2020-09-12 12:04:30
Φωτογραφία για Πομπέο στην Κύπρο - Πιθανή υπογραφή συμφωνίας για θέματα ασφαλείας
Η εξαγγελία της επίσκεψης Πομπέο έδωσε τροφή σε φήμες για «έκτακτη» παρέμβαση των ΗΠΑ, ώστε να αποφευχθεί επικίνδυνη εκτροπή σε σχέση με την εντεινόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας - «Αστακός» η Λευκωσία

O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, θα πραγματοποιήσει σήμερα ολιγόωρη επίσκεψη στην Κύπρο για επαφές με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη. Η Λευκωσία δεν έχει πληροφόρηση αν ο επικεφαλής του State Department σκοπεύει να συναντηθεί και με τον Μουσταφά Ακιντζί, κάτι που δεν φαίνεται να περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του.

Η εξαγγελία της επίσκεψης Πομπέο έδωσε τροφή σε φήμες για «έκτακτη» παρέμβαση των ΗΠΑ, ώστε να αποφευχθεί κάποια επικίνδυνη εκτροπή σε σχέση με την εντεινόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας. Αρμόδιες πηγές στη Λευκωσία, διέψευσαν αυτές τις φήμες, σημειώνοντας πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επρόκειτο να επισκεφθεί νωρίτερα το 2020 την Κύπρο και η επίσκεψη αναβλήθηκε. Κρίθηκε πως η παρουσία του στην Ντόχα θα εξυπηρετούσε για να πραγματοποιηθεί ολιγόωρη στάθμευση στη Κύπρο και έτσι το ραντεβού κλείστηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φιλ Ρίκερ.


Πιθανή υπογραφή συμφωνίας

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως σήμερα πιθανόν να υπογραφεί και μία συμφωνία μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ που θα αφορά θέματα ασφάλειας. Η σχετική προεργασία έχει γίνει, η συμφωνία είναι έτοιμη, αλλά δεν είναι απολύτως βέβαιο πως θα υπογραφεί σήμερα. Ο Μάικ Πομπέο μιλώντας σε δημοσιογράφους αναφέρθηκε στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν αναφέροντας ότι πρέπει, οι διαφορές για τις θαλάσσιες ζώνες να επιλυθούν με διπλωματικό και ειρηνικό τρόπο. Εμμέσως αποκάλυψε πως η Ουάσινγκτον βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με το Βερολίνο, καθώς όπως είπε, οι Γερμανοί έχουν κάνει καλή δουλειά προσπαθώντας να κάνουν τα μέρη να ξεκινήσουν τις συνομιλίες. «Ελπίζουμε» κατέληξε «ότι θα είναι πραγματικές συνομιλίες και ελπίζουμε ότι το στρατιωτικό δυναμικό που υπάρχει εκεί θα αποσυρθεί, ώστε αυτές οι συνομιλίες να μπορούν να λάβουν χώρα».

Δεν ακούει ούτε τη Μέρκελ ο Ερντογάν

Διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία ανέφεραν ότι οι μέχρι σήμερα συστάσεις που έχουν γίνει από διάφορες πλευρές προς την Τουρκία δεν έχουν αποδώσει, ενώ δεν φαίνεται να έχουν αποδώσει καρπούς ούτε οι προτροπές της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ η οποία είναι μία εκ των ηγετών ξένων κρατών που έχει τη δυνατότητα να μιλάει με άνεση με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως εξελίσσονται τα πράγματα η επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία είναι ένα ορατό ενδεχόμενο, χωρίς να εκτιμάται ότι αυτές θα διακόψουν τους διαύλους επικοινωνίας. Το θέμα των κυρώσεων θα συζητηθεί ως πακέτο με τα μέτρα που αναμένεται να ληφθούν κατά του καθεστώτος Λουκασένκο στη Λευκορωσία. Η Λευκωσία έχει διαμηνύσει στους εταίρους της, ότι δεν μπορεί να συζητείται η επιβολή κυρώσεων στο Μινσκ χωρίς να επιδεικνύεται η ίδια βούληση και για την περίπτωση της Τουρκίας που απειλεί με πόλεμο, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών της ΕΕ.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, αναμένονται τις επόμενες ημέρες στην Κύπρο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλέμεντ Μπινό. Χθες εξάλλου ο κ. Χριστοδουλίδης είχε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επαφές με τον Ζοζέπ Μπορέλ και τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Σουηδίας, της Ολλανδίας, της Λετονίας, της Εσθονίας, της Ιρλανδίας και της Ιταλίας.

Η Λευκωσία, θεωρεί ως απολύτως επιτυχημένη τη Σύνοδο των MED7 στην Κορσική, σημειώνοντας την ιδιαιτέρως υποστηρικτική στάση του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος στη συνάντηση των ηγετών ανάλωσε μεγάλο μέρος της παρέμβασής του στην Κύπρο.

«Αστακός» η Λευκωσία για Πομπέο

Η κυπριακή αστυνομία λαμβάνει πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας για τις λίγες ώρες που θα παραμείνει ο Μάικ Πομπέο στο νησί. Από το αεροδρόμιο Λάρνακας όπου θα προσγειωθεί το αεροσκάφος του μέχρι το Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, θα βρίσκονται αστυνομικοί που θα καλύπτου ολόκληρη τη διαδρομή η οποία θα επιτηρείται και από αέρος με ελικόπτερα. Οι δρόμοι από τους οποίους α διέλθει η συνοδεία του κ. Πομπέο θα κλείσουν ενώ θα χρησιμοποιηθούν και ηλεκτρονικά μέσα ασφαλείας (απενεργοποίηση κινητών τηλεφώνων κλπ). Όπως ανέφερε στο protothema.gr αστυνομική πηγή, «τα μέτρα που λαμβάνονται είναι δύο φορές πιο αυστηρά, από αυτά που λήφθηκαν πριν λίγα 24ωρα κατά την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ».
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ