2020-09-01 17:50:15
Φωτογραφία για Άπειρες αναμνήσεις κατακλύζουν το μυαλό μας.., και πάλι προσπαθούμε να διακρίνουμε την εικόνα σου. Δυστυχώς φέτος δεν είσαι στην παρέα μας.
     Πεζοπορία από τα Άγραφα στην λίμνη Πλαστήρα, κάθε χρόνο μία παρέα Ξηρομεριτών κάνει μία φανταστική διαδρομή με κατάληξη την πανέμορφη λίμνη Πλαστήρα, η οργιώδης βλάστηση ελάτης, τα πλατάνια, οι καστανιές, οι κερασιές κάνουν την διαδρομή απολαυστική και συνάμα ευχάριστη. Η εναλλαγή του τοπίου από δασώδες σε αλπικό ανάλογα με το υψόμετρο δοκιμάζουν τις αντοχές των περιπατητών.

Το αντάμωμα στα Άγραφα και το ταξίδι ξεκινά, με την παρέα φέτος να κάνει μία φανταστική διαδρομή από την Καρίτσα με κατάληξη τον Προυσό. Η παρέα αποτελείται, από τον Γρηγόρη Κουτσογιάννο, τον Πάνο Αγραφιώτη, και τον Σπύρο Μπάκα, θυμούνται τις υπέροχες στιγμές, παρέα με τον φίλο τους Χρήστο Γαζέτα που δεν είναι πλέον στη ζωή. Κάθε χρόνο έκαναν όλοι μαζί αυτό το ταξίδι στην φύση, της μονές και τα χωριά της ορεινής Ευρυτανίας, έχοντας ωραίες εικόνες από τα μέρη που επισκέπτονταν, τοποθετώντας αυτές στο άλμπουμ των όμορφων αναμνήσεων!


Πρώτη στάση η Καρίτσα, ένα ορεινό χωριό της Ευρυτανίας, ο ποταμός Καρπενησιώτης και το όρος Καλιακούδα οριοθετούν την θέση του, προσφέρει μία μοναδική και ταυτόχρονα μαγική εικόνα. Μετά από ένα περίπου χιλιόμετρο το μοναστήρι της Παναγίας της Πελεκητής είναι μπροστά στους πεζοπόρους. Η ιστορία της ανέγερσης της μονής χάνεται στο 15 αιώνα μ.χ., η μονή είναι σε απόλυτη αρμονία με την βραχώδες πλαγιά, και το πράσινο από τα έλατα. Η αρχιτεκτονική της με τα σκαμμένα κελιά της μέσα στους βράχους δημιουργεί μία εικόνα θαυμασμού, για την προσπάθεια των μαστόρων της εποχής, καθώς αντιλαμβάνεσαι γεμάτος θαυμασμό και έκσταση γυρίζοντας πίσω στο χρόνο ότι εκείνη την εποχή σε συνδυασμό με το δύσβατο της περιοχής, θα απαιτείτο ιδιαίτερα σκληρή προσπάθεια για την κατασκευή. Οι ιστορίες πολλές για την θεμελίωση του ναού και τα στάδια κατασκευής του, σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση ο βράχος πελεκίστηκε με ξύλινα εργαλεία, ύστερα από υπόδειξη της ίδιας της Θεοτόκου. Επίσης κατά τη φάση της κατασκευής της στέγης, ο πρωτομάστορας έπεσε στο γκρεμό χωρίς να πάθει το παραμικρό χτύπημα. Ο Πατρο-Κοσμάς ο Αιτωλός πέρασε από τη μονή και κήρυξε το θείο λόγο στους κατοίκους της γύρω περιοχής. 

Η Καρίτσα και το μοναστήρι της Παναγίας κατά την επανάσταση του 1821 πρόσφεραν τα μέγιστα στον αγώνα της απελευθέρωσης, με τίμημα την καταστροφή του χωριού από τους Τούρκους.

Σε υψόμετρο που ξεπερνά τα 800 μέτρα ο οικισμός Νεράιδα στην πλαγιά της Μάρτσας που είναι μέσα στα έλατα, ο οικισμός αναφέρεται από το 1454.

Η συνέχεια στο Κλειτσό έναν οικισμό ανάμεσα στους ορεινούς όγκους της Μάρτσας και της Κερασιάς, πατρίδα του νεομάρτυρα Αγίου Κυπριανού ο οποίος μαρτύρησε με αποκεφαλισμό στην Κωνσταντινούπολη στις 5 Ιουλίου του 1679.

Η Φουρνά είναι χτισμένη σε υψόμετρο 850 μέτρων στη δυτική πλαγιά του λόφου του προφήτη Ηλία. Από την αρχαιότητα υπάρχουν δείγματα οικιστικής οργάνωσης της περιοχής, σύμφωνα με τη el.wikipedia.org, στην αρχαιότητα, την περιοχή κατοικούσε ο αρχαίος λαός των Δολόπων. Θεμέλια αρχαίου τείχους που ανακαλύφθηκαν στην κορυφή του λόφου του προφήτη Ηλία, ακριβώς επάνω από τη Φουρνά, αποδίδονται σε κάποια αρχαία πόλη ή κέντρο, πιθανόν στην Κτιμένη, ιδρυτής της οποίας θεωρείται ο ήρωας Κτίμενος. Στα χρόνια του Βυζαντίου, στο χωριό είχαν παραχωρηθεί ειδικά προνόμια, κάποια από τα οποία διατηρήθηκαν και επί Τουρκοκρατίας. 

Η Φουρνά ονομαζόταν τότε Κιοστένι, δηλαδή παρατηρητήριο, και αποτελούσε την έδρα του διορισμένου από την Υψηλή Πύλη λογοθέτη των Αγράφων, δηλαδή του προέδρου των αρχόντων και προεστών όλων των χωριών της περιοχής.

Το τέλος του ταξιδιού είναι η Μονή Προυσού, το μοναστήρι που είναι αφιερωμένο στην Παναγία και συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών. Η επιβλητική θέση του μέσα στην βραχώδη κατάφυτη περιοχή με το όρος της Καλιακούδας να δεσπόζει, αναδεικνύει τόσο το μεγαλείο της φύσης όσο και το πνευματικό - θρησκευτικό μεγαλείο, εδώ η φύση, η πνευματικότητα και οι ανθρώπινες κατασκευές συνδιαλέγονται με ένα τρόπο μοναδικό μια ομόλογη σχέση, τα έργα της φύσης με τα έργα του ανθρώπου.

Ο επίλογος αυτής της πεζοπορίας θα είναι τα λόγια από τα μέλη της ίδιας της ομάδας,

κάθε χρόνο μία παρέα πήγαιναν και μία βόλτα  φέτος πήγαν χωρίς το Χρήστο Γαζέτα

μας λείπεις Γαζέτα !!!!
ximeronews
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ