2020-10-11 08:30:12
Φωτογραφία για Αιτωλοακαρνανία: 1.000 δηλώσεις στον ΕΛΓΑ για ζημιές από τον «Ιανό»



Οι Οινιάδες, τα χωρία πέριξ του Μεσολογγίου και ο πρώην δήμος Ξηρομέρου τα «θύματα» του Ιανού

Στις 1.000 έφτασαν μέχρι στιγμής οι δηλώσεις για τις ζημιές που προκάλεσε ο «Ιανός», ενώ οι διαδικασίες υποβολής αίτησης για τους πληγέντες συνεχίζονται μέχρι και την Δευτέρα! Οι αγρότες της περιοχής των Οινιαδών μετρούν μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειές τους, καθώς είναι αυτοί που επλήγησαν στο μεγαλύτερο βαθμό στην Αιτωλοακαρνανία από τον «Ιανό», ενώ μεγάλη ζημία υπέστησαν οι αγρότες πέριξ του Μεσολογγίου, αλλά και αυτοί στον πρώην δήμο Αστακού.

Η ζημιά στο νότιο μέρος της Αιτωλοακαρνανίας (Μεσολόγγι, Αστακός) είναι τεράστια με τους αγρότες να μην μπορούν εύκολα να σηκώσουν «κεφάλι», αφού το προηγούμενο διάστημα ήταν ήδη –ιδίως οι ελαιοπαραγωγοί της ελιάς Καλαμών- αντιμέτωποι με τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Στο κάμπο των Οινιαδών σε Κατοχή, Νεοχώρι, Λεσίνι, Πεντάλοφο, Γουριά, Σταμνά, Μάστρο, Κεφαλόβρυσο και Αιτωλικό οι ζημιές στην ελαιοπαραγωγή και τα εσπεριδοειδή ήταν μεγάλες, αφού όπου δεν ξεριζώθηκαν δένδρα οι θυελλώδεις άνεμοι κατέστρεψαν ό,τι υπήρχε πάνω σ αυτά.

Οι εκτιμήσεις σύμφωνα με τα στελέχη του ΕΛΓΑ Αγρινίου ξεκίνησαν αμέσως μετά τον «Ιανό», συνεχίζονται και θα συνεχιστούν για καιρό ακόμη. Προτεραιότητα στις εκτιμήσεις είχαν οι καλλιέργειες μηδικής, καλαμποκιού, βαμβακιού, ριζιού, ροδίου, ενώ σε δεύτερη φάση έγιναν οι εκτιμήσεις στις ελιές.

Να υπενθυμίσουμε πως ο δήμαρχος Μεσολογγίου Κώστας Λύρος επικοινώνησε άμεσα μετά τις ζημιές του «Ιανού» με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέτζο παραθέτοντάς του την κατάσταση και ζητώντας του την άμεση καταβολή αποζημιώσεων μέσω του αποθεματικού, όπως είχε δηλώσει και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας.

M. Βορίδης: ”Στο 100 % οι αποζημιώσεις αγροτών για τον “Ιανό”

Στο 100% θα φτάσουν οι αποζημιώσεις για τους πληγέντες αγρότες του «Ιανού», όπως εξήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρου Αραχωβίτη.Παράλληλα, ο υπουργός δήλωσε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα δοθεί «γενναία» προκαταβολή, ενώ υπολογίζει ότι η καταβολή των αποζημιώσεων θα έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του Ιανουαρίου του 2021.

Καταστροφή 100 εκατ. ευρώ

Το μέγεθος της καταστροφής αποτιμάται στα περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ, σε ό,τι αφορά τα χρήματα που θα χρειαστούν για την αποζημίωση του φυτικού και του ζωικού κεφαλαίου που επλήγη.

Ο υπουργός τόνισε μάλιστα, ότι εξαιτίας του μεγέθους της καταστροφής και προκειμένου να μπορέσει ο ΕΛΓΑ να ανταπεξέλθει στον όγκο εργασίας που απαιτείται, πέραν του μόνιμου γεωτεχνικού προσωπικού που εργάζεται αυτή τη στιγμή, ο οργανισμός έχει στελεχωθεί με ακόμα 70 γεωτεχνικούς, προαναγγέλοντας ταυτόχρονα και τη στελέχωσή του στη Θεσσαλία (όπου υπάρχουν μεγαλύτερες ζημιές) με 50 εποχικούς γεωτεχνικούς.

Εφημερίδα “Συνείδηση” 

ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ