2020-09-29 19:40:52
Φωτογραφία για Κορονοϊός – Μπάχαλο με το κρουαζιερόπλοιο Mein Schiff: Πώς έγιναν τα λάθη στα τεστ
Newsroom newsbomb.gr

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Τις «Γκρίζες ζώνες» στον εργαστηριακό έλεγχο για τον κορονοϊό, φανέρωσε το περιστατικό με το κρουαζιερόπλοιο «Mein Schiff 6». 

Το συγκεκριμένο λάθος ήταν αρκετό για να θέσει σε συναγερμό την χώρα μας το τελευταίο 48ωρο.VIRAL ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ανακοίνωση των 12 θετικών αποτελεσμάτων επί συνόλου 150 δειγμάτων που ελήφθησαν και ελέγχθηκαν, κινητοποίησε την εταιρεία Tui cruises και τις ελληνικές αρχές. Ο έλεγχος επαναλήφθηκε, βάσει του σχετικού πρωτοκόλλου, εν πλω, καθώς το πλοίο διαθέτει μηχάνημα μοριακού ελέγχου. Ο μοριακός έλεγχος των 12 μελών του πληρώματος διήρκεσε περίπου ένα 24ωρο, καθώς το μηχάνημα του μοριακού αναλυτή μπορούσε να δίδει αποτελεσμα ανά μια ώρα.

Όταν τα χαράματα της Τρίτης το κρουαζιερόπλοιο αγκυροβόλησε στον Πειραιά και τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ εισήλθαν σε αυτό για τον εκ νέου έλεγχο, τα αποτελέσματα του (δεύτερου) μοριακού ελέγχου ήταν αρνητικά. Ωστόσο, τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ διενήργησαν rapid test, τα οποία ηταν αρνητικά, και για παν ενδεχόμενο, παρότι δεν προβλέπεται στο πρωτόκολλο, έλαβαν και παλι δείγμα για μοριακό έλεγχο.


Η αναταραχή που προκλήθηκε, από την μία έδωσε ένα θετικό τέλος στην συγκεκριμένη περιπέτεια, από την άλλη, μας φέρνει αντιμέτωπους με ένα μείζον πρόβλημα, αυτό της αμμφισβητούμενης αξιοπιστίας των εργαστηριακών ελέγχων. Πηγές του υπουργείου Υγείας αναφέρουν πως το πεδίο των εργαστηρίων εμφανίζει μεγάλη ανομοιογένεια και πως τα κριτήρια αξιολόγησης της αξιοπιστίας, ασφάλειας και εγκυρότητας των αποτελεσμάτων των εργαστηρίων δεν αφορούν όλα τα εργαστήρια. Ο νόμος προβλέπει πως τα εργαστήρια πρέπει να λαμβάνουν μέσα απο συγκεκριμένη διαδικασία και από φορείς ανεξάρτητους διαπίστευση.

Αρνητικά και τα τρίτα τεστ από τον ΕΟΔΥ

Αρνητικά βγήκαν και τα τεστ του ΕΟΔΥ για τα 12 μέλη του πληρώματος του κρουαζιεροπλοιου Mein Schiff 6.

Tο τρίτο μοριακό τεστ που έκανε το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο πλήρωμα του κρουαζιερόπλοιου Mein Schiff 6 έδειξε πως δεν υπάρχουν θετικά κρούσματα και ο συναγερμός που ήχησε χθες (28.09.2020) το μεσημέρι ήταν λανθασμένος.

Νωρίτερα είχαν βγει αρνητικά και τα τεστ που έγιναν εν πλω καθώς το κρουαζιερόπλοιο διαθέτει την υποδομή για τέτοιου είδους διαδικασία.

Τι συνέβη με τα τεστ του πληρώματος

Πληροφορίες της ΕΡΤ αναφέρουν πάντως ότι οι πρώτες θετικές ενδείξεις ενδεχομένως να οφείλονται σε λάθος του εργαστηρίου της Κρήτης με το οποίο συνεργάζεται η εταιρεία.

Μετά τις παραπάνω εξελίξεις, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς δεν αναμένεται να πάνε πλέον στο κρουαζιερόπλοιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει γίνει ήδη ιχνηλάτιση των επαφών των 12 μελών του πληρώματος και το πόσα τεστ θα γίνουν στη συνέχεια θα εξαρτηθεί προφανώς από το αποτέλεσμα του τρίτου τεστ στο οποίο υπεβλήθησαν τα 12 μέλη του πληρώματος που βρέθηκαν θετικά αρχικά. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο το κρουαζιερόπλοιο να αποπλεύσει από το λιμάνι του Πειραιά και να συνεχίσει κανονικά το ταξίδι του.

Τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας

Όπως αναφέρει η TUI Cruises, σύμφωνα με τις αυστηρές διαδικασίες λειτουργίας που ισχύουν για τα κρουαζιερόπλοια, όπως αυτές συμφωνήθηκαν με τις ελληνικές αρχές, τα δώδεκα μέλη του πληρώματος τέθηκαν αρχικά σε απομόνωση εντός του πλοίου.

Η ΤUI Cruises προσθέτει επίσης, ότι διαθέτει σύστημα διαδικασιών διαχείρισης κρούσματος COVID-19 στο πλοίο, το οποίο τίθεται σε ισχύ. Το πλοίο βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ η TUI Cruises είναι σε επαφή με τις ελληνικές αρχές. Χάρη στα μέτρα υγιεινής και τους κανόνες καθαρισμού του σκάφους, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους επισκέπτες και το πλήρωμα, υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Η TUI Cruises είναι μία κοινοπραξία της TUIAG, ένας εκ των μεγαλύτερων τουριστικών ομίλων εταιρειών παγκοσμίως, και της εταιρείας κρουαζιερόπλοιων με διεθνή παρουσία Royal Caribbean Cruises Ltd. Η εταιρεία με έδρα το Αμβούργο προσφέρει από το Μάιο του 2009 πακέτα διακοπών στη θάλασσα για τη γερμανόφωνη αγορά.

PHOTO GALLERY

Το κρουαζιερόπλοιο μεταφέρει 922 επιβάτες και 666 μέλη πλήρωμα, ενώ πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Ηράκλειο-Πειραιάς-Κέρκυρα.

Το εσωτερικό του πλοίου

Το συγκεκριμένο κρουαζιερόπλοιο είχε ξεκινήσει κρουαζιέρες και στην Ελλάδα από τις 13 Σεπτεμβρίου, ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχε «δέσει» άλλες δύο φορές στον Πειραιά.

Σε ανακοίνωση του ο ΟΛΠ στις 16 Σεπτεμβρίου ανέφερε ότι: «Το «Mein Schiff 6» είναι το πρώτο πλοίο που ξεκίνησε δρομολόγια κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο και προσέγγισε τον Πειραιά μετά από 6μηνη αναστολή της κρουαζιέρας στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρεία τα 7ημερα ταξίδια του κρουαζιερόπλοιου με επιβάτες από γερμανόφωνες χώρες, ξεκινούν από το Ηράκλειο της Κρήτης και περιλαμβάνουν στάσεις στα λιμάνια του Πειραιά και της Κέρκυρας, με ημερήσιες εκδρομές στις περιοχές αυτές. Στο πρώτο ταξίδι συμμετείχαν 700 επιβάτες.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ