2020-09-10 12:06:30
Φωτογραφία για Φωτιά  - Η ηρωίδα που έδωσε μάχη με τις φλόγες
Ποια είναι η γυναίκα με το αποφασιστικό βλέμμα που αιχμαλώτισε ο φωτογραφικός φακός; - Ανησυχία για τις αναζωπυρώσεις σε Κερατέα και Λαυρεωτική - Έρευνες για εμπρησμούς

Δέος προκαλούν οι φωτογραφίες που δημοσίευσε το Γαλλικό Πρακτορείο από τη χθεσινή φωτιά στην Ανάβυσσο, καθώς αποτυπώνουν με τον πιο εύγλωττο τρόμο την αγωνία και την αποφασιστικότητα των ανθρώπων που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης πυρκαγιών, είτε επαγγελματικά είτε εθελοντικά.

Στις εικόνες που αιχμαλώτισε εχθές ο φακός του πολυβραβευμένου Άρη Μεσσήνη, μια γυναίκα εμφανίζεται να δίνει μάχη με τις φλόγες στην περιοχή της Αναβύσσου, περιτριγυρισμένη από πυκνούς καπνούς και με το πρόσωπό της «καρβουνιασμένο». Η έκφρασή της αποκαλύπτει το πείσμα και την δύναμη που κρύβει μέσα της αυτή η ηρωίδα, που βρέθηκε στο σημείο ως μέλος της Ελληνικής Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης (ΕΟΜΕΔ).

Σύμφωνα με το notia.gr, πρόκειται για την Κατερίνα Ιωαννίδου από τον Πειραιά, η οποία εργάζεται ως υπάλληλος της Πολιτικής Προστασίας Σαρωνικού.


Σύμφωνα με την σελίδα της κυρίας Ιωαννίδου στο στο Facebook, ο εθελοντισμός αποτελεί μεγάλο κομμάτι της ζωής της, καθώς συμμετέχει σε πολλές ομάδες και έχει έντονη φιλοζωική δράση.

Ανησυχία για τις αναζωπυρώσεις σε Κερατέα και Λαυρεωτική - Έρευνες για εμπρησμούς (βίντεο)

Οι διάσπαρτες μικροεστίες και ο φόβος των αναζοπυρώσεων λόγω των ισχυρών ριπών ανέμου κράτησαν ξάγρυπνους τους 185 πυροσβέστες στην περιοχή της Κερατέας, της Αναβύσου και της Παλαιάς Φώκεας, εκεί δηλαδή που οι κάτοικοι λαχτάρησαν χθες το μεσημέρι και μέχρι αργά το βράδυ όταν και δεν υπήρχε πλέον ενεργό πύρινο μέτωπο.

Όπως δήλωσε το πρωί της Πέμπτης στον ΘΕΜΑ 104,6 ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου «το μέτωπο έχει ελεγχθεί αλλά ο αέρας εξακολουθεί να προκαλεί αναζωπυρώσεις. Υπάρχουν δεκάδες μικρές εστίες που αναζωπυρώνει ο άνεμος. Εμείς λέμε στους κατοίκους να μην έρθουν αν έχουν σπίτια και γιατί δυσκολεύουν το έργο της πυροσβεστικής και γιατί μποεί να κινδυνεύσουν» ενώ όσον αφορά τις ζημιές είπε ότι «έχουν καεί κάποια σπίτια, ποιμνιοστάσια και εγκαταστάσεις».

Η πυρκαγιά στη θέση Φέριζα ξεκίνησε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης και εξαιτίας των ισχυρών ανέμων εντάσεως μέχρι και 9 μποφόρ, που έπνεαν στην περιοχή πήρε γρήγορα ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Οι διευθύνσεις του αέρα οδήγησαν την πυρκαγιά προς την Ανάβυσσο και την Παλαιά Φώκεα, όπου έφθασαν μέχρι τις αυλές των σπιτιών, αλλά χάρη στην αυτοθυσία πυροσβεστών και εθελοντών σώθηκαν περιουσίες και φυσικά ανθρώπινες ζωές.

Από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σε διαρκή επικοινωνία με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, οι οποίοι βρίσκονταν από νωρίς στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, για το συντονισμό των ενεργειών αντιμετώπισης των πυρκαγιών στην Αττική και σε άλλες διάφορες περιοχές της χώρας. Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγες, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι, παράλληλα με τις ενέργειες για την διάσωση του φυσικού περιβάλλοντος και των περιουσιών, το πρώτο μέλημα παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Στην Αττική, έγινε χρήση του 112 για την εκκένωση των οικισμών Αγ. Παντελεήμονα, Άρη, Αναβύσσου και ΑΤΕ αφού πρώτα στεγανοποιήθηκαν οι δρόμοι διαφυγής.

Ο συνολικός αριθμός των δασικών πυρκαγιών το τελευταίο 24ωρο είναι 71 και σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε όλη την Επικράτεια. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και σήμερα υπάρχει υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών.

Για τους κατοίκους της Κερατέας, των Καλυβίων και των άλλων περιοχών που επλήγησαν από τη χθεσινή πυρκαγιά, υπήρξε ειδική μέριμνα, αφού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Όπως ανακοινώθηκε από τον δήμο Σαρωνικού, το Κέντρο Υγείας Καλυβίων ήταν σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ τα ΚΑΠΗ Αναβύσσου, Σαρωνίδας και Παλαιάς Φώκαιας παρέμειναν ανοιχτά για όσους έχουν ανάγκη. Επίσης κινητοποιήθηκαν και δυο ξενοδοχειακές μονάδες (Alexander Beach Hotel επί της Αθηνών-Σουνίου & Saron επί της Σουνίου-Λαυρίου), οι οποίες βρίσκονται σε ασφαλές σημείο και φιλοξένησαν κατοίκους που αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους. Επίσης, κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού έφτασε το βράδυ στη δημοτική κοινότητα Αναβύσσου, προκειμένου να προσφέρει βοήθεια στους δοκιμαζόμενους από τη μεγάλη φωτιά κατοίκους του Σαρωνικού.

Το ενδεχόμενο του εμπρησμού πίσω από τη μεγάλη πυρκαγιά θα ερευνηθεί, καθώς στην περιοχή του δήμου Σαρωνικού, με εντολή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού σώματος, αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, μετέβη κλιμάκιο της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού. Ήδη στο μικροσκόπιο των αρχών έχει μπει μαρτυρίας μιας γυναίκας η οποία είπε στις Αρχές ότι είχε δει ένα αυτοκίνητο να κινείται περίεργα στην περιοχή.

Νέα φωτιά το βράδυ στη Λαυρεωτική

Μπαράζ πυρκαγιών σε περιοχές της Αττικής καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, γεγονός που προκάλεσε υποψίες για οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών. Μετά τη μεγάλη φωτιά στην Κερατέα, όπου κάηκαν σπίτια και προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές, ακολούθησαν δύο εστίες στην περιοχή της Λαυρεωτικής, με την τελευταία να ξεσπά αργά το βράδυ της Τετάρτης, σε δασική έκταση, στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου.

Στο σημείο έσπευσαν 21 οχήματα με 52 πυροσβέστες και μία ομάδα πεζοπόρο. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν υδροφόρες ΟΤΑ και εθελοντές.

Εκκενώθηκαν περιοχές στα Καλύβια

Μεγάλη φωτιά εκδηλώθηκε και στα Καλύβια. Οι αρχές αποφάσισαν την εκκένωση περιοχών και την κήρυξη του δήμου Σαρωνικού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης,ωστόσο από το απόγευμα της Τετάρτης η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο. Η βελτιωμένη εικόνα στα Καλύβια παρουσιάστηκε ύστερα από τη μείωση της έντασης των ανέμων, που ήταν αναμενόμενη κατά τις βραδινές ώρες.

Το ενδεχόμενο του εμπρησμού πίσω από τη μεγάλη πυρκαγιά θα ερευνηθεί, καθώς στην περιοχή του δήμου Σαρωνικού, με εντολή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού σώματος, αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, μετέβη κλιμάκιο της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού.

Κατά τις απογευματινές ώρες αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου. Το έργο κατάσβεσης της φωτιάς συνεχίζεται, με τις επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής να βρίσκονται επί ποδός για ολονύχτια μάχη με τις φλόγες.

Όπως έγινε γνωστό, το βράδυ, στο σημείο βρίσκονταν 185 πυροσβέστες, με 48 οχήματα της Πυροσβεστικής.

Νωρίτερα, εκκενώθηκαν η Ανάβυσσος, η Παλαιά Φώκαια, η ΑΤΕ, η Δροσιά, το Αγιασμόθι και οι ευρύτερες περιοχές τους, ενώ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έστειλε και νέο προειδοποιητικό μήνυμα σε όσους βρίσκονταν στην περιοχή μέσω του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 προκειμένου να εκκενωθεί «τώρα» η Ανάβυσσος.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι νωρίτερα ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου κήρυξε τον Δήμο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται το Κέντρο Υγείας Καλυβίων και σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση του Δήμου, τα ΚΑΠΗ Αναβύσσου, Σαρωνίδας και Παλαιάς Φώκαιας είναι ανοιχτά για όσους συμπολίτες μας έχουν ανάγκη.

Τις μεσημεριανές ώρες οι Αρχές προχώρησαν στην εκκένωση του οικισμού «Ολυμπος» εκεί όπου μέχρι και τώρα καίγονται σπίτια ενώ νωρίτερα οι Αρχές είχαν εκκενώσει τον οικισμό Φέριζα και παράλληλα, εκκενώθηκε οικοτροφείο με 30 παιδιά στην ίδια περιοχή.

Δύο έκτακτα μηνύματα από το 112

Δύο προειδοποιητικά μηνύματα σε όσους βρίσκονται στην περιοχή μέσω του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 έστειλε Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Το τελευταίο έλαβαν στα κινητά τους οι πολίτες στις 16:45 ώστε να εκκενωθεί η Ανάβυσσος.

Το μήνυμα αναφέρει: Αν βρίσκεστε στην Ανάβυσσο εκκενώστε τώρα για προληπτικούς λόγους οδικώς προς Σαρωνίδα, από λεωφόρο Αναβύσσου - Καραμανλή – Σουνίου.

Νωρίτερα στις 14:30 η ειδοποίηση έλεγε να εκκενώσουν τους οικισμούς «Άγιος Παντελεήμονας» και «Άρης Σαρωνίδας» για προληπτικούς λόγους και να κατευθυνθούν προς την παραλία της Παλαιάς Φώκαιας.

Ερευνώνται σενάρια εμπρησμού

Με εντολή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, κλιμάκιο της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού, έχει μεταβεί στην περιοχή του Δήμου Σαρωνικού, για την εξιχνίαση των αιτιών της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σήμερα.

Έκτακτη Σύσκεψη συγκάλεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής

Έκτακτη σύσκεψη του συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός, λόγω της πολύ δύσκολης και κρίσιμης κατάστασης στο μέτωπο της πυρκαγιάς, που έχει ξεσπάσει στην ευρύτερη περιοχή των Καλυβίων. Το μέτωπο είναι πολύ μεγάλο, έχουν εκκενωθεί οικισμοί, η φωτιά άγγιξε την Ανάβυσσο, ενώ οι πολύ δυνατοί άνεμοι, όχι μόνο δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης που επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις, αλλά και το γεγονός ότι οι άνεμοι αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση, μετακινούν τη φωτιά προς διαφορετικές περιοχές.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό κατάστημα Αναβύσσου και πέρα από τα αρμόδια όργανα της Πυροσβεστικής και της Περιφέρειας, μετείχαν ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, αλλά και ο δήμαρχος Λευρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, καθώς με τη σφοδρότητα των ανέμων η πυρκαγιά μπορούσε να απειλήσει περιοχές και του δικού του δήμου.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ