2020-09-09 00:48:56
Φωτογραφία για Τα 458 εκατ. ευρώ φθάνει το clawback το πρώτο εξάμηνο
Δέσποινα Κόντη Kathimerini.gr

Ανοδικά κινήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του έτους οι υποχρεωτικές επιστροφές που καλούνται να πληρώσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες μέσω του clawback, την ώρα που δρομολογείται η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, το πρώτο εξάμηνο το clawback –το οποίο συνιστά για τις εταιρείες μέτρο έμμεσης φορολογίας– θα σημειώσει αύξηση 27,1% πλησιάζοντας το ποσό των 458 εκατ. ευρώ από 360 εκατ. ευρώ. Η ανοδική πορεία του clawback που αφορά τη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στους κόλπους των εταιρειών, οι οποίες εκτιμούν πως ο λογαριασμός φέτος θα διαμορφωθεί στα περίπου 900 εκατ. ευρώ από 787 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Ακόμη μεγαλύτερο «αγκάθι», κυρίως για τις εταιρείες που διαθέτουν στην αγορά on patent και καινοτόμα φάρμακα, αποτελεί διάταξη που εντάχθηκε σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και κατατέθηκε την προηγούμενη Παρασκευή στη Βουλή
. Βάσει αυτής της διάταξης, το υπουργείο Υγείας δρομολογεί την αλλαγή της κατανομής του clawback εξαιρώντας, αναδρομικά, από 1ης Ιανουαρίου 2020, τα γενόσημα και τα off patent φάρμακα από τον υπολογισμό του τμήματος ανάπτυξης του clawback. Ουσιαστικά, αυτό είναι το πρώτο βήμα για την υλοποίηση της δέσμευσης του υπουργείου Υγείας περί αλλαγής της κατανομής του clawback από 90/10 σε 80/20. Αυτό δηλαδή σημαίνει ότι το 90% της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης (clawback) που καλύπτεται από το σύνολο των φαρμακευτικών εταιρειών (ελληνικές και ξένες) θα γίνει 80% ενώ το υπόλοιπο 10% που αφορά τις εταιρείες των οποίων τα φάρμακα έχουν τη μεγαλύτερη διείσδυση στην αγορά (clawback ανάπτυξης) θα αυξηθεί σε 20%.

Με τη νέα διάταξη από το 20% θα εξαιρούνται πλέον γενόσημα και off patent, με αποτέλεσμα το βάρος να μετατίθεται σε όσες διαθέτουν στην αγορά on patent φάρμακα, δηλαδή κυρίως τις ξένες εταιρείες. Ενδεικτικά, με βάση το clawback του 2019 η επιβάρυνση αυτή υπολογίζεται περίπου σε 78 εκατ. ευρώ. Την έντονη αντίδρασή του για την ανακατανομή του clawback έχει ήδη εκφράσει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), αλλά και το Pharma Innovation Forum (PIF), που με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την πρόθεση της πολιτείας να προχωρήσει στην αναθεώρηση του τρόπου υπολογισμού του clawback εξαιρώντας τα γενόσημα και τα off patent από τον υπολογισμό του clawback. Στην επιστολή τους αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη διάταξη δεν μειώνει το clawback, «το οποίο βαίνει ανεξέλεγκτο», επισημαίνοντας ότι το μέτρο αυτό «τιμωρεί την ανάπτυξη της καινοτομίας και βρίσκεται σε αντίθεση με τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας».
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ