2020-09-22 10:32:30
Φωτογραφία για ΗΠΑ: Πέντε υποψήφιες για την θέση της Γκίνσμπεργκ στο Ανώτατο Δικαστήριο-Με ποια συναντήθηκε ο Τραμπ
Φαβορί για την κενή θέση που έχει αφήσει η Γκίνσμπεργκ στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, είναι οι ομοσπονδιακοί δικαστές των Εφέσεων Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ και η Μπάρμπαρα Λαγκόα - Ήδη ο Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε στο Λευκό Οίκο με μια εξ αυτών η οποία έχει και την εύνοια των συντηρητικών

Την διάδοχο της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επιδιώκει να ανακοινώσει μέχρι το Σάββατο ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος υποστήριξε πως για την θέση της φιλελεύθερης δικαστή που απεβίωσε την Παρασκευή σε ηλικία 87 ετών, εξετάζει τέσσερις η πέντε νομικούς.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης φαβορί για την κενή θέση που έχει αφήσει η Γκίνσμπεργκ στο δικαστήριο, οι αποφάσεις του οποίου επηρεάζουν πολλούς τομείς της ζωής των Αμερικανών, από την υγειονομική περίθαλψη μέχρι το δικαίωμα στην οπλοκατοχή και την πρόσβασή τους στην κάλπη, είναι οι ομοσπονδιακοί δικαστές των Εφέσεων Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ και η Μπάρμπαρα Λαγκόα .


Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως με την Έιμι Κόνει Μπάρετ ο Τραμπ συναντήθηκε την Δευτέρα στον Λευκό Οίκο. Πρόκειται για την 48χρονη δικαστή από τη Νέα Ορλεάνη που υπηρετεί στο Δικαστήριο Εφέσεων από το 2017 και ήταν από τις τελευταίες που όρισε ο Αμερικανός Προέδρος στη θέση του δικαστή Άντονι Κένεντι. Επίσης είναι εκ των υποστηρικτών κατά της άμβλωσης, ενώ αν επιλεγεί από τον Τραμπ θα είναι η νεότερη δικαστής που θα βρεθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες.

Πάντως ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε ότι θα συναντήσει και άλλες υποψήφιες, μια εκ των οποίων θα είναι και η δικαστής Μπάρμπαρα Λαγκόα, όταν θα βρεθεί στη Φλόριντα μέσα στην εβδομάδα.

Ωστόσο η Μπάρετ φαίνεται πως είναι η ευνοημένη των συντηρητικών και μετά την παρουσία της στον Λευκό Οίκο όσοι είναι εξοικειωμένοι με την διαδικασία την χρήζουν και ως φαβορί

Πέντε ονόματα στη λίστα Τραμπ για τη διαδοχή της Γκίνσμπεργκ στο ανώτατο δικαστήριο

Ο θάνατος της φιλελεύθερης Γκίνσμπεργκ δίνει στον Αμερικανό πρόεδρο και το κόμμα του την ευκαιρία να ενισχύσουν την πλειοψηφία των συντηρητικών στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι εξετάζει τα ονόματα πέντε γυναικών για το πρόσωπο που θα διαδεχθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ την Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, προσθέτοντας ότι θα ανακοινώσει την επιλογή του το Σάββατο, δηλώνοντας ξανά ότι προτιμά η ψηφοφορία στη Γερουσία για την επιβεβαίωση της υποψήφιας να γίνει πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Ο Τραμπ, μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο για μια προεκλογική του εκδήλωση στο Οχάιο, προσπάθησε να απαξιώσει την ανακοίνωση της οικογένειας της Γκίνσμπεργκ που ανέφερε ότι η τελευταία επιθυμία της εκλιπούσας ήταν ο επόμενος πρόεδρος να ορίσει τον/την διάδοχό της.

Το NPR μετέδωσε ότι η Γκίνσμπεργκ υπαγόρευσε μια δήλωση στην εγγονή της.

Ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας είπε ότι χωρίς αποδείξεις αυτή η δήλωση θα μπορούσε να έχει γραφεί από κάποιον άλλο.

Ο Τραμπ προχωρεί στα σχέδιά του να προβεί στον τρίτο διορισμό δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κάτι που θα κατοχυρώσει μια συντηρητική πλειοψηφία 6 προς 3 στο σώμα, παρά το γεγονός ότι μερικοί Ρεπουμπλικάνοι αμφιταλαντεύονται αν θα πρέπει να υποστηρίξουν αυτόν τον διορισμό εκ μέρους του Τραμπ μερικές εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Ο θάνατος της φιλελεύθερης Γκίνσμπεργκ δίνει στον Αμερικανό πρόεδρο και το κόμμα του την ευκαιρία να ενισχύσουν την πλειοψηφία των συντηρητικών στο δικαστήριο αυτό, οι αποφάσεις του οποίου επηρεάζουν πολλούς τομείς της ζωής των Αμερικανών, από την υγειονομική περίθαλψη μέχρι το δικαίωμα στην οπλοκατοχή και την πρόσβασή τους στην κάλπη.

«Πόλεμος» Τραμπ - Μπάιντεν για τη θέση της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ στο Ανώτατο Δικαστήριο

Λεκτικός «πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν για τη θέση που χήρεψε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ με τον Αμερικανό πρόεδρο να δηλώνει ότι την εκλιπούσα δικαστίνα Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπερκ θα διαδεχθεί λίαν συντόμως μία γυναίκα και τον Δημοκρατικό αντίπαλό του να διατυμπανίζει ότι θα πρέπει να αποφασίσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος παίζει το «γυναικείο χαρτί» σπεύδοντας να ανακοινώσει ότι την εκλιπούσα Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ θα αντικαταστήσει στο εννεαμελές Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ μία γυναίκα και μάλιστα εντός των επόμενων ημερών.

Ωστόσο, η δήλωση του Αμερικανού προέδρου έκανε πυρ και μανία τον πολιτικό του αντίπαλο και πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Λίγες ώρες, νωριτερα ο 77χρονος που έλαβε το χρίσμα με το Δημοκρατικούς είχε επισημάνει ότι, το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει την Γκίνσμπεργκ πρέπει να το επιλέξει ο νικητής των εκλογών .

«Δεν χωράει καμία αμφιβολία» ότι το ποιο πρόσωπο θα καταλάβει την έδρα που έμεινε κενή στο Ανώτατο Δικαστήριο μετά τον θάνατο της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ θα πρέπει να το επιλέξει ο νικητής των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

«Δεν χωράει καμία αμφιβολία, επιτρέψτε μου να γίνω σαφής, ότι οι ψηφοφόροι θα πρέπει να επιλέξουν τον πρόεδρο και ο επόμενος πρόεδρος θα πρέπει να επιλέξει τον δικαστικό που η Γερουσία θα κληθεί να εγκρίνει» ώστε να αντικαταστήσει την Γκίνσμπεργκ», δήλωσε ο Μπάιντεν όταν ενημερώθηκε στο Νιου Κασλ για την «πολύ λυπηρή» είδηση του θανάτου της δικαστίνας, σε ηλικία 87 ετών.

Νωριτερα ο Τραμπ είχε δηλώσει αναφερόμενος στην αντικαταστάτρια της Ρουθ: «Θα πρόκειται πολύ πιθανόν για μια γυναίκα»...«Αν με ρωτούσε κανείς, θα έλεγα πως μια γυναίκα θα ήταν στην καλύτερη θέση» για να καταλάβει την έδρα»...«Η επιλογή μιας γυναίκας θα ήταν σίγουρα συνετή».

Η δικαστής Γκίνσμπεργκ απεβίωσε την Παρασκευή σε ηλικία 87 ετών από καρκίνο στο πάγκρεας.

Ήταν ένθερμη υπερασπίστρια των φεμινιστικών θεμάτων και , αφού διορίστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στη κατάργηση πολλών νομικών διακρίσεων σε βάρος των γυναικών.

Ο θάνατός της σηματοδοτεί την έναρξη σφοδρής πολιτικής μάχης όσον αφορά την πλήρωση της θέσης που άφησε κενή σε αυτόν τον θεσμό-κλειδί για το αμερικανικό πολιτικό σύστημα.

Ο Μπάιντεν πάντως έχει ήδη προτρέψει τους Γερουσιαστές να ασκήσουν πιέσεις έτσι ώστε να μην καλυφθεί η θέση της Γκίνσμπεργκ πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου προειδοποιώντας ότι το σχέδιο του Τραμπ είναι «κατάχρηση εξουσίας».

Περνώντας στην αντεπίθεση, ο Δημοκρατικός που έλαβε το χρίσμα κερδίζει συνεχώς ψήφους, αν κρίνουμε από την τελευταία δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία, σε πανεθνικό επίπεδο προηγείται οκτώ μονάδες έναντι του ΤΡαμπ.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση των «NBC News» και «Wall Street Journal», ο Αμερικανός πρόεδρος τρώει τη... σκόνη του 77χρονου Δημοκρατικού. Ο Μπάιντεν αποσπά ποσοστό 51% και ο Τραμπ 43%.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ