2020-09-19 00:17:12
Φωτογραφία για Ιανός: Η ώρα της Αττικής
Την Αττική πλησιάζει η κακοκαιρία «Ιανός» που έχει σαρώσει ήδη πολλές περιοχές της χώρας, προκαλώντας καταστροφές στα νησιά του Ιονίου, τη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία.

Μέχρι και αργά το βράδυ της Παρασκευής, σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας είναι σε εξέλιξη έρευνες για αγνοούμενα άτομα.

Σύμφωνα με την νεότερη πρόγνωση του meteo.gr, τα ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα που προκαλεί ο «Ιανός» την Παρασκευή, αναμένεται από αργά το βράδυ και μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες Σαββάτου 19/09 να πλήξουν με μεγάλη διάρκεια τα περισσότερα τμήματα της ανατολικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας, την Εύβοια, καθώς επίσης τις Βόρειες και Δυτικές Κυκλάδες και παροδικά το Νότιο Ιόνιο.

Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνονται ο νομός Αττικής αλλά και η πόλη της Αθήνας.

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί, παρουσιάζονται οι περιοχές που θα δεχτούν τις μεγαλύτερες ποσότητες βροχών έως το πέρας της κακοκαιρίας:


«Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής βρίσκονται σε επιφυλακή λόγω αναμενόμενης σημαντικής επιδείνωσης των καιρικών φαινομένων που ενδεχομένως να πλήξουν την Αττική τις επόμενες ώρες», δήλωσε o Γιώργος Πατούλης.

Όπως ανάφερε ο κ. Πατούλης, η Περιφέρεια έχει τοποθετήσει σκαπτικά μηχανήματα σε όλα τα σημεία που έχει παρατηρηθεί υπερχείλιση, ενώ τα τελευταία 24 ώρα έχει καθαρίσει όλα τα φρεάτια. Παράλληλα η Περιφέρεια Αττικής έδωσε οδηγίες στους δήμους να απομακρύνουν τα φερτά αντικείμενα.

Από την πρώτη στιγμή που η ΕΜΥ ενημέρωσε την Περιφέρεια Αττικής για την εκδήλωση έκτακτων καιρικών φαινομένων, ο κ. Πατούλης έδωσε σαφείς οδηγίες προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, προκειμένου να εντατικοποιήσουν τα μέτρα πρόληψης, με έμφαση σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας, με στόχο την καλύτερη θωράκιση της Αττικής και των πολιτών.

Σημειώνεται πως στην έκτακτη Σύσκεψη που συγκάλεσε την Πέμπτη ο περιφερειάρχης με τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες, τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλη, την εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλο τεχνικών έργων Ε. Κοσμίδη και του Διευθυντή Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αλ. Καλογερόπουλου, έδωσε σαφείς εντολές να τεθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες όλων των περιφερειακών ενοτήτων της Αττικής σε πλήρη ετοιμότητα και για περαιτέρω εντατικοποίηση των ελέγχων και καθαρισμών σε ρέματα υψηλής επικινδυνότητας.

Νύχτα θρίλερ στον Αλμυρό - «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη»

Την ίδια ώρα, σε «θρίλερ» εξελίσσεται το βράδυ της Παρασκευής στον Αλμυρό με τρεις εργαζόμενους στο έργο της λιμνοδεξαμενής του Ξηριά να δίνουν μάχη για να μην παρασυρθούν από τα νερά του ρέματος, κρεμασμένοι από τα δέντρα.

Για εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση μιλά ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κώστας Αγοραστός στο CNN Greece.

Ο ίδιος βρίσκεται εδώ και ώρες στην περιοχή του Αλμυρού όπου υπάρχουν τρεις εγκλωβισμένοι στο έργο της λιμνοδεξαμενής του Ξηριά.

Ο κ. Αγοραστός παραδέχεται ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, τονίζοντας πως «Δίνεται μάχη για να σωθούν οι τρεις εγκλωβισμένοι στον Αλμυρό. Οι άνδρες της Πυροσβεστικής, οι δυνάμεις της ΕΜΑΚ καθώς και ο Στρατός, καταβάλλουν τα μέγιστα. Τα νερά είναι πολύ ορμητικά και δεν μπορούμε να τους απεγκλωβίσουμε.», όπως δήλωσε στο Newsbomb.gr.

«Υπάρχει μεγάλη ανησυχία. Τους έχουμε απέναντί μας, τους βλέπουμε που είναι πάνω στα δέντρα αλλά τα έντονα φαινόμενα δεν μας επιτρέπουν να πλησιάσουμε. Η ΕΜΑΚ προσπαθεί πλέον με σχοινιά, καθώς το σούπερ πούμα που θα μπορούσε να τους προσεγγίσει, δεν επιτρέπεται να πετάξει λόγω καιρού.», δήλωσε ο Περιφερειάρχης.

Ο ίδιος επεσήμανε πως «τα νερά είναι πάρα πολύ ορμητικά σε όλη την Θεσσαλία. Υπάρχει μεγάλος φόβος και ανησυχία για ζημιές.»

Εξ αιτίας της σφοδρής καταιγίδας και των μεγάλων όγκων νερού στην περιοχή του Αλμυρού, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων και στον αυτοκινητόδρομο Αθήνας-Θεσσαλονίκης, δηλαδή στην ΠΑΘΕ, στο ρεύμα με κατεύθυνση την Αθήνα.

Συγκεκριμένα, από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, ανακοινώθηκε αργά απόψε, ότι η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω έντονης βροχόπτωσης και ύπαρξης μεγάλου όγκου υδάτων στο οδόστρωμα, έχει διακοπεί στη 286 χ/θ του αυτοκινητόδρομου Π.Α.Θ.Ε., στο ύψος του Αλμυρού Μαγνησίας, στο ρεύμα προς Αθήνα.

Δύο άνθρωποι αγνοούνται στην Καρδίτσα

Σε συναγερμό είναι και η Καρδίτσα καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για τον εντοπισμό οδηγού στο Μουζάκι.

Ο οδηγός σύμφωνα με το mouzakinews.gr αγνόησε τις συστάσεις των αστυνομικών να μην μετακινηθεί κατά μήκος του περιφερειακού δρόμου με αποτέλεσμα να παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά του Πάμισου ποταμού που είχαν καταστρέψει το οδόστρωμα στο ύψος της εισόδου του Κέντρου Υγείας Μουζακίου.

Ο οδηγός αγνοείται και γίνονται προσπάθειες για την ανεύρεσή του μέχρι και αργά το βράδυ της Παρασκευής, ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες αν στο όχημα υπήρχαν συνεπιβάτες.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΕΡΤ, αγνοείται ακόμα ένα άτομο. Την ίδια ώρα χωριά έχουν αποκλειστεί, γεφύρια έχουν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά και ο ποταμός Καλεμτζής έχει υπερχειλίσει.

Εξαιρετικά κρίσιμη χαρακτηρίζει την κατάσταση που βιώνει στο σύνολό της η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, με δηλώσεις στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κωνσταντίνος Νούσιος λόγω της κακοκαιρίας , ο οποίος σε σχετική ανακοίνωση κάνει λόγο για «γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων στο οδικό δίκτυο του ν. Καρδίτσας μέχρι να εκτονωθεί η κακοκαιρία».

Ο ίδιος απευθύνει έκκληση στους πολίτες να μην χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους για μεμονωμένες μετακινήσεις, όπως και να μετακινηθούν σε ασφαλές σημείο αν οι κατοικίες τους κινδυνεύουν από πλημμύρα. Επίσης σε μήνυμά του ο δήμαρχος Μουζακίου κ. Φάνης Στάθης επισημαίνει πως τα έντονα καιρικά φαινόμενα, γκρέμισαν τη γέφυρα του Πευκόφυτου και έριξαν την κολώνα της ΔΕΗ στο Κέντρο Υγείας Μουζακίου.

Ο δήμαρχος Μουζακίου απευθύνει έκκληση στο ίδιο μήνυμα, σε όλους να αποφεύγουν κάθε άσκοπη μετακίνηση και να μη διασχίζουν χείμαρρους ή ρέματα για κανένα λόγο, είτε πεζοί, είτε οδηγώντας κάποιο όχημα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο σε κάθε περίπτωση η μετακίνηση έχει απαγορευτεί, εφιστώντας την προσοχή, «για να μη θρηνήσουμε καμία ανθρώπινη ζωή», όπως χαρακτηριστικά τονίζει. Η Δημοτική αρχή του δήμου Καρδίτσας, απευθύνει επίσης έκκληση να σταματήσουν αμέσως οι μετακινήσεις των πολιτών. Οι δημότες θα πρέπει να μείνουν σε ασφαλές σημείο, σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, ο δήμος Σοφάδων έδωσε στη δημοσιότητα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης. Με τα ακραία καιρικά φαινόμενα να βρίσκονται σε εξέλιξη, τονίζεται σε ανακοίνωση, ενημερώνουμε τους Δημότες ότι όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Σοφάδων βρίσκονται σε εγρήγορση, για την έγκαιρη αντιμετώπιση προβλημάτων που είναι πιθανό να προκληθούν από την έλευση της κακοκαιρίας.
medlabgr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ