2020-09-11 01:42:09
Φωτογραφία για Ενημέρωση μαθητών στο παρά πέντε!
Συντάκτης: Αιμίλιος Νεγκής - Virus

Πέντε ημέρες πριν αρχίσει η σχολική χρονιά το υπουργείο Υγείας εδέησε να ενημερώσει τις Υγειονομικές Περιφέρειες, ώστε να πραγματοποιηθούν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στις σχολικές μονάδες σχετικά με τη λήψη μέτρων πρόληψης για τη διαχείριση του κορωνοϊού!

Το σχετικό έγγραφο φέρει ημερομηνία 9-9-2020 και εκπορεύεται από το αρμόδιο τμήμα Ανάπτυξης Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας και Πρόληψης, που ανήκει στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας. Για την ακρίβεια η αρχική εισήγηση ξεκίνησε με έγγραφο από τις 28 Ιουλίου, που αφορούσε όμως πρωτίστως ενημέρωση για προγράμματα ενημέρωσης με άλλα θέματα και όχι τον νέο ιό.

Λίγα 24ωρα πριν την έναρξη του σχολικού έτους, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε το… φιρμάνι με το οποίο προτείνεται ο σχεδιασμός και η διενέργεια δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη λήψη μέτρων πρόληψης και την ορθή εφαρμογή αυτών για τη διαχείριση του κορωνοϊού σε σχολικές μονάδες της περιοχής ευθύνης των Κέντρων Υγείας και των Τοπικών Ομάδων Υγείας (Τ.ΟΜ.Υ) των ΔΥΠΕ.


Ειδικότερα :

Οι δράσεις δύναται να περιλαμβάνουν ενημέρωση για την τήρηση κανόνων ατομικής υγιεινής (π.χ. πλύσιμο χεριών – προσώπου, φτάρνισμα – καθαρισμός μύτης, απομάκρυνση υλικών ατομικής υγιεινής, κλπ), την ασφαλή κατανάλωση νερού, την τήρηση φυσικών αποστάσεων σε διάφορους χώρους και δραστηριότητες (πχ. κατά την προσέλευση στο σχολείο, στην τάξη, στο διάλλειμα, στο κυλικείο, στη γυμναστική, στο παιχνίδι, κλπ), την ορθή χρήση της μάσκας προστασίας προσώπου, τη χρήση κοινών αντικειμένων, των χώρων υγιεινής, κλπ.

Οι δράσεις ενημέρωσης απευθύνονται σε όλη τη σχολική κοινότητα (εκπαιδευτικούς, μαθητές/τριες καθώς και γονείς/κηδεμόνες).

Οι δράσεις ενημέρωσης σχεδιάζονται και υλοποιούνται με ευθύνη των Συντονιστών Παρεμβάσεων Αγωγής Υγείας των Κέντρων Υγείας και σε συνεργασία με τις κατά τόπους Διευθύνσεις των σχολικών μονάδων κατά τις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας των σχολείων με επίσκεψη ενός ιατρού ή επαγγελματία υγείας ανά σχολείο για διενέργεια των δράσεων σε όλες τις τάξεις

Και το έγγραφο καταλήγει: “οι αρμόδιες Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας των Υ.Πε. να ενημερώσουν σχετικά τα Κέντρα Υγείας, τα Τ.ΟΜ.Υ καθώς και τα Δίκτυα Αγωγής Υγείας και Πρόληψης ευθύνης τους, προκειμένου να οργανωθούν και να υλοποιηθούν οι σχετικές δράσεις το συντομότερο δυνατό“.

Εύλογα τίθεται το ερώτημα: Είναι δυνατόν να υλοποιηθούν στοχευμένες δράσεις μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα; Και το πιο σημαντικό: Ας υποθέσουμε ότι κακήν κακώς οργανώνονται κάποιες δράσεις, ίσως και από το φιλότιμο ορισμένων. Ποιος θα αξιολογήσει αν αυτές είναι σωστές και έχουν αποδώσει;

Όλα στο πόδι…
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ