2020-11-05 10:17:15
Φωτογραφία για 5η Νοεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για τα Τσουνάμι
από την σελίδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Η 5η Νοεμβρίου έχει θεσμοθετηθεί από την UNESCO ως η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τα Τσουνάμι (https://www.un.org/en/observances/tsunami-awareness-day). Την ημέρα αυτή, καλούνται οι διεθνείς οργανισμοί, εθνικοί και τοπικοί φορείς, να συμπεριλάβουν δράσεις ευαισθητοποίησης για θέματα τσουνάμι και διάχυσης καινοτόμων προσεγγίσεων για τη μείωση του κινδύνου τσουνάμι. Η Ελλάδα ως παραθαλάσσια και σεισμογενής χώρα, έχει πλούσιο ιστορικό από τσουνάμι που έχουν δημιουργηθεί στην καταγεγραμμένη της ιστορία (παραπομπή στο άρθρο μας στο περιοδικό Κόσμος του ΕΑΑ: http://magazine.noa.gr/archives/3868). 

Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου σεισμού και τσουνάμι στις 30 Οκτωβρίου (εικόνα από βίντεο του Μανώλη Πυργιώτη στο Βαθύ της Σάμου), είδαμε θετική ανταπόκριση από την πολιτεία και τους κατοίκους.

 Πολλοί πολίτες αντέδρασαν σωστά, είτε κάνοντας τις σωστές κινήσεις αυτοπροστασίας, είτε ακολουθώντας τις επίσημες οδηγίες, και ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα στη Σάμο από το τσουνάμι. Είδαμε όμως για άλλη μία φορά πολίτες να παραμένουν κοντά στην ακτή και να αποθανατίζουν το φαινόμενο με το κινητό τους τηλέφωνο. 


Μετά από ισχυρό σεισμό μεγάλης διάρκειας, όποιος πολίτης βρίσκεται κοντά στην ακτή, να κινηθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα προς μεγαλύτερο υψόμετρο. Στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του ΕΑΑ, λειτουργεί το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι, με σκοπό την προειδοποίηση της πολιτείας και ξένων κρατών για την πιθανότητα δημιουργίας τσουνάμι ως επακόλουθο εκδήλωσης σεισμού, καθώς και την παρακολούθηση της εξέλιξης του φαινομένου. 

Πληροφορίες για την επιχειρησιακή λειτουργία, τις υπηρεσίες και δράσεις του Εθνικού Κέντρου Προειδοποίησης για Τσουνάμι θα βρείτε στην ιστοσελίδα: http://hl-ntwc.gein.noa.gr
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ