2020-09-18 10:40:17
Φωτογραφία για Σεισμός τώρα 4,4 Ρίχτερ νότια Τουρκία
Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Ινστιτούτου

ο σεισμός σημειώθηκε 11 χιλιόμετρα βόρεια βορειοδυτικά από το χωριό Yazihan της επαρχίας Μαλάτεια, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας της ανατολικής Τουρκίας.

Η Μαλάτεια είναι η αρχαία Μελιτηνή της εποχής των Σταυροφοριών και είναι η πόλη που γεννήθηκε ο Άγιος Ευθύμιος (373-473), ένας από τους θεμελιωτές του βυζαντινού μοναχισμού στην Παλαιστίνη.

Η Μελετίνη αποτέλεσε αργότερα κέντρο του Μονοφυσιτισμού. Τα επόμενα χρόνια κύριοι της πόλης έγιναν οι Βυζαντινοί έως και τον 7ο αιώνα όπου η πόλη έπεσε στα χέρια των Αράβων. Τον 9ο αιώνα την κυβέρνησε ο εμίρης Ουμάρ αλ-Ακτά, διάσημος για τις επιδρομές του κατά του Βυζαντίου, μέχρι τον θάνατό του στη Μάχη του Λαλακάοντα το 863.

Ο Βασίλειος Α΄ απομόνωσε την πόλη, αλλά απέτυχε να την πάρει και παρέμεινε σε Αραβικά χέρια μέχρι το 934, όταν κατελήφθη από τον Ιωάννη Κουρκούα. Κατά τον 19ο αι., η πόλη μετακινήθηκε από την αρχική της θέση (σημ. χωριό Μπατταλγκάζι ή Εσκιμαλάτγια, "Παλαιά Μαλάτεια"), νοτιότερα, στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα η σύγχρονη πόλη.

Κατά τη γενοκτονία των Αρμενίων η πόλη έλαβε κύματα εκτοπισμένων από πόλεις όπως η Σεβάστεια, αλλά και άλλα χωριά, που είχαν ως τελικό τους προορισμό τα στρατόπεδα εξόντωσης στην κεντρική Μικρά Ασία.

Τον Απρίλιο του 2007, τρεις προτεστάντες ιεραπόστολοι, δύο Τούρκοι και ένας Γερμανός, απεβίωσαν, αφού υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ