2020-09-28 08:00:21
Φωτογραφία για Επιστρέφει η «Μηχανή του Χρόνου»



Η βραβευμένη εκπομπή «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο επιστρέφει, για μία ακόμα σεζόν στην τηλεοπτική στέγη της COSMOTE TV, με ένα επεισόδιο αφιερωμένο στην Αγγλοκρατία στην Κύπρο, που θα προβληθεί την Δευτέρα 28/9 στις 21.00 στο COSMOTE HISTORY HD.

Η «Μηχανή του Χρόνου» θα κάνει και φέτος αναδρομή στο παρελθόν, φωτίζοντας άγνωστα γεγονότα που διαμόρφωσαν την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό και σημάδεψαν τις ζωές των ανθρώπων. Αυτόπτες μάρτυρες διηγούνται τις ιστορίες τους, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι στην αναζήτηση της αλήθειας, ενώ στην έρευνα συμβάλλουν και επιστήμονες με μελέτες πάνω σε κοινωνικά ζητήματα που απασχόλησαν την κοινή γνώμη.

Στην πρεμιέρα της νέας σεζόν, ιστορικοί και ερευνητές εξιστορούν πώς η Κύπρος από περιοχή που βρισκόταν στην κατοχή των Οθωμανών, ενοικιάστηκε στη Μεγάλη Βρετανία και στη συνέχεια πέρασε στη μόνιμη κατοχή της και μετατράπηκε σε αποικία. Επίσης, η εκπομπή καταγράφει τις εξεγέρσεις και τις διπλωματικές προσπάθειες για ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, οι οποίες ωστόσο δεν προχώρησαν.

Στο μικροσκόπιο του νέου επεισοδίου μπαίνει και η εξέγερση των Κυπρίων εναντίον των Άγγλων που έμεινε γνωστή ως «Οκτωβριανά» λόγω της εξοντωτικής φορολογίας, η οποία κατεστάλη και άλλαξε για πάντα τη σχέση των δύο πλευρών, με τους Άγγλους να στοχεύουν στην καταστολή της εθνικής συνείδησης των Κυπρίων.

Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ υποσχέθηκε την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, αν οι Κύπριοι πολεμούσαν στο πλευρό τους. Έτσι, πολλοί κατατάχθηκαν στο Σώμα του Βρετανικού στρατού και πολέμησαν σε όλα τα μέτωπα. Παρόλα αυτά, ο Τσόρτσιλ αθέτησε την υπόσχεσή του.

Επίσης, Κύπριοι που έζησαν τα γεγονότα, αφηγούνται στον Χρίστο Βασιλόπουλο το κλίμα που επικρατούσε το 1950, όταν διενεργήθηκε το μεγάλο ενωτικό δημοψήφισμα, στο οποίο το 96% υπέγραψε υπέρ της ένωσης με την Ελλάδα. Το επεισόδιο κλείνει με τον ένοπλο αγώνα των Κυπρίων σε μία προσπάθεια πιο δυναμικής διεκδίκησης της ένωσης με την Ελλάδα που αποφασίστηκε το 1953, όταν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και 11 ακόμη προσωπικότητες υπέγραψαν τον «Όρκο των 12», τον όρκο για την έναρξη του Ένοπλου Αγώνα.

Αμέσως μετά την προβολή του στο COSMOTE HISTORY HD, το επεισόδιο θα είναι διαθέσιμο μέσα από τον δωρεάν on demand κατάλογο της COSMOTE TV (υπηρεσία COSMOTE TV PLUS).



Πηγή: TVNEA.COM
tvnea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ