2020-09-04 12:48:25
Φωτογραφία για «Ο Τσαγκάρης»: Η απάτη, τα ναρκωτικά και η αυτοκρατορία του διάσημου σχεδιαστή υποδημάτων Στιβ Μάντεν
Η σύλληψη για απάτη το 2000, τα 2,5 χρόνια στη φυλακή και η αυτοκρατορία που έχτισε -

Ο διάσημος σχεδιαστής Στιβ Μάντεν περιγράφει την πτώση και την άνοδό του ξανά στην αυτοβιογραφία του που κυκλοφορεί τον Οκτώβριο

Την ταραχώδη ζωή του διάσημου Αμερικανού σχεδιαστή υποδημάτων Στιβ Μάντεν, ο οποίος ξεκίνησε να πουλά παπούτσια στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου του και έχτισε μία αυτοκρατορία περιγράφει η αυτοβιογραφία του που θα βρίσκεται στις προθήκες των αμερικανικών βιβλιοπωλείων στις 13 Οκτωβρίου.

Στις 6 Ιουνίου του 2000, αστυνομικοί και ομοσπονδιακοί πράκτορες εισέβαλαν στο διαμέρισμα του Μάντεν στην οδό Mercer της Νέας Υόρκης με ένταλμα σύλληψής του. Ο Μάντεν, 40 ετών τότε, είχε εμπλακεί στο οικονομικό σκάνδαλο της εταιρείας Stratton Oakmont, το οποίο είναι γνωστό σε όποιον παρακολουθούσε το «The Wolf of Wall Street» του Μάρτιν Σκορτσέζε.

«Όταν με ρώτησαν τους απάντησα ότι ήμουν ευτυχής να αγοράσω και να πουλήσω μετοχές την ημέρα της [αρχικής δημόσιας προσφοράς] μιας εταιρείας κερδίζοντας στα γρήγορα 20-40 χιλιάρικα που θα μπορούσα να επενδύσω στην επιχείρηση», γράφει ο Μάντεν στην αυτοβιογραφία του «The Cobbler: How I Disrupt a Industry, Fell From Grace & Came Back Stronger Than Ever» (Radius Book Group, 27 $, 13 Οκτωβρίου), το οποίο έγραψε με την Τζόντι Λίπερ
.

Σε μια από τις πολλές τυχαίες ανατροπές της μοίρας, ο Μάντεν περιγράφει πως δεν βρισκόταν πραγματικά στο διαμέρισμά του την ημέρα που το FBI ήρθε να τον συλλάβει. Ήταν σε ένα δεύτερο διαμέρισμα που νοίκιαζε στο ίδιο κτίριο και κοιμόταν. «Ήταν ίσως ο καλύτερος βραδινός ύπνος που έκανα για πολλά χρόνια», γράφει. Το Cobbler, ο τσαγκάρης το οποίο στην πραγματικότητα είναι ένα ψευδώνυμο που έδωσε ο ιδρυτής του Stratton Oakmont, Τζόρνταν Μπέλφορτ , στον Μάντεν είναι ένας συνδυασμός ενός αυτοβιογραφικού βιβλίου και ενός mea culpa. Ενώ πολλά από τα ενδοσκόπηση του Μάντεν δεν διαφωτίζουν τον αναγνώστη για το τι πραγματικά έγινε, το μάθημα από τη φυλακή των 2 ½ ετών είναι απολύτως διδακτικό – το βιβλίο περιγράφει το συχνά συναρπαστικό παιχνίδι της ανόδου ενός ανθρώπου στον πλούτο.

Η καριέρα του Μάντεν ξεκίνησε στα δύσκολα. Ο μικρότερος από τα τρία αδέλφια μιας ζορισμένης οικογένειας της μεσαίας τάξης, ο Μάντεν εγκαταλείπει το κολέγιο και ξεκινά ως πωλητής σε μια εταιρεία χονδρικής παπουτσιών με την επωνυμία LJ Simone . Είναι η ίδια εποχή που μπλέκεται με τα ναρκτωτικά και το αλκοόλ. «Υπήρχε ένα πρόβλημα», γράφει. «Είχα πάρει την άδεια οδήγησης στα δεκαέξι, αλλά την έχασα αμέσως όταν άρχισα να εργάζομαι στο L.J. Simone επειδή όχι μόνο «ήμουν ένας κακός οδηγός αλλά ντρέπομαι να πω ότι ήμουν επίσης τύφλα σχεδόν όλη την ώρα, ακόμα και όταν οδηγούσα» λέει ο ίδιος. Κι όμως ο Μάντεν όχι μόνο πέτυχε ως πωλητής χωρίς άδεια, αλλά ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσει τις διασυνδέσεις του για να ξεκινήσει τη δική του εταιρεία παπουτσιών λίγα χρόνια αργότερα. Το 1989 έκοψε τα ναρκωτικά και το αλκοόλ (με αρκετές υποτροπές κατά την επόμενη δεκαετία), και γρήγορα έδειξε ότι ήταν ιδιοφυΐα στον σχεδιασμό παπουτσιών .Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, «υπήρχαν πολυτελείς μάρκες υψηλών προδιαγραφών και μάρκες με χαμηλότερες τιμές, με έκπτωση γράφει στο βιβλίο του. Τα δικά μου παπούτσια μου γέμισαν αυτόν τον χώρο και έκαναν την έκπληξη καθώς απευθύνονταν στα κορίτσια της Generation X που δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά τα ακριβά αλλά δεν ήθελαν να φορούν τα στυλ που έβλεπαν σε περιοδικά μόδας.

Ο Μάντεν άνοιξε το πρώτο κατάστημά του το 1993. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν ξόδεψε ποτέ χρήματα σε οτιδήποτε άλλο εκτός από την εταιρεία. Οι αναγνώστες ανακαλύπτουν ότι έχει ένα σπίτι στο Hamptons μόνο όταν αναφέρει ότι το έβαλε ως εγγύηση για να καλύψει την εγγύηση 750.000 δολαρίων του όταν συνελήφθη.Το 2001, ομολόγησε την ενοχή του για ομοσπονδιακές κατηγορίες για απάτη σε χρεόγραφα και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες με δύο ξεχωριστές χρηματοοικονομικές εταιρείες Μέχρι το τέλος του 2005, τη χρονικά που ο Μάντεν αφέθηκε ελεύθερος η εταιρεία είχε περισσότερα από 100 καταστήματα στις ΗΠΑ μόνο. Στη φυλακή δίδαξε μαθήματα επιχειρηματικότητας σε άλλους κρατούμενους – σήμερα ορισμένοι από αυτούς είναι περιφερειακοί διευθυντές υποκαταστημάτων Steve Madden σε διάφορα μέρη των ΗΠΑ.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Μύκονο η συμμορία των Rolex!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Μύκονο η συμμορία των Rolex!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ