρα, επιλέγοντας από την μια, δημοφιλή θεάματα που κρατούν τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά και από την άλλη, κάποια όχι τόσο δημοφιλή, που όμως με την σωστή προώθηση και επικοινωνία μπορούν να προσεγγίσουν το κατάλληλο κοινό. Μέχρι τώρα, ο κόσμος ανταποκρίνεται πολύ θετικά και στις δύο περιπτώσεις προτάσεων και αυτό είναι πράγματι παρήγορο γιατί δηλώνει πως η αισθητική του δεν είναι απολύτως κατευθυνόμενη.

Είστε ένας άνθρωπος με μεγάλη πείρα στη διοργάνωση φεστιβάλ και κυρίως από τη διευθυντική σας θέση στο Mediterranean Music Festival στην Ελβετία. Κατά πόσο βοήθησε στην παρούσα διοργάνωση;

Η εμπειρία μου προέρχεται τόσο από την διοργάνωση του mediterranean music festival στην Ελβετία αλλά και από την συμμετοχή μου σαν μουσικός σε πάρα πολλά φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο. Σαν μέλος κυρίως του μουσικού σχήματος «Εν Χορδαίς» από την Θεσσαλονίκη, αλλά και άλλων μουσικών σχημάτων, έχω την δυνατότητα να παίζω σε δεκάδες φεστιβάλ κάθε χρόνο και να βλέπω από κοντά ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των διοργανώσεων, αλλά και τι είναι προφανώς εκείνο το συστατικό που τα κάνει επιτυχημένα.

Συνδυαστικά με την διοργάνωση του φεστιβάλ στην Ελβετία που μια περίοδο ταξίδευε σε 5 διαφορετικές πόλεις σε τρεις διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, θεωρώ πως στην παρούσα φάση μπορώ να αξιοποιήσω αρκετά στοιχεία από την εμπειρία μου στο φεστιβάλ Cosmopolis του οποίου έχω κληθεί να διευθύνω.

Και ένας επιπρόσθετος λόγος να το κάνω αυτο, είναι γιατί η Καβάλα είναι η πόλη μου και το θεωρώ μεγάλη μου τιμή.

Φαίνεται να έχετε στενή συνεργασία με το Δήμο που έχει πιστέψει στο όραμά σας Αυτό είναι αλήθεια. Από την πρώτη στιγμή που κλήθηκα από τον Δήμαρχο της πόλης του εξέθεσα τις απόψεις και το όραμά μου. Θεωρώ ότι και ο ίδιος είναι ένας άνθρωπος με σημαντικές καλλιτεχνικές ανησυχίες και έτσι αντιλήφθηκε αμέσως τον στόχο και με προσέλαβε.

Όμως, θα πρέπει να αποδώσω τα εύσημα και στην υπηρεσία που διαχειρίζεται αυτήν την στιγμή το φεστιβάλ Cosmopolis, την Δημωφέλεια και, ειδικά στον πρόεδρο της, αλλά και στον διευθυντή και τους υπόλοιπους συνεργάτες, που στηρίζουν έμπρακτα τις ιδέες μου.

Ποια είναι η πιο αξέχαστη μέχρι στιγμής στιγμή του φεστιβάλ για εσάς;

Ήταν η πρώτη ημέρα από τις συναυλίες της ενότητας CosmoHome στις 16 Ιουλίου, εν μέσω κορονοιού, τότε που παίζανε ταυτόχρονα 4 διαφορετικά μουσικά σχήματα στις γειτονιές και τις αυλές της παλιάς πόλης στην ιστορική χερσόνησο της Παναγίας.

Τότε, που οι κάτοικοι άνοιξαν τα σπίτια τους, τις αυλές τους, τα μπαλκόνια και τα παραθυλόφυλλά τους για να αφουγκραστούν τις πρώτες νότες που βγαίναν φυσικές από τα μουσικά όργανα των καλλιτεχνών. Η στιγμή που η οχλαγωγία έμεινε κάπου μακρυά και υπερίσχυσε η ευγένεια και η καλαισθησία και όλοι τους, καλλιτέχνες και κοινό, χωρίς καμία προηγούμενη καθοδήγηση, αφέθηκαν στις αγνές και καθάριες νότες να τους ταξιδέψουν σε υπέροχα μέρη της γης.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ