2020-09-16 10:16:57
Φωτογραφία για Έξι μέτρα στην Αττική: Ανησυχητικοί οι αριθμοί
Συντάκτης: Μαρία Αλιμπέρτη - Virus

Σε νέα μέτρα προχωρά η πολιτεία για την αναχαίτιση της διασποράς του SARS-CoV-2 στο Λεκανοπέδιο της Αττικής μετά την αυξητική τάση των κρουσμάτων και ιδιαίτερα μεγάλου αριθμού εξ αυτών στην Αττική, καθώς και την ανοδική τάση του αριθμού των διασωληνωμένων.

Στην ανησυχητική αντοχή της επιδημίας στα μέτρα πρόληψης που έχουν ληφθεί και εφαρμόζονται μέχρι τώρα έδωσε έμφαση ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η διασωλήνωση των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ παρουσιάζει διαρκώς αυξητική τάση τις τελευταίες δύο βδομάδες χωρίς σημεία κάμψης γεγονός που θα επιφέρει πιθανότατα πίεση στο σύστημα υγείας. Και σήμερα, όπως και την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξαν καταγραφές άνω των 300 κρουσμάτων την ημέρα, συνέπεια εστιών υπερμετάδοσης με τοπικό χαρακτήρα. Με δεδομένο ότι η Αττική φιλοξενεί περισσότερο του 1/3 του πληθυσμού της ελληνικής επικράτειας αποφασίστηκε η λήψη νέων μέτρων.


Όπως εξήγησε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς η απόφαση λήφθηκε λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση με βάση τα κριτήρια αλγόριθμου που εφαρμόζει η Πολιτική Προστασία και καταδεικνύει ότι η Αττική βρίσκεται σε μέτριο-υψηλό επίπεδο κινδύνου. Ωστόσο, από την ιχνηλατήση προκύπτει η αναλογία τρία κρούσματα ανα 100 χιλιάδες κατοίκους, ενώ πλέον έχουν καταληφθεί το 60% των ΜΕΘ.

Συνεπώς, για την διασφάλιση της καλής λειτουργίας σχολικών μονάδων και την μείωση της διασποράς λαμβάνονται τα εξής μέτρα:

Στις συναυλίες που πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους τίθεται όριο πληρότητας 50%, υποχρέωση για παρακολούθηση αποκλειστικά από καθήμενους, υποχρεωτική χρήση μάσκας, απαγόρευση αλκοόλ και καπνίσματος.

Αναστέλλεται η λειτουργία τους για 14 ημέρες στα Κέντρα Διασκέδασης με ζωντανή μουσική. 

Στη λειτουργία θερινών και χειμερινών κινηματογράφων και θεάτρων τίθεται όριο πληρότητας 60% και υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά την είσοδο και την έξοδο όπως και κατά τη διάρκεια της παράστασης από τους θεατές.

Ορίζεται ως υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς) όπως και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων (πχ πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα, πορείες, διαδηλώσεις, εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων) όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας της απόστασης του 1,5 μέτρου. Ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους υπόλοιπους ανοιχτούς υπαίθριους χώρους,.

Επίσης, καθορίζεται η λειτουργία των λαϊκών αγορών στο 50%, με υποχρεωτική χρήση μάσκας για παραγωγούς και καταναλωτές, με 3 μέτρα απόσταση πάγκων (και με δυνατότητα παράλληλης λειτουργίας της αγοράς στην ίδια περιοχή εντός της ίδιας εβδομάδας)

Ορίζεται όριο 6 ατόμων στα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων Υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Τα μέτρα ισχύουν από αύριο 16 Σεπτεμβρίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ